Camera buren en privacy | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Stap 1

Controleer of de camera hangt volgens de regels

Het ophangen van een camera is niet verboden. Staat de camera (voor een deel) gericht op openbaar terrein of op uw eigen terrein? Controleer dan of uw buren zich houden aan de regels:

 • Uw buren mogen alleen dat deel filmen dat nodig is om hun huis te beveiligen.
  Is het niet te voorkomen dat een deel van de openbare weg, uw huis of uw tuin in beeld komt? Dan moet de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk zijn.
 • Uw buren moeten aan de omgeving duidelijk maken dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld met een waarschuwingsbord. Het met opzet stiekem filmen van andere mensen is verboden en dus strafbaar.  
Stap 2

Ga in gesprek met uw buren

Heeft u het vermoeden dat de camera uw tuin of huis filmt, terwijl dit niet nodig is? Ga dan in gesprek met uw buren en vraag of u mag zien wat er precies wordt gefilmd.

Filmt de camera (een deel van) uw huis of tuin? Vraag uw buren dan of zij de camera niet meer op uw huis of tuin willen richten, als dit niet nodig is.

Is het niet te voorkomen dat een deel van uw huis of tuin wordt gefilmd? Bekijk dan samen hoe u de inbreuk op uw privacy zo klein mogelijk kunt maken. Levert het filmen van uw huis of tuin een te grote inbreuk op uw privacy op? Bijvoorbeeld, omdat u hierdoor elke dag wordt gefilmd? Vraag dan of uw buren de camera willen verwijderen.

Stap 3

Vraag hulp van een buurtbemiddelaar of mediator

Vindt u het moeilijk om met uw buren te praten? Neem dan contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid voor buurtbemiddeling.

Lukt het niet om met een buurtbemiddelaar tot afspraken te komen? Bekijk dan of u samen met een mediator tot een oplossing kunt komen. Het Juridisch Loket kan u doorverwijzen naar een mediator.

Buurtbemiddeling en mediation zijn alleen mogelijk als u en uw buren hieraan vrijwillig meedoen.

Stap 4

Vraag met een brief om verplaatsing van de camera

Lukt het niet om met elkaar tot een oplossing te komen? Ook niet met buurtbemiddeling of mediation? Stuur uw buren dan onze voorbeeldbrief waarin u ze vraagt de camera te verplaatsen.

Stap 5

Neem contact op met de politie

Uw wijkagent kan bemiddelen bij burenoverlast. Misschien kan uw wijkagent samen met u en uw buren een oplossing bedenken waar eerder nog niet aan werd gedacht.

Stap 6

Tip de Autoriteit Persoonsgegevens

U kunt ook een tip geven geven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens kan een onderzoek instellen naar de naleving van de privacywetgeving of kiezen voor alternatieve interventies. Uw buren krijgen dan een telefoontje of een brief. Niet elke tip leidt tot een onderzoek of interventie.

Stap 7

Vraag de rechter te oordelen over de camera

Als een camera de openbare weg of uw erf filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u met hulp van een advocaat aan de rechter vragen of de camera verwijderd kan worden.

Naar de rechter gaan kost geld en kan de relatie met uw buren ernstig verstoren. Het is daarom belangrijk dat u eerst de vorige stappen probeert.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoelang mogen opgenomen beelden worden bewaard?

  Zijn er met een beveiligingscamera beelden opgenomen? Dan mogen deze beelden niet langer dan 4 weken worden bewaard.

 • Mogen opgenomen beelden op internet worden geplaatst?

  Beelden die opgenomen zijn met een beveiligingscamera mogen niet zonder toestemming van de gefilmde mensen online worden gezet. Gebeurt dit wel? Maak dan screenshots van de website. Deze heeft u later misschien nog nodig.

  Vraag vervolgens met onze voorbeeldbrief aan de websitebeheerder de gegevens te verwijderen.

  Lukt het niet de beelden te laten verwijderen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar boven Shape