Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

WIA-keuring zonder verzekeringsarts

Actueel
26 oktober 2022

Door een tekort aan verzekeringsartsen gaat de WIA-keuring tijdelijk anders. Bent u 60 jaar of ouder en vraagt u een WIA-uitkering aan? Dan kan UWV uw toestemming vragen voor een keuring zonder verzekeringsarts. U wordt dan alleen gekeurd door een arbeidsdeskundige. Deze maatregel duurt tot 1 januari 2024.

Aanvragen WIA-uitkering

Bent u als werknemer 2 jaar ziek, dan heeft u meestal recht op een WIA-uitkering. Als u deze uitkering aanvraagt, krijgt u een WIA-keuring door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van UWV. De verzekeringsarts kijkt wat uw medische klachten zijn. En de arbeidsdeskundige kijkt wat voor werk u nog kunt doen. UWV moet binnen 8 weken beslissen of u een WIA-uitkering krijgt. 

Keuring zonder verzekeringsarts

Op dit moment heeft UWV te weinig verzekeringsartsen. Hierdoor lukt het niet om binnen 8 weken te reageren op uw WIA-aanvraag. Om de wachttijd te verkorten, vraagt UWV 60-plussers of zij akkoord gaan met een keuring zonder verzekeringsarts. Ook uw werkgever wordt hiervoor om toestemming gevraagd.

Gaat u of uw werkgever niet akkoord? Dan krijgt u gewoon een keuring door een arbeidsdeskundige én een verzekeringsarts. Moet u langer dan 8 weken wachten op de beslissing over uw aanvraag? Dan kunt u een voorschot krijgen op uw WIA-uitkering.

Let op

Als u helemaal niet kunt werken, heeft u recht op een IVA-uitkering. Bij de keuring voor een IVA-uitkering is er altijd een verzekeringsarts.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de beslissing over uw WIA-aanvraag? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken bij UWV. Alle actuele berichten >

Delen:
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven