Wat zijn de gevolgen van een persoonlijk faillissement?
Een persoonlijk faillissement heeft grote gevolgen voor u. U mag namelijk niet meer zelf beslissen over uw geld en spullen. U krijgt een 'curator' die probeert om uw schulden op te lossen. Bijvoorbeeld door uw spullen te verkopen.
Een persoonlijk faillissement bij schulden
Kunt u uw schulden niet meer betalen? En heeft u meerdere schuldeisers? Dan kunt u bij de rechtbank persoonlijk faillissement aanvragen. Een persoonlijk faillissement heeft grote gevolgen. Hoe lang uw faillissement duurt, hangt af van uw situatie.
Let op
Een persoonlijk faillissement is meestal niet de beste oplossing. Probeer eerst uw schulden op te lossen met schuldhulpverlening van de gemeente of de Wsnp.
Goed om te weten
Ook anderen kunnen persoonlijk faillissement voor u aanvragen. Er zijn 2 mogelijkheden:
Minimaal 2 van uw schuldeisers vragen samen uw persoonlijk faillissement aan.
Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt uw persoonlijk faillissement aan. Dit gebeurt bijna nooit.
Dit zijn de gevolgen
U krijgt een curator
Als u persoonlijk failliet gaat, mag u niet meer zelf beslissen over uw geld en spullen. De rechter wijst namelijk een 'curator' aan. Dat is iemand die tijdens uw faillissement over uw geld en spullen gaat.
Uw curator zoekt een oplossing voor uw schulden
Uw curator probeert met uw geld uw schulden te betalen. Bijvoorbeeld door uw spullen te verkopen en abonnementen op te zeggen. Uw curator probeert ook afspraken te maken met schuldeisers. Bijvoorbeeld dat u maar een deel van de schuld hoeft te betalen.
Let op
Stopt uw faillissement maar heeft u nog schulden? Dan moet u die meestal nog steeds betalen.
Uw curator wordt gecontroleerd
De rechter wijst ook een ‘rechter-commissaris’ aan. Dat is een speciale rechter die controleert of de curator zijn werk goed doet.
Bent u niet tevreden over uw curator? Dan kunt u een klacht sturen naar de rechter-commissaris. Die vindt u in het Centraal Insolventieregister.
U krijgt elke maand een vast bedrag
Zolang u failliet bent, gaat het grootste deel van uw inkomen en bezit naar uw curator. Dus ook uw loon of uitkering. U krijgt alleen geld voor bijvoorbeeld huur en boodschappen. Dit heet het ‘vrij te laten bedrag’ (vtlb). Uw curator berekent dit bedrag.
Sommige dingen mag u wel zelf houden. Bijvoorbeeld:
alimentatie
spullen in uw woning. Behalve als het dure spullen zijn.
U krijgt een postblokkade
Tijdens uw faillissement gaat al uw post eerst naar uw curator. Pas als uw curator uw post gelezen heeft, gaat de post naar u.
U komt in een openbaar register
Uw faillissement komt in het Centraal Insolventieregister. Dit is een openbaar register waarin alle faillissementen staan. Hierdoor kan iedereen zien dat u failliet bent. Is uw echtgenoot of geregistreerd partner ook failliet? Dan staat dit erbij.
Let op
Uw echtgenoot of geregistreerd partner is niet automatisch failliet als u dat bent. Maar soms telt het vermogen van uw echtgenoot of geregistreerd partner wel mee in uw faillissement. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.
Uw beslag stopt
Ligt er beslag op uw loon of op uw spullen? Dan stopt dit beslag zolang uw faillissement duurt.