Logo
Cookie Privacy

Wat kan ik doen als de locatie van mijn werkplek verandert?

Staat in uw contract een vaste plaats of vestiging als werkplek? En wil uw werkgever dat u op een andere locatie gaat werken? Ga niet zomaar akkoord. Uw werkgever kan u alleen dwingen bij een goede reden.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Ga niet meteen akkoord

Ga niet meteen akkoord met het voorstel van uw werkgever. Anders moet u voortaan op de andere locatie werken.

Geef ook geen toestemming tijdens een gesprek. Mondelinge afspraken zijn namelijk geldig. En ze zijn lastig te bewijzen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Check of de verandering is toegestaan

Kijk of er een ‘wijzigingsbeding’ staat in uw contract, cao of bedrijfsregeling. Dit betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming de afspraken mag veranderen.

Let op

Is er een ondernemingsraad (OR) in uw bedrijf? Dan moet uw werkgever toestemming vragen aan de OR voor het veranderen van uw locatie of andere afspraken.


Wijzigingsbeding

Staat er een wijzigingsbeding in uw contract of in andere regels?
Dan kan uw werkgever zonder uw toestemming uw locatie veranderen. Maar dit mag alleen om een goede reden, bijvoorbeeld verhuizing van uw afdeling of bedrijf.

Staat het wijzigingsbeding in uw cao? Dan staat er soms een commissie in de cao. Deze commissie kan u uitleggen wat het beding bekent.

Geen wijzigingsbeding

Sprak u geen wijzigingsbeding af? Dan mag uw werkgever soms toch uw locatie veranderen. Bij sommige bedrijven mag u bijvoorbeeld niet met uw familie of partner op dezelfde locatie werken.

Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Beoordeel de reden

Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw locatie te veranderen. Vraag uw werkgever naar de reden en beoordeel of het voorstel redelijk is.

Een goede reden is bijvoorbeeld:

  • verhuizing van uw afdeling of bedrijf
  • sluiting van de vestiging waar u werkt
  • uw bedrijf draait verlies
Redelijk voorstel

Kijk wat de voor- en nadelen voor u en uw werkgever zijn. Het is niet redelijk om meer dan 1,5 uur van huis naar uw werk te reizen. Uw werkgever moet ook rekening houden met uw privésituatie, bijvoorbeeld de zorg voor jonge kinderen.

Heeft de andere werkplek niet veel nadelen voor u? Dan moet u meestal akkoord gaan met een redelijk voorstel van uw werkgever.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Onderhandel over de mogelijkheden

U kunt uw werkgever ook een tegenvoorstel doen. Bijvoorbeeld dat u voor een deel thuiswerkt. Stel een oplossing voor waar u beiden iets aan heeft. 

Krijgt u meer reistijd of meer reiskosten? Maak hier dan duidelijke afspraken over met uw werkgever. Zet de nieuwe afspraken op papier of in een e-mail. Dan heeft u bewijs.

Bent u geholpen met deze informatie?

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Stap 5

Vraag om mediation

Komt u er samen met uw werkgever niet uit? Dan kunt u mogelijk nieuwe afspraken maken via mediation. Een mediator helpt u en uw werkgever samen een oplossing te vinden.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 6

Ga naar de kantonrechter

Komt u er met uw werkgever of hulp van de mediator niet uit? En dreigt de situatie erger te worden? Dan kunt u naar de kantonrechter. De kantonrechter bekijkt uw situatie en beslist of het redelijk is om uw werkplek te veranderen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat kan ik doen als mijn werkgever mijn werktijden wil veranderen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven