Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag een overzicht op

Wilt u geld lenen bij een bank? Dan controleert uw bank bij Bureau Krediet Registratie (BKR) of u geen betalingsachterstanden heeft.

De meeste leningen worden door BKR bijgehouden in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Bij betalingsachterstanden krijgt u een negatieve BKR-registratie. Als u denkt dat uw gegevens bij BKR niet kloppen, moet u weten wat er is geregistreerd. Vraag daarom eerst een gratis overzicht op bij BKR.

Stap 2

Controleer of uw gegevens kloppen

Controleer of het overzicht klopt. Zolang u de afspraken van de lening volgt, is registratie niet altijd een probleem. Naast registratie van de lening geeft BKR een code aan de registratie. Sommige codes zorgen voor een negatieve BKR-registratie. Kijk in het overzicht hieronder of de code klopt.

Code Betekenis
A Achterstand. U heeft al enkele maanden niet betaald
H Herstelmelding. U heeft geen betalingsachterstand meer
1 Er is een betalingsregeling
2 Het openstaande bedrag moet in 1 keer worden terugbetaald
3 U hoeft de schuld niet meer te betalen. Soms staat er een einddatum
4 De kredietverstrekker kan u niet bereiken
5 Er loopt een betalingsregeling voor achterstand op een hypotheek. Deze code wordt verwijderd als de regeling stopt.

Negatieve BKR-registraties kunnen het gevolg zijn van moeilijke schulden. Soms kunt u hulp krijgen bij het oplossen van uw schulden.

Stap 3

Stuur een brief naar uw kredietverstrekker

BKR houdt het overzicht bij met informatie van kredietverstrekkers zoals banken of bedrijven. BKR controleert niet of de gegevens kloppen.

Staat er een lening in het overzicht die u niet kent of klopt de code niet? Dan moet dit worden aangepast door de bank of het bedrijf dat de gegevens aan BKR heeft doorgegeven. Vraag daarom aan dat bedrijf uw negatieve BKR-registratie te verwijderen.

Bijzondere omstandigheden

Kloppen de gegevens wel, maar zorgt deze registratie ervoor dat u geen nieuwe lening kunt afsluiten? Dan kunt u soms vragen de negatieve BKR-registratie te verwijderen.

Bijvoorbeeld als er bijzondere omstandigheden zijn of als de registratie te grote gevolgen heeft. Heeft u maar 1 keer een betalingsachterstand gehad en is deze snel opgelost? Dan moet dit niet dezelfde problemen geven als iemand die altijd betalingsproblemen heeft.

Stuur in beide gevallen een brief naar de kredietverstrekker, waarin u vraagt om de negatieve registratie te verwijderen.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 - 17.00 uur. Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 4

Ga naar de geschillencommissie of rechter

Komt u er niet uit met de bank of het bedrijf? Probeer dan op een andere manier uw negatieve BKR-registratie te verwijderen. U kunt de geschillencommissie of de rechter vragen de registratie aan te passen.

Bij de geschillencommissie BKR vraagt u om een herbeoordeling. U vraagt of zij opnieuw naar uw registratie kijken. Doe dit binnen 2 maanden, nadat u een reactie van uw kredietverstrekker heeft gekregen.

Rechter

Wilt u het verzoek bij de rechter indienen? Dan heeft u maar 6 weken de tijd na een afwijzing van uw kredietverstrekker. De procedure bij de rechter is duurder, maar soms wel sneller.

Heeft u de lening snel nodig? Dan kunt u eventueel ook via een kort geding om aanpassing vragen. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Er zijn bedrijven die zeggen uw negatieve BKR-registratie voor u te kunnen verwijderen. In de praktijk lukt het niet altijd uw negatieve BKR-registratie op te lossen. Let daarom goed op wat voor afspraken u maakt en met wie.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Welke schulden worden bij BKR geregistreerd?

  De meeste leningen of schulden worden bij BKR geregistreerd. Denk hierbij aan:

  • of je rood kunt staan op je betaalrekening
  • een creditcard
  • persoonlijke leningen
  • winkelbetaalkaarten
  • een private lease auto
  • een telefoonabonnement met een telefoon
  • een hypotheek met betalingsachterstand

  Niet alle leningen of schulden worden bij BKR geregistreerd. Bijvoorbeeld:

  • een betalingsachterstand bij de Belastingdienst
  • achterstand bij uw energieleverancier
  • huurachterstand bij woningcorporaties
  • achterstand bij uw zorgverzekering
  • een studieschuld bij DUO
  • een hypotheek zonder betalingsachterstand
 • Hoelang worden mijn gegevens bewaard?

  Hoelang uw negatieve BKR-registratie wordt bewaard, hangt af van de code.

  Bij een betalingsachterstand krijgt u een code A (achterstandsmelding). Zodra uw achterstand weg is, komt er een H (herstelmelding) bij die nog 5 jaar blijft staan. Uw negatieve BKR-registratie vervalt 5 jaar na een herstelmelding.

  De BKR-registratie zonder code blijft 5 jaar staan, nadat uw schuld volledig is afbetaald.

 • Staat mijn telefoonabonnement bij BKR geregistreerd?

  Sinds 2016 worden telefoonabonnementen met een telefoon van meer dan 250 euro ook bij BKR geregistreerd. Een achterstand in betaling van uw telefoonabonnement kan dus leiden tot een negatieve BKR-registratie.

Terug naar boven Shape