Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Kijk in uw arbeidsovereenkomst

Staat in uw contract een reiskostenvergoeding? Dan moet uw werkgever zich daar aan houden.

Staat er geen reiskostenvergoeding in uw contract, maar had u dit wel in een gesprek afgesproken? Dan moet u bewijzen dat u deze afspraak met uw werkgever heeft gemaakt. Schrijf afspraken daarom op in uw contract.

Onderhandelen over vergoeding

Moet u de arbeidsovereenkomst nog tekenen omdat u een nieuwe baan krijgt? Dan kunt u over een reiskostenvergoeding onderhandelen. Denk aan een vergoeding voor openbaar vervoer, of een vergoeding per kilometer.

Uw werkgever is niet verplicht een reiskostenvergoeding met u af te spreken.

Stap 2

Kijk in uw cao

Bekijk of voor uw arbeidscontract een cao geldt. In een cao kan staan dat u recht heeft op een reiskostenvergoeding en hoe hoog deze is. De werkgever moet deze vergoeding aan u betalen. Ook als dit niet in uw contract staat.

Stap 3

Kijk in de bedrijfsregels of het personeelshandboek

Soms staan afspraken over een reiskostenvergoeding in een bedrijfsregeling of personeelshandboek. Kreeg u deze niet van uw werkgever? Vraag dan een kopie.

Stap 4

Check de hoogte van uw reiskostenvergoeding

De hoogte van uw reiskostenvergoeding hangt af van de afspraken met uw werkgever. Kijk in uw contract welke kosten uw werkgever betaalt.

Staat de reiskostenvergoeding in uw cao, bedrijfsregeling of personeelshandboek? Dan staat daarin hoeveel reiskostenvergoeding u krijgt.

Inkomstenbelasting over reiskostenvergoeding

Over een reiskostenvergoeding van € 0,21 per kilometer betaalt u geen belasting. Het maakt daarbij niet uit of u met een auto, motor, scooter of fiets reist. Als uw reiskostenvergoeding hoger is, betaalt u over dat deel inkomstenbelasting.

Gebruikt u voor uw woon-werkverkeer een trajectkaart of ov-jaarkaart? Dan betaalt u over dit abonnement geen belasting.

U betaalt geen belasting over uw reiskosten als u voor uw werk met een taxi, vliegtuig of schip reist.

Stap 5

Ga in gesprek met uw werkgever

Staat er niets in uw contract, cao, bedrijfsregels of personeelshandboek over een reiskostenvergoeding, maar maakt u wel reiskosten? Ga dan in gesprek met uw werkgever en vraag of u hier toch nog een afspraak over kunt maken. U kunt uw werkgever niet dwingen de reiskosten te vergoeden. Maar erover praten kan wel.

Stap 6

Vraag belastingaftrek voor reiskosten

Betaalt u zelf uw reiskosten, omdat u geen reiskostenvergoeding krijgt? Dan krijgt u soms een deel terug via uw belastingaangifte.

U heeft recht op belastingaftrek als u met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en:

  • de afstand van uw huis naar uw werk meer dan 10 kilometer is
  • dit minimaal 1 dag per week, of minimaal 40 dagen per jaar doet
Meer informatie over dit onderwerp
  • Krijg ik een reiskostenvergoeding als ik ziek ben?

    Wordt u ziek of bent u geschorst door de werkgever? Dan kan uw werkgever uw reiskostenvergoeding voor een tijdje stoppen. Kijk in uw contract, cao, bedrijfsregels of personeelshandboek of hierover afspraken zijn gemaakt.

  • Wat kan ik doen als de werkgever de reiskostenvergoeding niet betaalt?

    In uw contract, cao of bedrijfsreglement staat wanneer de werkgever uw reiskosten moet betalen. Bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Betaalt uw werkgever uw reiskostenvergoeding niet op tijd? Stuur dan onze voorbeeldbrief loonvordering naar uw werkgever. U heeft hiervoor 5 jaar de tijd.

    Betaalt uw werkgever uw reiskostenvergoeding niet? Dan kunt u naar de rechter om deze vergoeding te vragen.

  • Mag mijn werkgever mijn reiskosten aanpassen zonder mijn toestemming?

    In uw contract kan staan dat de werkgever zonder uw toestemming uw arbeidsvoorwaarden mag veranderen. Dit noemen we een eenzijdige wijziging. Hij mag dan uw reiskostenvergoeding aanpassen bij een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dat betekent dat het belang van het bedrijf groter is dan uw belang. Bijvoorbeeld als het bedrijf naar een andere locatie moet verhuizen.

    Heeft u zo’n afspraak niet in uw contract staan? Dan hangt het af van de situatie of de werkgever uw reiskosten mag veranderen.

    Bel gratis 0800 - 8020 Gratis persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.
    Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape