Overslaan en naar de inhoud gaan

AOW-uitkering

Als u gaat samenwonen met uw partner krijgt u minder AOW. Als alleenstaande kreeg u 70% van het minimumloon. Gaat u samenwonen of trouwen, dan is dat 50% van het minimumloon per persoon. Als u samenwoont, kunt u namelijk kosten delen.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vindt u de hoogte van uw AOW-bedrag.

Uw AOW verandert niet bij samenwonen in de volgende situaties:

  • U heeft een huurder in huis van wie u huur ontvangt. U moet van deze huurder wel een geloofwaardige huurprijs vragen.
  • U woont in een huis met uw eigen kind, of met uw vader of moeder.
  • U woont samen met 2 of meer volwassen personen. En u heeft met niemand of juist met allemaal een gezamenlijke huishouding.

Melden bij SVB

U moet op tijd bij de SVB melden dat u gaat samenwonen. Anders moet u een deel van uw uitkering terugbetalen. Ook kunt u een boete krijgen.

Bijstandsuitkering of IAOW

Als u gaat samenwonen met uw partner krijgt u minder bijstandsuitkering of IAOW. Of de uitkering stopt. Dat komt omdat u door het samenwonen een gezamenlijke huishouding krijgt. Het inkomen van uw partner telt dan ook mee. Voor de bijstandsuitkering telt ook het vermogen van uw partner mee. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld.

Voor de IAOW telt het vermogen van uw partner niet mee.

Kostendelers

Heeft u geen gezamenlijke huishouding, maar bent u voor de bijstand een kostendeler? Dan wordt uw bijstandsuitkering lager. Uw IAOW verandert hierdoor niet.

Hoe meer kostendelers u heeft, hoe lager uw uitkering wordt. U kunt namelijk met deze personen uw kosten delen.

Melden bij gemeente

Meld bij uw gemeente dat u gaat samenwonen. Doet u dit niet, dan ziet de gemeente dit meestal als uitkeringsfraude. U moet dan uw uitkering terugbetalen. En u kunt een boete krijgen.

WW-, WAO-, WIA-, Wajong-, of IOW-uitkering

Samenwonen heeft geen gevolgen voor uw WW-, WAO-, WIA-, Wajong- of IOW-uitkering.

Krijgt u bovenop deze uitkering nog een toeslag van UWV? Dan wordt uw toeslag minder hoog of uw toeslag stopt.

Melden bij UWV

Als u een toeslag ontvangt, dan moet u bij UWV melden dat u gaat samenwonen. Ontvangt u alleen de uitkering, dan hoeft u niets door te geven.

Anw-uitkering

Uw nabestaandenuitkering (Anw) stopt als u gaat samenwonen met een nieuwe partner. Gaat u binnen 6 maanden toch weer alleen wonen? Dan krijgt u soms uw Anw-uitkering terug.

Kostendelers voor Anw

Gaat u samenwonen met een ander dan een partner? En u heeft geen gezamenlijke huishouding? Dan houdt u de Anw-uitkering, maar het bedrag wordt lager. U heeft een kostendeler.

Melden bij SVB

U moet op tijd bij de SVB melden dat u gaat samenwonen.

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget

Door samenwonen kan uw toeslag lager worden of stoppen. Dat komt omdat u soms elkaars toeslagpartner of medebewoner wordt. Hierdoor telt het inkomen en vermogen van de andere persoon ook mee.

Controleer of u toeslagpartner wordt en maak een proefberekening van uw nieuwe toeslag op de website van de Belastingdienst.

Terug naar boven Shape