Kan een EU-burger in Nederland verblijven? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Verblijf in Nederland

Op grond van het verdrag van de Europese Unie mag u als EU-burger in Nederland wonen, bijvoorbeeld om te werken of te studeren. U heeft geen werkvergunning nodig en u hoeft zich niet bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te melden. Bij een verblijf van meer dan 4 maanden moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u woont.
 
Komt u naar Nederland met een familielid dat niet de nationaliteit heeft van een EU-land? Dan moet u zich inschrijven bij de IND.

Werken in Nederland

U mag in Nederland werken of een eigen bedrijf starten. U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft een geldig paspoort of ID-kaart
  • u werkt minimaal 16 uren per week of u verdient minstens 50% van de voor u geldende bijstandsnorm.
  • u sluit een Nederlandse zorgverzekering af
  • bij werk als zelfstandige moet u zich meestal inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Werk zoeken in Nederland

U mag 3 maanden in Nederland zijn om werk te zoeken. Heeft u na 3 maanden nog geen werk, maar bent u nog wel op zoek naar werk? En doet u geen beroep op algemene middelen zoals een bijstandsuitkering? Dan mag u in Nederland blijven om werk te zoeken.

Wordt u onvrijwillig werkloos of raakt u tijdelijk ziek? Dan wordt u in ieder geval nog 6 maanden als werknemer of zelfstandige aangemerkt. U mag in deze periode in Nederland blijven. U mag in deze 6 maanden een bijstandsuitkering aanvragen. Dit heeft geen gevolgen voor uw verblijfsrecht.

Studeren in Nederland

U kunt naar Nederland komen om te studeren. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • u heeft een geldig paspoort of ID-kaart
  • u bent ingeschreven bij een erkende opleiding
  • u heeft genoeg geld om rond te komen
  • u heeft een zorgverzekering die de kosten in Nederland dekt

Bent u voor studie in Nederland en gaat u naast uw studie werken? Dan moet u een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Ook heeft u soms recht op studiefinanciering.

Economisch niet-actief

U kunt als economisch niet-actieve in Nederland verblijven. Bijvoorbeeld als u gepensioneerd bent of als uw partner u onderhoudt van zijn salaris.

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft een geldig paspoort of ID-kaart
  • u heeft een zorgverzekering
  • u heeft genoeg geld om rond te komen. De IND kijkt hierbij naar uw persoonlijke situatie.

Familieleden van EU-burgers

Komt u als EU-burger naar Nederland om te werken, studeren of verblijven als economisch niet-actieve? Dan mag u uw familieleden meenemen, ook als uw familieleden niet de nationaliteit hebben van een EU-land.

Familieleden die u mee mag nemen zijn:

  • uw echtgenoot of geregistreerd partner
  • uw ongehuwde partner, als u minimaal 6 maanden heeft samengewoond of samen een kind heeft
  • uw (klein)kinderen tot 21 jaar
  • uw ongehuwde (klein)kinderen vanaf 21 jaar
  • uw (groot)ouders

U kunt uw (klein)kinderen vanaf 21 jaar en (groot)ouders naar Nederland halen als ze “ten laste” zijn. Dat betekent dat u uw familie al voor hun komst naar Nederland regelmatig helpt en ondersteunt. Bijvoorbeeld door geld en/of andere hulp te geven.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Heeft het gevolgen voor mijn recht op verblijf als EU-burger als ik een bijstandsuitkering aanvraag?

    Een beroep op (aanvullende) bijstand heeft geen gevolgen voor uw verblijfsrecht als:

    • u werknemer of zelfstandige bent of deze status heeft behouden bij werkloosheid of ziekte
    • u schoolgaande kinderen heeft
    • u een duurzaam verblijfsrecht heeft

    In andere situaties kan de IND besluiten uw verblijfsrecht te beëindigen. Daarbij kijkt de IND naar uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld hoe lang u al in Nederland bent, of u eerder bijstand kreeg en of u in het verleden werkte.

    Komt u financieel niet meer rond en wilt u bijstand aanvragen? Neem altijd eerst contact op met een van onze juristen voor advies over uw situatie.

    Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
    Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
    U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
    Bekijk alle contactmogelijkheden
  • Wanneer heb ik een duurzaam verblijfsrecht en wat houdt dit in?

    U heeft een duurzaam verblijfsrecht als u 5 jaar onafgebroken legaal in Nederland heeft gewoond op grond van het EU-recht. Verblijf buiten Nederland heeft geen gevolgen voor het krijgen van een duurzaam verblijfsrecht als u:

    • maximaal 6 maanden per jaar niet in Nederland bent
    • afwezig bent voor met militaire dienstplicht
    • eenmalig maximaal 12 maanden buiten Nederland bent geweest om belangrijke redenen. Bijvoorbeeld ernstige ziekte of uitzending naar een ander land door uw werkgever.

    Heeft u in Nederland in de gevangenis gezeten? Dan telt deze periode niet mee bij de berekening van de verblijfsperiode.

    Soms heeft u al eerder een duurzaam verblijfsrecht. Dit kan het geval zijn bij blijvende arbeidsongeschiktheid, pensionering of grensarbeid. Neem voor meer informatie contact op met het een van onze juristen.

    Als u een duurzaam verblijfsrecht heeft, gelden geen aanvullende voorwaarden meer voor uw verblijf. Bijvoorbeeld de eis dat u tenminste 16 uren moet werken. Ook heeft het aanvragen van een bijstandsuitkering geen gevolgen voor uw verblijfsrecht.

    Einde duurzaam verblijfsrecht

    Gaat langer dan 2 jaar buiten Nederland wonen, nadat u een duurzaam verblijfsrecht kreeg? Dan kunt u uw duurzaam verblijfsrecht kwijtraken.

  • Mag ik in Nederland blijven als ik ga scheiden van een EU-burger?

    Dat hangt af van uw situatie.

    Korter dan 5 jaar in Nederland

    Echtscheiding of beëindiging van uw relatie heeft geen gevolgen voor uw verblijfsrecht als: 

    • uw huwelijk of relatie minimaal 3 jaar heeft geduurd. En u in die 3 jaar minstens 1 jaar legaal in Nederland verbleef.
    • u samen met uw ex-partner een kind heeft waarover u het gezag heeft
    • u recht op omgang heeft met uw kinderen en dit volgens de rechter in Nederland moet gebeuren
    • er sprake is geweest van huiselijk geweld

    U moet, tot u 5 jaar in Nederland bent, blijven voldoen aan de voorwaarden voor verblijf als werknemer, zelfstandige, student of economisch niet-actieve.

    Heeft u een schoolgaand kind dat met u legaal in Nederland is? Dan houdt uw kind recht om in Nederland te blijven zolang de (voortgezette) opleiding duurt. Zolang u de zorg heeft voor uw kind, mag u ook in Nederland blijven. Er gelden geen eisen aan uw inkomen.

    Langer dan 5 jaar in Nederland

    U heeft (meestal) een duurzaam verblijfsrecht als u langer dan 5 jaar in Nederland bent op grond van het EU-recht. Echtscheiding of einde van uw relatie heeft in dat geval geen gevolgen voor uw verblijfsrecht in Nederland.

  • Hoe kan ik mijn familieleden naar Nederland halen via de België-route (of Europa-route)?

    Als Nederlander bent u EU-onderdaan. Heeft u altijd in Nederland gewoond? Dan gelden de (gunstigere) regels van het EU-recht meestal niet. U en uw familieleden die niet de nationaliteit van een EU-land hebben, moeten aan de Nederlandse voorwaarden voor gezinshereniging voldoen.

    Soms kunt u als Nederlander wel een beroep doen op het EU-recht. Bijvoorbeeld als u een tijd in een ander EU-land woont als werknemer, zelfstandige, student of economisch niet-actieve.

    Uw familielid kan dan bij u in dat EU-land komen wonen. Na tenminste 3 maanden verblijf en samenwonen met uw familielid kunt u samen met uw familielid naar Nederland terugkeren. U vraagt dan voor uw familielid toetsing aan het EU-recht aan.

  • Kan ik bij mijn Nederlandse kind in Nederland verblijven?

    Heeft u niet de nationaliteit van een EU-land? En heeft u een kind met de Nederlandse nationaliteit dat in Nederland woont? Dan kunt u een verblijfsrecht krijgen bij uw kind als:

    • uw kind jonger is dan 18 jaar
    • u de zorg heeft voor uw kind
    • uw kind zo van u afhankelijk is, dat uw kind uit Nederland moet vertrekken als u niet in Nederland mag blijven. De IND kijkt hierbij onder andere naar de leeftijd en ontwikkeling van uw kind. En de relatie van uw kind met u en de andere ouder.

    Om dit verblijfsrecht te krijgen, vraagt u de IND om toetsing aan het EU-recht.

  • Heeft de Brexit gevolgen voor mijn verblijfsrecht in Nederland?

    Nee. Uw rechten blijven na de Brexit bijna hetzelfde als nu.

    Heeft u een Nederlandse verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan heeft de Brexit voor u geen gevolgen.

    Bent u langer dan 5 jaar in Nederland als EU-burger? Dan heeft u een duurzaam verblijfsrecht. De Brexit heeft geen gevolgen voor u en uw familieleden die bij u in Nederland wonen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurt u na een overgangsperiode gratis een nieuwe verblijfsvergunning.

    Heeft u nog geen duurzaam verblijfsrecht? Dan geldt het volgende.

    Brexit met akkoord

    Er is een overgangsperiode tot 31 december 2020. In deze periode houdt u uw verblijfsrecht. U heeft geen verblijfsvergunning nodig.

    Na 31 december 2020 heeft u wel een verblijfsvergunning nodig. U krijgt een uitnodiging van de IND om deze aan te vragen. U moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als EU-burgers.

    Brexit zonder akkoord

    U krijgt voor 29 maart 2019 een brief van de IND. Dit is uw tijdelijke verblijfsvergunning. Deze is geldig tot 1 juli 2020.

    Na 1 juli 2020 heeft u een nieuwe verblijfsvergunning nodig. U krijgt een uitnodiging van de IND om deze aan te vragen. U moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als EU-burgers.

     

Terug naar boven Shape