Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wanneer kan ik een visum kort verblijf (Schengenvisum) voor Nederland aanvragen?

Met een visum kort verblijf mag u maximaal 90 dagen in Nederland blijven. U vraagt dit visum aan voor bijvoorbeeld familiebezoek of vakantie. Een visum kort verblijf heet ook wel Schengenvisum. Er zijn voorwaarden.

Wanneer heeft u een visum kort verblijf nodig?

Niet iedereen die naar Nederland wil komen voor een kort verblijf heeft een Schengenvisum nodig. Controleer daarom eerst of u een visum nodig heeft.

Goed om te weten

Voor een visum kort verblijf gelden voorwaarden. Maar deze voorwaarden gelden ook als u geen visum nodig heeft. U kunt een controle krijgen aan de grens of op het vliegveld. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan mag u Nederland niet in.

Voorwaarden voor een visum kort verblijf

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen om een visum kort verblijf te krijgen:

  • U heeft een geldig paspoort of ander reisdocument. Uw paspoort moet na het einde van de visumperiode nog 3 maanden geldig zijn. En uw paspoort mag niet ouder zijn dan 10 jaar.

  • U komt niet zomaar naar Nederland, u heeft een duidelijk doel. Bijvoorbeeld vakantie, een cursus of een medische behandeling. Komt u voor vrienden of familie? Dan heeft u een uitnodiging van een familielid of vriend in Nederland nodig. Dit heet 'particuliere logiesverstrekking'.

  • U heeft voldoende geld voor uw verblijf in Nederland en voor de terugreis. Dat betekent minstens € 55 euro per persoon per dag, plus geld voor de terugreis. Of iemand in Nederland die voor u garant kan staan.

  • U heeft een medische reisverzekering of zorgverzekering.

  • U kunt bewijzen dat u na de visumperiode teruggaat naar huis. Alleen een retourticket is hiervoor niet genoeg. U heeft ook een bewijs nodig van uw werkgever of de school van uw kinderen. Of een bewijs dat u een eigen huis heeft.

  • U bent geen gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

Hoe vraagt u een Schengenvisum aan?

Het Schengenvisum is een sticker in uw paspoort. U vraagt het visum aan in uw eigen land. Dit gaat in 4 stappen:

  1. Vul het aanvraagformulier Schengenvisum kort verblijf in.

  2. Verzamel alle documenten. Welke documenten u nodig heeft, hangt af van het land waar u woont en het doel van uw reis. De documenten mogen alleen in het Nederlands, Engels, Frans of Spaans zijn. Documenten in een andere taal moet u laten vertalen.

  3. Maak een afspraak bij de Nederlandse ambassade in uw land of bij VSF Global. Waar u de afspraak moet maken, hangt af van het land waar u woont. Maak de afspraak uiterlijk 6 maanden voor uw bezoek. De wachttijd voor een afspraak is maximaal 2 weken. Bij de afspraak laat u uw paspoort achter.

  4. Binnen 15 dagen na de afspraak krijgt u bericht dat u uw paspoort kunt ophalen. In uw paspoort zit dan een sticker. Hierop staat hoeveel dagen u in Nederland mag blijven. Als uw verzoek wordt afgewezen, kunt u bezwaar maken.

Het aanvragen van een visum kost geld.

Hoeveel dagen is uw visum geldig?

U kunt een visum aanvragen voor maximaal 90 dagen. Maar meestal krijgt u een visum voor 30 dagen. U mag niet langer blijven dan op uw visum staat. In bijzondere gevallen kunt u uw visum verlengen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Mag ik als niet-EU-burger in Nederland wonen als mijn Nederlandse kind hier woont?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven