Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar

Intrekken aangifte

U kunt uw aangifte niet intrekken. Na een aangifte kan de politie niet doen of er geen strafbaar feit is gepleegd. Dat is in strijd met de onderzoeksplicht van de politie. De politie moet de aangifte dus in behandeling nemen.

De officier van justitie beslist of de verdachte wordt vervolgd. U kunt een brief schrijven aan de officier van justitie. Leg daarin uit waarom u uw aangifte ongedaan wilt maken. De officier van justitie kan uw verhaal meenemen bij zijn beslissing om wel of niet te vervolgen. 

Wilt u een aangifte intrekken, omdat deze vals is? Dan loopt u het risico om zelf vervolgd te worden. Het doen van valse aangifte is namelijk strafbaar.

Intrekken klachtdelict

Heeft u spijt van de aangifte van een klachtdelict die u heeft ingediend? Voorbeelden van klachtdelicten zijn:

 • Smaad
 • Laster
 • Stalking
 • Chantage
 • Schending van beroepsgeheim

Binnen 8 dagen

U kunt binnen 8 dagen de klacht intrekken. Stuur hiervoor een brief naar de officier van justitie. Of ga naar het politiebureau met de klacht en uw legitimatiebewijs.

Door uw klacht in te trekken, komt er geen vervolging of rechtszaak. Om chantage te voorkomen, mag u een klacht maar 1 keer indienen en intrekken.

Na 8 dagen

Is de termijn van 8 dagen verstreken? Schrijf dan toch een brief aan de officier van justitie. Leg daarin uit waarom u uw klacht wilt intrekken. De officier van justitie kan uw argumenten meenemen bij zijn beslissing om wel of niet te vervolgen.

Wilt u een klacht intrekken, omdat het strafbare feit niet heeft plaatsgevonden? Dan kunt u zelf vervolgd worden. Het indienen van een valse klacht is strafbaar.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen een aangifte en aangifte van een klachtdelict?

  Bij een aangifte is de melding bij de politie genoeg voor de officier van justitie om te mogen vervolgen.

  Bij een klachtdelict kan de officier van justitie alleen vervolgen bij een klacht met verzoek tot strafrechtelijke vervolging. Geen verzoek, geen vervolging - zelfs niet als de officier van justitie bewijs heeft voor het klachtdelict.

  In de familiesfeer kan het doorzetten van een klacht veel schade veroorzaken. De wetgever stelt de bescherming en het belang van het slachtoffer voorop. Dat is belangrijker dan het maatschappelijk belang dat de verdachte gestraft wordt. Daarom kunt u aangifte van een klachtdelict wel intrekken en een normale aangifte niet.

Terug naar boven Shape