Logo
Cookie Privacy

Hoe werkt beneficiair aanvaarden van een erfenis?

Als u een erfenis beneficiair aanvaardt, hoeft u de schulden van de overleden persoon niet te betalen. U moet de erfenis wel ‘vereffenen’. Zo heten de regels die vertellen hoe u de erfenis moet regelen. Soms gelden deze regels niet.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Beneficiair aanvaarden

Bent u erfgenaam en denkt of weet u dat de overleden persoon schulden had? Dan heeft u twee keuzes. U kunt de erfenis beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Bij beneficiair aanvaarden, accepteert u de erfenis. U wordt erfgenaam. U hoeft de schulden van de overleden persoon niet van uw eigen geld te betalen. Wel moet u de erfenis ‘vereffenen’. Dat betekent dat u de erfenis moet regelen op de manier die in de wet staat.

Let op

Vereffent u de erfenis niet of doet u dit niet goed? Dan moet u mogelijk toch de schulden van uw eigen geld betalen.


Beneficiaire aanvaarding regelen

U kunt beneficiair aanvaarden door het formulier Verklaring nalatenschap in te vullen. Dit doet u bij de rechtbank die hoort bij de laatste woonplaats van de overleden persoon. U kunt het formulier ook invullen bij de notaris. Hij stuurt het dan naar de rechtbank.

Automatisch beneficiair aanvaarden

Zijn er meer erfgenamen? En aanvaarden zij de erfenis beneficiair? Dan heeft u nog 3 maanden om een keuze te maken tussen de erfenis aanvaarden of verwerpen. Maakt u geen keuze? Dan aanvaardt u de erfenis automatisch ook beneficiair.

De periode van 3 maanden start op de dag dat u erachter komt dat een andere erfgenaam beneficiair aanvaardde. Maakte u eerder al een keuze? Dan blijft deze keuze geldig.

Kosten beneficiair aanvaarden

Voor beneficiaire aanvaarding betaalt u kosten aan de rechtbank. De rechtbank stuurt u hiervoor een rekening. Vraagt u hulp aan een notaris? Dan betaalt u ook kosten voor de notaris.

Zijn er meer erfgenamen? Dan kunt u in 1 keer namens alle meerderjarige erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaarden. U betaalt dan maar 1 keer de kosten.

Gratis als u een laag inkomen heeft

Beneficiair aanvaarden is gratis als u een laag inkomen en weinig spaargeld heeft. U moet uw lage inkomen bewijzen aan de rechtbank. Dit kan op 2 manieren:

  • Met een recente toevoeging. Stuur een kopie van de brief van de Raad voor Rechtsbijstand over uw toevoeging naar de rechtbank. Samen met het formulier Verklaring nalatenschap.
  • Met een inkomensverklaring van de Raad voor Rechtsbijstand. Stuur de inkomensverklaring naar de rechtbank, samen met het formulier Verklaring nalatenschap.

U moet de erfenis 'vereffenen'

Als u beneficiair aanvaardt, moet u de erfenis 'vereffenen'. Dat betekent dat u de erfenis moet regelen volgens de wet. Alle erfgenamen krijgen samen de taak van vereffenaar.

Bij beneficiair aanvaarden betalen de erfgenamen de schulden van de overleden persoon niet van hun eigen geld. Dat doen ze met het geld en de spullen van de overleden persoon.

Had de overleden persoon meer schulden dan spullen en geld? Dan is er niet genoeg om alle schulden te betalen. De erfgenamen verdelen het geld dat er wel is dan eerlijk tussen de schuldeisers.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Moet ik een erfenis aanvaarden of verwerpen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven