Heb ik recht op reiskostenvergoeding? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen gesloten. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd aan de telefoon is langer dan normaal.
Stap 1

Kijk in uw arbeidsovereenkomst

Wilt u weten of u recht heeft op een reiskostenvergoeding? Kijk dan in uw arbeidsovereenkomst welke afspraken daarin zijn opgeschreven.

Als u bij een nieuwe werkgever gaat werken, kunt u over een reiskostenvergoeding onderhandelen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor openbaar vervoer of een kilometervergoeding. Uw werkgever is niet verplicht om een reiskostenvergoeding met u af te spreken.

Ook een mondelinge afspraak over reiskosten is geldig. U moet bewijzen dat u deze afspraak heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door de afspraak samen op te schrijven of doordat de reiskostenvergoeding op uw vorige loonstroken staat.

Stap 2

Kijk in uw cao

Bekijk of op uw arbeidscontract een cao van toepassing is. Daarin kan staan of u recht heeft op een reiskostenvergoeding. In de cao staat dan ook de hoogte van de vergoeding. De werkgever moet deze vergoeding aan u betalen. Ook als dit niet in uw arbeidsovereenkomst staat.

Stap 3

Controleer bedrijfsregeling of personeelshandboek

Soms staan afspraken over een reiskostenvergoeding in een bedrijfsregeling of personeelshandboek. Heeft u de regeling of het handboek niet gekregen van uw werkgever? Vraag dan een kopie en kijk of u recht heeft op een reiskostenvergoeding.

Stap 4

Controleer de hoogte van uw reiskostenvergoeding

De hoogte van uw reiskostenvergoeding hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. Kijk in uw contract welke kosten uw werkgever betaalt.

Staat de reiskostenvergoeding in uw cao, bedrijfsregeling of personeelshandboek? Kijk dan daarin hoeveel reiskostenvergoeding u krijgt.

Inkomstenbelasting over reiskostenvergoeding

Uw werkgever mag maximaal € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt daarbij niet uit met welk vervoermiddel u naar uw werk reist. Als uw reiskostenvergoeding hoger is, betaalt u over dat deel inkomstenbelasting.

De werkgever mag ook een OV-jaartrajectkaart voor woon-werkverkeer betalen. U betaalt hierover geen belasting.

Als u voor uw werk per taxi, vliegtuig of schip reist, mag uw werkgever dat betalen. U betaalt daarover geen belasting. De Belastingdienst kan aan de werkgever wel tickets of bonnetjes vragen.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 5

Vraag belastingaftrek voor reiskosten

Betaalt u zelf uw reiskosten, omdat u geen reiskostenvergoeding krijgt? Dan kunt u mogelijk een vast bedrag aan reiskosten aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

U heeft recht op belastingaftrek als u met het openbaar vervoer naar uw werk gaat en:

 • de enkele reisafstand van uw woning tot uw werk meer dan 10 kilometer is
 • u minimaal 1 dag per week of minimaal 40 dagen per jaar naar uw werk reist
Meer informatie over dit onderwerp
 • Krijg ik een reiskostenvergoeding als ik ziek ben?

  Wordt u ziek of bent u geschorst door de werkgever? Dan kan uw werkgever uw reiskostenvergoeding inhouden. Kijk in uw contract, cao of bedrijfsreglement of hierover afspraken zijn gemaakt.

 • Wat kan ik doen als de werkgever de reiskostenvergoeding niet (meer) betaalt?

  In uw contract, cao of bedrijfsreglement staat wanneer de werkgever uw reiskosten betaalt. Bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Betaalt uw werkgever uw reiskostenvergoeding niet (op tijd)? Dan kunt u de werkgever daarover een brief sturen. Dit kan tot 5 jaar nadat u de reiskostenvergoeding had moeten krijgen.

  Eenzijdige wijziging

  In uw contract kan staan dat de werkgever zonder uw toestemming uw arbeidsvoorwaarden mag wijzigen. Hij mag dan uw reiskostenvergoeding veranderen als hij een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft. Heeft u zo’n afspraak niet in uw contract staan? Dan hangt het af van de omstandigheden of de werkgever uw reiskosten mag veranderen.

Terug naar boven Shape