Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wanneer krijg ik een strafblad?

Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Strafblad bij misdrijven

Wordt u verdacht van een misdrijf? Dan krijgt u een strafblad vanaf het moment dat het Openbaar Ministerie (OM) uw zaak gaat behandelen.

Het misdrijf blijft op uw strafblad staan, ook als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot) of als de rechter u vrijspreekt. Bij vrijspraak staat op uw strafblad dat u verdachte was in de zaak.

Strafblad bij overtredingen

U krijgt meestal een strafblad als u veroordeeld wordt voor een overtreding. Ook zonder veroordeling kunt u een strafblad krijgen. Dit is mogelijk als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot), terwijl u zich wel aan bepaalde voorwaarden moet houden, zoals een contact- of straatverbod.

Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Kreeg u van de rechter een extra straf bovenop de geldboete? Dan kunt u wel een strafblad krijgen.

Er zijn veel uitzonderingen. In de wet staat een lijst van overtredingen die altijd op uw strafblad komen. Zoals rijden zonder autoverzekering of openbaar dronkenschap.

Strafblad bij verkeersovertreding

De meeste verkeersovertredingen komen niet op uw strafblad. Heeft u een boete met een M rechtsboven in de brief? Dan krijgt u geen strafblad.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe kan ik mijn strafblad opvragen?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven