Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar

Intrekken klachtdelict

U kunt binnen 8 dagen een aangifte van een klachtdelict intrekken. Deze aangifte heet 'klacht met verzoek tot vervolging’. Door uw aangifte weer in te trekken, komt er geen onderzoek of rechtszaak.

Voorbeelden van klachtdelicten zijn:

  • smaad, laster en belediging
  • stalking
  • chantage
  • schending van het beroepsgeheim

Ga naar het politiebureau met de aangifte en uw legitimatiebewijs. Of stuur een brief naar de officier van justitie met de vraag uw aangifte in te trekken.

Slachtofferhulp kan helpen bij uw besluit om de aangifte in te trekken of niet.

Na 8 dagen

Na 8 dagen kunt u de aangifte van een klachtdelict niet meer intrekken. U kunt de officier van justitie nog wel een brief schrijven. Maar de officier besluit zelf of hij de verdachte wel of niet vervolgt.

Andere aangiftes

Andere aangiften dan een klachtdelict, kunt u niet intrekken. Met uw aangifte meldt u een strafbaar feit. Als de politie dit eenmaal weet, moet zij hier iets mee doen.

Wel kunt u de politie of de officier van justitie vertellen waarom u van gedachten bent veranderd. Bijvoorbeeld omdat u bang bent. Dit kan op het politiebureau, of via een brief. De officier van justitie besluit of de verdachte wel of niet wordt vervolgd. Hij kan uw verhaal meenemen in zijn beslissing.

Wilt u een aangifte intrekken omdat u heeft gelogen? Dan kunt u zelf een straf krijgen. Het doen van een valse aangifte is strafbaar.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Waarom kan een aangifte van een klachtdelict worden ingetrokken?

    Bij klachtdelicten staan de veiligheid en wensen van het slachtoffer voorop. Vooral aangifte tegen familie kan veel schade veroorzaken. Daarom kan de officier van justitie in deze gevallen alleen een rechtszaak starten na een aangifte. Dus alleen als het slachtoffer dat zelf wil.

    Bij andere strafbare feiten kan de officier van justitie ook zonder een aangifte een verdachte vervolgen. De veiligheid van het land is in dat geval belangrijker.

Terug naar boven Shape