Logo
Cookie Privacy

Beslagvrije voet opnieuw berekenen

Nieuws
1 maart 2023

Veel uitkeringen en het minimumloon zijn in januari 2023 omhooggegaan. Maar het aanpassen van de beslagvrije voet gebeurt vaak niet automatisch. Mensen met loonbeslag merken dan niets van de koopkrachtmaatregelen. Het Juridisch Loket wil hen helpen. Ook als schuldhulpverlener of andere betrokken professional kunt u hen hierin steunen.

Minimum bedrag om van te leven

Mensen met schulden die een beslag op hun inkomen hebben, houden een minimumbedrag over om van te kunnen leven. Beslagleggende partijen, zoals deurwaarders, moeten deze ‘beslagvrije voet’ 1 per jaar berekenen.

In januari 2023 zijn veel uitkeringen en het minimumloon omhoog gegaan. Maar omdat de beslagvrije voet niet automatisch opnieuw wordt berekend, kan het gebeuren dat extra inkomen naar het aflossen van de schuld gaat. Mensen met schulden kunnen zo niet profiteren van de koopkrachtmaatregelen van de overheid.

Hoe helpen wij?

Het Juridisch Loket helpt onder meer op deze manieren:

  • Wij vertellen mensen met schulden die ons bellen of bezoeken hoe zij hun beslagvrije voet zelf kunnen berekenen.
  • Als mensen met een ander probleem bij ons aankloppen, en wij zien dat er sprake is van beslaglegging, helpen we hen proactief bij het opnieuw berekenen van hun beslagvrije voet.
  • We hebben een voorbeeldbrief die rechtzoekenden kunnen gebruiken om hun deurwaarder te vragen het bedrag aan te passen. Wij helpen hen bij het invullen hiervan.

Wat kunt u doen?

Bent u (schuld)hulpverlener? Dan kunt u uw cliënten helpen door hen te adviseren hun beslagvrije voet zelf te berekenen, of dit samen te doen. Als blijkt dat de beslagvrije voet hoger moet zijn, vraag de beslaglegger dan om het bedrag aan te passen. Of vul samen met uw cliënt onze voorbeeldbrief in.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven