Logo
Cookie Privacy

Coronavirus en aankopen: de meest gestelde vragen

Actueel
11 november 2021

U heeft recht op uw geld terug als een evenement niet doorgaat door het coronavirus. Heeft u iemand ingehuurd zoals een schilder of aannemer? Dan moet u vaak wel een vergoeding betalen als u afzegt. Bij financiële problemen kunt u om hulp vragen.

Kan ik mijn abonnement op de sportschool opzeggen omdat ik geen QR-code heb?

Nee, u kunt uw abonnement niet stoppen omdat u geen QR-code heeft. Want de sportschool is open en u kunt gewoon sporten. U heeft wel een coronatoegangsbewijs nodig.

Contract

In uw contract met de sportschool staat wanneer u mag stoppen met uw abonnement. Vaak is er een opzegtermijn.

Gesprek

Heeft u geen QR-code, wilt u zich niet laten testen en kunt u uw abonnement nog niet opzeggen? Ga dan in gesprek met de sportschool. Mogelijk wil de sportschool uw abonnement toch stoppen of tijdelijk bevriezen. Dat betekent dat u voorlopig niet hoeft te betalen.

Waar heb ik recht op als een evenement niet doorgaat?

Veel evenementen gaan niet door om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Heeft u een ticket voor een concert, voetbalwedstrijd of ander evenement? Dan heeft u het recht om uw geld terug te krijgen. Dit moet binnen een redelijke termijn gebeuren, bijvoorbeeld 14 dagen.

De organisator mag het evenement ook verplaatsen naar een andere datum. U hoeft daarmee niet akkoord te gaan. U heeft het recht om uw geld terug te krijgen.

Verandert mijn kinderopvangtoeslag als ik niet of minder werk door corona?

Bent u in loondienst? Dan blijft uw kinderopvangtoeslag hetzelfde als:

  • het bedrijf waar u werkt dicht is door corona
  • u minder werkt door corona
Werkloos

Raakte u werkloos? Dan houdt u de eerste 3 maanden na uw ontslag recht op kinderopvangtoeslag. Uw kinderen moeten dan wel de opvang bezoeken.

Vindt u binnen deze 3 maanden geen nieuw werk? Dan heeft u geen recht meer op kinderopvangtoeslag. U moet dan zelf uw kinderopvangtoeslag stoppen bij de Belastingdienst. Doe dit 1 maand voor uw recht op kinderopvangtoeslag stopt. Stopt u de kinderopvangtoeslag te laat? Dan moet u de te veel betaalde toeslag terugbetalen.

Vindt u binnen deze 3 maanden nieuw werk? Dan hoeft u de kinderopvangtoeslag niet stop te zetten. Geef wel uw nieuwe inkomen door bij de Belastingdienst. Doe dit via Mijn Toeslagen.

Let op

U moet wel aan alle voorwaarden blijven voldoen voor kinderopvangtoeslag. Heeft u bijvoorbeeld een toeslagpartner? Dan moet die ook werken, of een opleiding of traject naar werk volgen.


Ik heb hulp ingehuurd. Kan ik de opdracht afzeggen?

Kan uw opdracht aan bijvoorbeeld een klusjesman, tuinman of oppas door het coronavirus niet doorgaan? Dan moet u mogelijk toch een vergoeding betalen voor het werk dat deze zou doen. Dit hangt af van:

  • het moment waarop u de opdracht afzegt en de afspraken die u daarover had gemaakt.
  • of er al werk is verricht.
  • of de vakman al materiaal of andere benodigdheden heeft gekocht.

Kijk in de algemene voorwaarden wat uw rechten zijn bij annuleren en of de algemene voorwaarden geldig zijn. Zijn er geen algemene voorwaarden? Bekijk dan wat voor afspraken u heeft gemaakt en kijk wat redelijk is.

Opdracht uitstellen

Wilt u de opdracht niet annuleren, maar uitstellen? Neem dan contact op met de persoon die u had ingehuurd. Maak samen goede afspraken. Lukt dat niet? Dan moet u mogelijk toch de opdracht annuleren.

Opdrachtnemer zegt af

Zegt u niet zelf af, maar zegt de persoon die u heeft ingehuurd de opdracht af? Dan hoeft u geen vergoeding te betalen.

Consuwijzer geeft informatie over uw rechten bij het annuleren van een opdracht.

Mijn klusjesman kan zijn werk niet afmaken. Wat zijn mijn rechten?

Wat kan ik doen als ik door de coronacrisis mijn rekeningen of schulden niet kan betalen?

Krijgt u minder of geen inkomen door de coronacrisis? En kunt u daardoor uw rekeningen of schulden niet meer betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw schuldeisers en vraag om een betalingsregeling of uitstel van betaling. De schuldeiser hoeft hier niet mee akkoord te gaan.

CJIB-boetes

Heeft u boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die u nu niet kunt betalen? Vraag het CJIB dan om een betalingsregeling. Als u veel schulden heeft, kunt u zelf aan het CJIB vragen om de noodstopprocedure. U hoeft uw boetes dan tijdelijk niet te betalen. Wel moet u dan binnen 4 maanden schuldhulpverlening aanvragen bij uw gemeente.

Ik heb een vraag over reizen en vakanties

Kijk voor vragen over bijvoorbeeld het annuleren van boekingen en vakantieparken op Coronavirus en reizen: de meest gestelde vragen.

Meer informatie over het coronavirus



Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven