Overslaan en naar de inhoud gaan

Maakt uw werkgever bekend dat hij gaat bezuinigen of reorganiseren? Dan kunnen er banen verdwijnen. Een onzekere tijd, waarin u niet weet wat er gaat gebeuren. 

Weet dat uw werkgever u niet zomaar mag ontslaan om een financiële reden. Hij moet namelijk eerst een ontslagvergunning vragen aan UWV. U krijgt dan van UWV een formulier. Daarin mag u vertellen waarom u het niet eens bent met het ontslag. Heeft uw werkgever geen goede reden voor het ontslag, of kan hij u herplaatsen? Of geldt een opzegverbod, bijvoorbeeld omdat u ziek bent, of zwanger? Dan gaat uw ontslag niet door.

Krijgt uw werkgever wel toestemming van UWV? Dan duurt het nog minimaal een maand voordat uw ontslag ingaat. Ook kunt u nog protesteren tegen het ontslag.

Biedt uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aan? Dan hoeft u dit contract niet te tekenen. U kunt onderhandelen over het contract. Neem contact op met onze juristen voor persoonlijk advies hierover.

Gaat het bedrijf failliet? Dan komt er een curator die beslist hoe het verder gaat. Als het nodig is kunt u een faillissementsuitkering aanvragen bij UWV.

Tips

Praat over de situatie

Met uw collega’s, maar ook met uw werkgever. Hij kan u meer vertellen over de plannen. Dat kan stress verlagen en u kunt zich beter voorbereiden.

Blijf actief

Ga vast op zoek naar ander werk of doe vrijwilligerswerk. Volg een cursus die u extra interessant maakt voor bedrijven. Dat vergroot de kans dat u werk houdt of vindt.

Praat met een psycholoog

Maakt u zich veel zorgen over uw toekomst? Of heeft u sollicitatie-hulp nodig? Praat eens met een arbeid- en organisatiepsycholoog. Deze persoon helpt mensen bij het oplossen van problemen en vragen over hun werk. Uw huisarts kan u helpen zo’n psycholoog te vinden.

Terug naar boven Shape