Wat zijn mijn rechten bij online of telefonische aankopen buiten de EU?
Voor winkels of webshops buiten de EU gelden de Europese regels niet. Voor landen zoals China, Amerika en Brazilië gelden de regels van dat land.
Heeft u een probleem of klacht na een aankoop? Neem dan contact op met de verkoper of webshop om te kijken of u het probleem samen kunt oplossen.
Lukt dat niet? Kijk dan op de website of de verkoper is aangesloten bij een 'geschillencommissie'. Dat is een organisatie die klachten behandelt. U kunt uw klacht dan door die commissie laten bekijken. Is de verkoper niet aangesloten bij een geschillencommissie? Dan kunt u alleen nog naar de rechter in het land van de verkoper.
Extra kosten
Als u iets bestelt buiten de EU, betaalt u soms extra kosten. Sommige kosten zijn vooraf duidelijk, zoals verzendkosten. Maar er zijn ook kosten die niet op de website staan. Bijvoorbeeld btw of invoerrechten. Of kosten voor afgifte van uw pakket bij de Douane. Meestal betaalt u deze kosten aan de bezorger.
Kijk wat de extra kosten zijn als u iets bestelt buiten de EU. Controleer hoeveel invoerrechten of btw u zou moeten betalen. Moest u bij de bezorger een hoger bedrag betalen? Dan kunt u bezwaar maken en de extra kosten terugvragen.
Terugsturen product
Stuurt u uw product terug omdat u niet tevreden bent? Dan kunt u niet alleen het aankoopbedrag terugvragen, maar ook de invoerrechten. Maak daarvoor bezwaar bij de Douane. Doe dat binnen 6 weken nadat u het product ontving.
Het aankoopbedrag vraagt u terug aan de webshop waar u het product kocht. Doordat u een product kocht buiten de EU, gelden de regels van dat land. Dat maakt het lastiger om het aankoopbedrag terug te krijgen.