Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

'Meer samenwerken voor betere rechtshulp'

Nieuws
30 maart 2023

‘Laten we er samen voor zorgen dat de mensen die hulp nodig hebben echt centraal staan.' Deze boodschap gaf Willemijn van Helden mee aan minister Franc Weerwind op de conferentie ‘Rechtsbijstand bij de tijd’, op 30 maart in Jaarbeurs Utrecht.

Zoeken naar een uitweg

‘Laten we er samen voor zorgen dat de mensen die hulp nodig hebben echt centraal staan. Mensen zoals Jamie. Zij heeft haar zorgverzekering al een tijd niet kunnen betalen. Er zijn spanningen thuis. Ze zoekt een uitweg en klopt daarom aan bij ons. Wat zij nodig heeft, en hoe we dichterbij een oplossing komen, weten we alleen als we het haar vragen.' Deze boodschap gaf Willemijn van Helden mee aan minister Franc Weerwind en alle aanwezigen op de conferentie ‘Rechtsbijstand bij de tijd’, op 30 maart in Jaarbeurs Utrecht.

Welvarend, maar toch …

‘In een welvarend land als Nederland moeten we effectieve toegang tot het recht kunnen bieden. Iedereen moet weten waar hij of zij begrijpelijke informatie, advies en ondersteuning kan vinden om snel geholpen te worden.’ Dit zei de minister tijdens de werkconferentie. Hij lichtte zijn visie op de stelselvernieuwing toe. Samen met betrokken organisaties, zoals gemeenten (Divosa), advocaten (Nederlandse orde van advocaten), mediators, sociaal raadslieden en de Raad voor Rechtsbijstand werd gesproken over een menselijker stelsel. De ruim 250 aanwezigen deelden ervaringen en kennis om mensen beter te kunnen helpen.

Samenwerking juridisch en sociaal domein

Een veelgehoorde oplossing zit in intensievere samenwerking tussen juridische en sociale instanties, zoals maatschappelijk werk, (jeugd)zorginstellingen, schuldhulpverlening en woningcorporaties. Want de plek waar iemand zich meldt, mag niet uitmaken voor de kwaliteit van de oplossing. We moeten slim gebruik maken van alle instanties, hulpverlening en experts die er zijn, en de benodigde expertise met elkaar verbinden. Het Scheidingsplein in Noord-Holland is hier een goed voorbeeld van, net als het Huis van het Recht in Heerlen. De eerste stappen zijn gezet, maar verdienen nu een vervolg en uitbreiding.

Luisteren en doorvragen

Ook Jamie hebben we verder kunnen helpen door onze samenwerking met maatschappelijk werk in haar gemeente. Want toen we doorvroegen, bleek er meer te spelen. Jamie had schulden, wilde scheiden en was financieel afhankelijk van haar echtgenoot. We hielpen haar met een betalingsregeling en vertelden haar wat er komt kijken bij een scheiding. En we koppelden haar aan maatschappelijk werk, waar ze nu ondersteuning krijgt.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven