Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar

Strafblad bij misdrijven

Wordt u verdacht van een misdrijf? Dan krijgt u een strafblad vanaf het moment dat het Openbaar Ministerie (OM) uw zaak gaat behandelen.

Het misdrijf blijft op uw strafblad staan, ook als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot) of als de rechter u vrijspreekt. Bij vrijspraak staat op uw strafblad dat u verdachte was in de zaak.

Strafblad bij overtredingen

U krijgt meestal een strafblad als u veroordeeld wordt voor een overtreding. Ook zonder veroordeling kunt u een strafblad krijgen. Dit is mogelijk als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot), terwijl u zich wel aan bepaalde voorwaarden moet houden, zoals een contact- of straatverbod.

Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Kreeg u van de rechter een extra straf bovenop de geldboete? Dan kunt u wel een strafblad krijgen.

Er zijn veel uitzonderingen. In de wet staat een lijst van overtredingen die altijd op uw strafblad komen. Zoals rijden zonder autoverzekering of openbaar dronkenschap.

Strafblad bij verkeersovertreding

De meeste verkeersovertredingen komen niet op uw strafblad. Heeft u een boete met een M rechtsboven in de brief? Dan krijgt u geen strafblad.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan ik mijn strafblad opvragen?

    U kunt bijna altijd uw strafblad inzien. U vraagt dit aan bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt geen kopie van uw strafblad.

    Uw strafblad is een overzicht van strafbare gegevens in het Justitieel Documentatie Systeem. U heeft het recht om te weten wat daarin over u staat. Staan er geen gegevens van u in het systeem? Dan heeft u geen strafblad. De Justitiële Informatiedienst belt u om dit door te geven.

    Staan er wel gegevens van u in het systeem? Dan krijgt u binnen 4 weken een uitnodiging van een rechtbank in uw buurt. Daar kunt u uw strafblad bekijken. U mag geen kopie maken.

    Heel soms wijst de Justitiële Informatiedienst uw aanvraag af. U mag uw strafblad bijvoorbeeld niet inzien:

    • als dit een onderzoek van de rechter naar u in de weg staat
    • om anderen tegen u te beschermen. Zoals slachtoffers of getuigen.
  • Welke gevolgen heeft een strafblad voor mij?

    • Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder.
    • Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
    • Soms kunt u geen visum krijgen. Vraag dit na bij het land waar u naartoe wilt reizen.
    • Soms krijgt u geen verblijfsvergunning of trekt de overheid uw verblijfsvergunning in.
    • Een verzekeraar mag u weigeren. Als de verzekeraar vraagt of u een strafblad heeft, bent u verplicht de waarheid te vertellen.
  • Kan ik mijn strafblad wissen?

    U kunt uw strafblad niet wissen. Als de gegevens volgens u niet kloppen, kunt u wel om een wijziging van het strafblad vragen bij de Justitiële Informatiedienst.

  • Kan een minderjarige ook een strafblad krijgen?

    Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen geen strafblad. Minderjarigen tussen 12 en 18 jaar kunnen wel een strafblad krijgen.

    Een HALT-straf komt niet op het strafblad. Zaken via Halt zijn bijvoorbeeld diefstal van een fiets of vernieling van een ruit.

Terug naar boven Shape