Wanneer heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Er is geen wettelijk recht op een reiskostenvergoeding.
Of u een reiskostenvergoeding krijgt, ligt aan de afspraak met uw werkgever.
Dit staat in uw arbeidscontract, CAO of bedrijfsregeling.

Ik heb een arbeidscontract, cao of bedrijfsregeling

Is in uw arbeidscontract, cao voor uw bedrijfstak of bedrijfsregeling een reiskostenvergoeding opgenomen? Dan heeft u recht op een reiskostenvergoeding, zoals deze in uw arbeidsovereenkomst, de bedrijfsregeling of de cao voor uw bedrijfstak staat.

Staat in uw arbeidsovereenkomst, cao voor uw bedrijfstak of bedrijfsregeling geen reiskostenvergoeding? Dan heeft u er geen recht op.

Ik heb geen arbeidscontract, cao of bedrijfsregeling

Als u geen arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsregeling heeft, dan heeft u geen recht op een reiskostenvergoeding.

Meer informatie over dit onderwerp

 • Hoeveel reiskostenvergoeding kan ik belastingvrij krijgen?

  Voor reiskosten mag uw werkgever u tot € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden voor werkelijk afgelegde zakelijke kilometers. Het maakt niet uit of deze voor woon-werkverkeer worden gemaakt of voor bijvoorbeeld klantbezoek. Het maakt ook niet uit met welk vervoermiddel u voor uw werk reist.

  Uw werkgever mag u ook onbelast een OV-jaartrajectkaart voor uw vaste woon-werkroute vergoeden.

  Voor zakelijke reizen per schip, vliegtuig of taxi kan de werkgever de werkelijke kosten onbelast vergoeden. De Belastingdienst kan vragen naar tickets of kwitanties.

  Op de website Arbeidsrechter.nl vindt u meer informatie over reiskostenvergoedingen.

 • Is een reiskostenvergoeding loon?

  Een reiskostenvergoeding binnen de fiscale grenzen ontvangt u belastingvrij. Maar omdat uw reiskostenvergoeding niet als loon wordt beschouwd, kan deze bij (langdurige) ziekte of schorsing worden ingehouden. In uw arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement kunnen hierover ook bepalingen staan.

 • Wanneer krijg ik belastingaftrek wegens reiskosten?

  U heeft recht op belastingaftrek als u met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en de afstand van uw woning tot uw werk meer dan 10 kilometer is. Het woon-werkverkeer moet op minimaal één dag per week of minimaal veertig dagen per jaar plaatsvinden.

  Afhankelijk van uw woon-werkafstand en het aantal wekelijkse reisdagen kunt u dan per jaar een vast bedrag aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

  Als bewijs moet u de Belastingdienst een openbaarvervoerverklaring kunnen overleggen. Deze kunt u krijgen via de vervoerder waarmee u reist. Als u gebruik maakt van een NS-jaartrajectkaart, een NS-jaarkaart of een OV-jaarkaart, hoeft u geen openbaarvervoerverklaring aan te vragen. Reist u met losse kaartjes of met een OV-chipkaart? Dan kan uw werkgever een reisverklaring afgeven.

  De juiste bedragen vindt u in de Tabel reisaftrek openbaar vervoer op de website van de Belastingdienst. Als u van uw werkgever een vergoeding ontvangt voor uw reiskosten per openbaar vervoer, moet u de vergoeding van dit vaste bedrag aftrekken.