Heb ik recht op reiskostenvergoeding? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Maandag 22 april zijn wij gesloten (tweede paasdag)

Afspraken over reiskostenvergoeding

Uw werkgever is wettelijk niet verplicht om een reiskosten- of kilometervergoeding te betalen. Maak daarom met uw werkgever afspraken over vergoeding van uw reiskosten en zet deze op papier.

U heeft recht op reiskostenvergoeding als:

 • dit in uw cao staat
 • dit in een bedrijfsregeling of personeelshandboek is geregeld
 • u dit heeft afgesproken met uw werkgever. De afspraak kan in uw arbeidscontract staan, maar een mondelinge afspraak is ook geldig.

Heeft u niets afgesproken en staat er niets in uw cao of bedrijfsregeling? Dan heeft u dus geen recht op reiskostenvergoeding.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoeveel reiskostenvergoeding kan ik belastingvrij krijgen?

  Voor reiskosten naar uw werk mag uw werkgever u maximaal € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt daarbij niet uit met welk vervoermiddel u naar uw werk reist.

  Uw werkgever mag u ook onbelast een OV-jaartrajectkaart voor woon-werkverkeer vergoeden.

  Voor zakelijke reizen per schip, vliegtuig of taxi kan uw werkgever de werkelijke kosten onbelast vergoeden. De Belastingdienst kan vragen naar tickets of kwitanties.

 • Is een reiskostenvergoeding loon?

  Een reiskostenvergoeding tot € 0,19 per kilometer ontvangt u belastingvrij. Deze kilometervergoeding ziet de Belastingdienst niet als loon.

  Wordt u ziek of bent u geschorst door de werkgever? Dan kan uw reiskostenvergoeding worden ingehouden. Kijk in uw contract, cao of bedrijfsreglement of hierover afspraken zijn gemaakt.

 • Kan ik mijn reiskosten aftrekken van de belasting?

  Als u zelf uw reiskosten betaalt, kunt u mogelijk een vast bedrag aan reiskosten aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dat hangt af van de afstand van uw woning tot uw werk en het aantal dagen dat u reist.

  U heeft recht op belastingaftrek als u met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en:

  • de enkele reisafstand van uw woning tot uw werk meer dan 10 kilometer is
  • het woon-werkverkeer op minimaal 1 dag per week of minimaal 40 dagen per jaar plaatsvindt

  Vast bedrag aftrekbaar

  Afhankelijk van uw woon-werkafstand en het aantal wekelijkse reisdagen kunt u per jaar een vast bedrag aftrekken. Als bewijs moet u de Belastingdienst een openbaarvervoerverklaring kunnen overleggen. Deze kunt u krijgen via de vervoerder waarmee u reist.

  Maakt u gebruik van een NS-jaartrajectkaart, een NS-jaarkaart of een OV-jaarkaart? Dan hoeft u geen openbaarvervoerverklaring aan te vragen. Reist u met losse kaartjes of met een OV-chipkaart? Dan kan uw werkgever een reisverklaring afgeven.

 • Wat kan ik doen als de werkgever de reiskostenvergoeding niet (meer) betaalt?

  In uw contract, cao of bedrijfsreglement staat wanneer de werkgever uw reiskosten vergoedt. Bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Betaalt uw werkgever uw reiskostenvergoeding niet (op tijd)? Dan kunt u de werkgever daarover een brief sturen. U kunt de reiskostenvergoeding tot 5 jaar terugvragen.

  Soms vergoedt de werkgever u minder of geen reiskosten meer. Bijvoorbeeld als het bedrijf financieel in de problemen komt. De vergoeding van reiskosten is een arbeidsvoorwaarde die de werkgever niet zomaar kan wijzigen.

  Beding

  Heeft u een beding in uw contract dat de werkgever eenzijdig arbeidsvoorwaarden mag wijzigen? Dan kan dat alleen als de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft. Heeft u geen wijzigingsbeding in uw contract staan? Dan hangt het af van de omstandigheden of de werkgever uw reiskosten niet meer hoeft te vergoeden.

  Maakt u nieuwe afspraken over reiskostenvergoeding, zet deze dan opnieuw op papier.

Terug naar boven Shape