Hoe moet ik inburgeren?
Inburgeren in Nederland begint in uw eigen land, met het ‘basisexamen inburgering buitenland’. U bereidt dit examen voor in uw eigen land. U kunt daarbij lesmateriaal en oefenexamens gebruiken.
Toestemming om naar Nederland te komen
Bent u geslaagd voor het basisexamen inburgering buitenland? Dan kunt u toestemming vragen om naar Nederland te komen. Dat doet u door een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) en verblijfsvergunning aan te vragen. Een MVV is visum om Nederland in te mogen reizen. Een familielid in Nederland kan deze aanvraag ook voor u doen.
Als u niet slaagt voor het ‘basisexamen inburgering buitenland’, kunt u het examen nog een keer doen.
'Brede intake' bij de gemeente
Als u in Nederland bent, krijgt u van de gemeente een uitnodiging voor een ‘brede intake’. Dit is een gesprek en een toets om te kijken wat uw taalniveau in het Nederlands is. U hoeft niets voor te bereiden voor het gesprek en de toets.
Plan inburgering en participatie (PIP)
Na de intake maakt de gemeente voor u een ‘plan inburgering en participatie’ (PIP). Hierin staat bijvoorbeeld wat u moet doen om in te burgeren. En wanneer u hiermee klaar moet zijn. Meestal heeft u 3 jaar de tijd om in te burgeren. Als u niet op tijd inburgert, krijgt u een boete.
In het plan staat ook wat u allemaal moet leren. Welke examens u moet doen, hangt af van de datum waarop u uw verblijfsvergunning kreeg.
U bent verplicht mee te werken aan het ‘plan inburgering en participatie’.
School kiezen
Het is niet verplicht om een inburgeringscursus te volgen. U kunt ook thuis voor de examens leren.
Wilt u eerst een cursus volgen? Dan mag u zelf een school uitkiezen. U kunt het beste een goedgekeurde school kiezen.
In Nederland regelt DUO het inburgeren. Zij hebben een stappenplan voor inburgeraars. Hierin staat hoe u kunt inburgeren. U kunt bij DUO ook geld lenen voor een cursus.
Heeft u een ‘verblijfsvergunning asiel’? Dan gelden andere regels. Neem contact op met een van onze juristen.