Mag ik als EU-burger in Nederland wonen?
Heeft u de nationaliteit van een EU-land, EER-land of Zwitserland? Dan mag u in Nederland wonen. Er gelden wel voorwaarden voor uw verblijf in Nederland. U mag uw familieleden meenemen, ook als zij geen EU-burger zijn.
Ga meteen naar
Veelgestelde vragenWonen in Nederland
Volgens het Europees recht mag u als burger van een EU-land, EER-land of Zwitserland in Nederland wonen. U heeft geen verblijfsvergunning nodig. Wilt u langer dan 3 maanden in Nederland wonen? Dan gelden er voorwaarden.
Korter dan 3 maanden
Als u korter dan 3 maanden in Nederland wil wonen, heeft u alleen een geldig paspoort nodig. En u mag geen gevaar zijn voor de openbare orde. U mag bijvoorbeeld geen strafblad hebben.
Langer dan 3 maanden
Wilt u langer dan 3 maanden in Nederland wonen? Dat kan in de volgende situaties:
U bent werknemer, zelfstandige of werkzoekende. Dit heet ‘economisch actief’.
U heeft genoeg geld om van te leven en u heeft een zorgverzekering. Dit heet ‘economisch niet-actief’.
U staat ingeschreven als student. U heeft genoeg geld om van te leven en u heeft een zorgverzekering.
Als u langer dan 4 maanden in Nederland woont, moet u zich inschrijven bij de gemeente.
5 jaar of langer
Als u langer dan 5 jaar in Nederland woont, heeft u mogelijk een duurzaam verblijfsrecht. U mag dan voor onbepaalde tijd in Nederland blijven.
Werk zoeken in Nederland
U mag als werkzoekende naar Nederland komen. U krijgt dan 6 maanden de tijd om werk te zoeken. In deze maanden heeft u soms recht op een uitkering. U kunt zich als werkzoekende inschrijven bij UWV.
Heeft u na 6 maanden nog geen werk? En heeft u genoeg geld om van te leven, zonder bijstandsuitkering? Dan mag u ook na 6 maanden in Nederland blijven om werk te zoeken.
Werken in Nederland
Als EU-burger, EER-burger of Zwitser mag u in Nederland werken of een eigen bedrijf starten (dan bent u ‘zelfstandige’). U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart.
U werkt minimaal 16 uur per week of u verdient minstens 50% van de bijstandsnorm die voor u geldt.
Werkt u als zelfstandige of heeft u een eigen bedrijf? Dan moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Als EU-burger, EER-burger of Zwitser heeft u geen werkvergunning nodig. U hoeft zich ook niet te melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Werkloos of ziek
Wordt u werkloos of ziek? Dan blijft u officieel nog minimaal 6 maanden werknemer of zelfstandige. U mag in deze periode in Nederland blijven. Ook als u in deze 6 maanden een bijstandsuitkering aanvraagt. Mogelijk heeft u recht op een WW-uitkering.
Economisch niet-actief
U kunt ook als ‘economisch niet-actieve’ EU-burger, EER-burger of Zwitser in Nederland wonen. U bent economisch niet-actief als u niet werkt. U heeft bijvoorbeeld de pensioenleeftijd. Of u leeft van het salaris van uw partner.
Als u economisch niet-actief bent, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart.
U heeft een Nederlandse zorgverzekering.
U heeft genoeg geld om van te leven. U moet per maand minstens het minimumloon hebben. Of kunnen bewijzen dat u minder geld nodig heeft omdat bijvoorbeeld uw kosten laag zijn.
Studeren in Nederland
U kunt naar Nederland komen om te studeren als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
U heeft een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
U bent ingeschreven bij een erkende opleiding.
U heeft genoeg geld om van te leven.
U heeft een zorgverzekering die geldig is in Nederland.
Let op
Bent u voor studie in Nederland en gaat u naast uw studie werken? Dan moet u een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Ook heeft u soms recht op studiefinanciering.
Familieleden van EU-burgers
Komt u als EU-burger in Nederland wonen? Dan mag u uw familieleden meenemen. Ook als zij niet de nationaliteit hebben van een EU-land, EER-land of Zwitserland.
Familieleden die u mag meenemen, zijn uw:
echtgenoot of geregistreerd partner
partner, als u minimaal 6 maanden samenwoont of samen een kind heeft
kinderen of kleinkinderen tot 21 jaar
kinderen of kleinkinderen vanaf 21 jaar als zij niet getrouwd zijn
ouders of grootouders
Kinderen en kleinkinderen vanaf 21 jaar, ouders en grootouders kunt u alleen naar Nederland meenemen als ze ‘ten laste’ van u zijn. Dat betekent dat u deze familieleden ondersteunt met geld of andere hulp.
Inschrijven IND
Komt u naar Nederland met een familielid dat niet de nationaliteit heeft van een EU-land, EER-land of Zwitserland? Dan moet u zich inschrijven bij de IND. Uw familielid moet een toetsing aan het Europees recht aanvragen bij de IND.