Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Controleer of uw buren zich aan de regels houden

Het ophangen van een camera is niet verboden. Is de camera gericht op openbaar terrein of op uw eigen terrein? Controleer dan of uw buren zich houden aan de regels:

 • Uw buren mogen alleen dat deel filmen dat nodig is om hun huis te beveiligen. Komt hierdoor een deel van de openbare weg, uw huis of uw tuin in beeld? En kunnen uw buren dit niet voorkomen? Dan moeten zij ervoor zorgen dat zij zo min mogelijk privacy wegnemen.
 • Uw buren moeten aan de omgeving duidelijk maken dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld met een waarschuwingsbord. Expres stiekem andere mensen filmen, is verboden en dus strafbaar.
Stap 2

Ga in gesprek met uw buren

Denkt u dat de camera uw tuin of huis filmt, terwijl dit niet nodig is? Ga dan in gesprek met uw buren en vraag of u mag zien wat de camera precies filmt.

Filmt de camera inderdaad uw huis of tuin, of een deel hiervan? En is dit niet nodig? Vraag uw buren dan of zij de camera op iets anders willen richten.

Is het niet te voorkomen dat de camera een deel van uw huis of tuin filmt? Bekijk dan samen hoe u zoveel mogelijk privacy heeft. Komt uw privacy te veel in gevaar, bijvoorbeeld omdat u elke dag wordt gefilmd? Vraag dan of uw buren de camera willen verwijderen.

Stap 3

Probeer buurtbemiddeling of mediaton

Vindt u het moeilijk om met uw buren te praten? Vraag dan uw gemeente of sociaal wijkteam om buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar kan u helpen om er samen met uw buren uit te komen.

Lukt het niet via buurtbemiddeling? Dan kunt u een mediator om hulp vragen. Een mediator helpt u en de andere partij om samen een oplossing te vinden.

Buurtbemiddeling en mediation zijn alleen mogelijk als u en uw buren hieraan vrijwillig meedoen.

Stap 4

Vraag per brief om verplaatsing van de camera

Lukt het niet om met elkaar tot een oplossing te komen? Ook niet met buurtbemiddeling of mediation? Vraag uw buren dan per brief om de camera te verplaatsen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om verplaatsen camera.

Stap 5

Neem contact op met de politie

Uw wijkagent kan helpen bij burenoverlast. Misschien kunt u samen een oplossing bedenken waar u eerder nog niet aan dacht. U vindt een wijkagent in uw buurt op de website van de politie.

Stap 6

Tip de Autoriteit Persoonsgegevens

U kunt ook een tip geven geven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is de organisatie van de overheid die toezicht houdt op privacy.

De Autoriteit Persoonsgegevens kan onderzoeken of uw buren zich aan de wet houden. Uw buren kunnen ook een telefoontje of een brief krijgen. Dit heet een ‘alternatieve interventie’. Niet elke tip leidt tot een onderzoek of interventie.

Stap 7

Ga naar de rechter

Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Naar de rechter gaan kost geld en kan de relatie met uw buren ernstig verstoren. Het is daarom belangrijk dat u eerst de vorige stappen probeert.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoelang mogen opgenomen beelden worden bewaard?

  Beelden die een beveiligingscamera opneemt, mogen maximaal 4 weken worden bewaard.

 • Mogen opgenomen beelden op internet worden geplaatst?

  Beelden van een beveiligingscamera mogen niet online staan zonder toestemming van de gefilmde mensen. Gebeurt dit wel? Maak dan schermafbeeldingen van de website. Deze heeft u later misschien nodig als bewijs.

  Vraag daarna de websitebeheerder om de beelden te verwijderen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om verwijderen beeldmateriaal.

  Lukt het niet de beelden te laten verwijderen? Vraag dan advies aan een advocaat of aan uw rechtsbijstandverzekering.

Terug naar boven Shape