Logo
Cookie Privacy

Coronavirus en boetes: de meest gestelde vragen

Actueel
25 september 2021

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de corona-boete? Krijg ik een strafblad door een corona-boete? Bekijk de meest gestelde juridische vragen.

Hoe hoog is de corona-boete?

U kunt een boete van € 95 krijgen als u geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer. Of als u geen negatieve testuitslag of quarantaineverklaring bij u heeft tijdens uw reis vanuit een hoog-risicogebied.

Houdt u zich niet aan de quarantaineplicht? Dan kunt u een boete van € 339 krijgen.

Voor zwaardere vergrijpen kan de officier van justitie u een hogere boete geven. Of een andere straf, zoals een taakstraf. Bijvoorbeeld als u zich niet aan de quarantaineplicht hield én een nepverklaring bij u had. Bij herhaling of ernstige overtredingen kan de officier van justitie de strafrechter vragen u te straffen.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de corona-boete?

U kunt tegen de corona-boete protesteren. Het hangt af van het type boete of u dat via bezwaar of verzet doet.  

Bezwaar boete quarantaineplicht

Kreeg u een boete van de burgemeester voor het overtreden van de quarantaineplicht? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Gebruik hiervoor ons voorbeeld bezwaarschrift. Betaal de boete op tijd, ook als u bezwaar maakt. 

Verzet strafbeschikking

Kreeg u een strafbeschikking van de officier van justitie? Dan kunt u protesteren door 'in verzet’ te gaan. Betaal de boete niet als u in verzet gaat. Door betaling accepteert u namelijk automatisch de boete. Deze staat dan vast.

U kunt op 2 manieren in verzet gaan tegen een strafbeschikking:

  • Stuur een brief aan de officier van justitie. Gebruik hiervoor ons voorbeeld bezwaar tegen strafbeschikking.

  • Schrijft u liever geen brief? Ga dan naar het parket bij u in de buurt. Dit is een kantoor van het OM. Meld aan de informatiebalie dat u het niet eens bent met de strafbeschikking. Leg duidelijk uit waar u het niet mee eens bent en waarom niet.

Hoeveel tijd heb ik om bezwaar te maken tegen een corona-boete?

Hoelang u de tijd heeft om bezwaar te maken, hangt af van de boete die u kreeg.

Bezwaar boete burgemeester

U heeft 6 weken om bezwaar te maken tegen een boete voor het overtreden van de quarantaineplicht. De 6 weken gaan in op de dag nadat de burgemeester de boete aan u stuurde. Deze datum vindt u in de brief.

Verzet strafbeschikking

Voor verzet tegen een corona-boete van de officier van justitie heeft u 14 dagen de tijd. Deze periode begint op het moment dat u van de boete af weet. Meestal is dit het moment dat u de brief over de boete thuis krijgt.

Soms weet u pas later van de boete. Bijvoorbeeld als u op vakantie was of in het ziekenhuis lag. Dan gaan de 14 dagen pas in als u de brief ziet. U moet aan de rechter kunnen laten zien dat u niet thuis was. Bijvoorbeeld met een vliegticket of een brief van de arts.

Ziet u de boete pas 6 weken nadat de officier van justitie deze verstuurde? En gaat het om een bedrag onder de € 340? Dan kunt u meestal niet meer in verzet tegen de boete.

Krijg ik een strafblad door een corona-boete?

U krijgt geen strafblad door de corona-boete van de burgemeester.

De eerste corona-boete van het OM leidt ook niet tot een strafblad. U kunt wel een strafblad krijgen in een van deze situaties:

  • U kreeg meerdere boetes van het OM van meer dan € 130 per stuk. Of meer dan € 100 per stuk in 2020.

  • U hield zich niet aan de corona-regels. En u pleegde tegelijk een misdrijf, bijvoorbeeld het beledigen van een politieagent.

Een strafblad kan gevolgen hebben voor het krijgen van een VOG (verklaring omtrent gedrag). U heeft soms een VOG nodig voor bepaald werk.

Meer informatie over het coronavirusAlle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven