Wat zijn de gevolgen van bankfraude?
Als u schuldig bent aan fraude mag de bank:
- uw bankrekening blokkeren
- het contract met u opzeggen
- uw gegevens in het ‘intern incidentenregister’ zetten
- uw gegevens in het ‘extern verwijzingsregister’ zetten
- aangifte doen bij de politie
Bankrekening blokkeren
Blokkeert de bank uw rekening? Dan kunt u de rekening niet meer gebruiken. U kunt geen geld meer pinnen, geen betalingen doen en geen geld op uw rekening ontvangen.
Staat er nog geld op uw rekening? Dan kunt u uw bank vragen het bedrag over te maken naar een ander rekeningnummer, bijvoorbeeld van een familielid. De bank hoeft hier niet mee akkoord te gaan.
Contract opzeggen
Als de bank het contract met u opzegt, heeft u geen bankrekening meer bij deze bank. Heeft u ook een verzekering of hypotheek via de bank? Dan stoppen die ook.
Intern incidentenregister
Bij fraude kan de bank uw gegevens in een intern incidentenregister zetten. Dit is een soort ‘zwarte lijst’ die ervoor zorgt dat u 8 jaar lang niet terecht kunt bij uw bank. Voor jongeren tot 16 jaar is deze periode korter. Alleen medewerkers van uw eigen bank kunnen in het register kijken.
Extern verwijzingsregister
Vindt de bank dat de fraude heel ernstig is? Dan komen uw gegevens ook in het externe verwijzigingsregister voor een periode van 8 jaar. Dit is een soort zwarte lijst waar ook andere banken op kunnen kijken.
Wilt u bij een andere bank een bankrekening openen? Of een hypotheek of verzekering aanvragen? Dan mag die bank dit weigeren als u in het externe register staat. U kunt dan wel een basisbankrekening aanvragen.
Aangifte doen bij de politie
De bank kan de fraude melden bij de politie. Mogelijk roept de politie u op voor verhoor en start de politie een strafproces. Als de rechter oordeelt dat u schuldig bent, krijgt u een strafblad. En moet u mogelijk schade betalen aan het slachtoffer van de bankfraude.