Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Vandaag Tweede Pinksterdag zijn wij gesloten

Het is afhankelijk van de fout in de dagvaarding of deze ongeldig wordt. Is een dagvaarding duidelijk niet voor u bedoeld? Dan wordt u niet vervolgd. In andere gevallen wordt de fout hersteld op de zitting of door een nieuwe dagvaarding uit te brengen.

Dagvaarding blijft geldig

De volgende fouten maken een dagvaarding niet ongeldig:

  • Een kleine verschrijving in uw persoonlijke gegevens. Het is nog steeds duidelijk dat het om ù gaat. U kunt naar de zitting gaan. Meld voor de zitting bij het Parket (administratie van het OM) of bij de rechtbank dat uw gegevens niet kloppen.
  • In de dagvaarding staat wel een datum, maar geen tijdstip. Vraag bij de rechtbank na hoe laat uw zitting is.
  • De verkeerde rechter wordt genoemd. De datum, de tijd en het adres kloppen wel en u wordt naar de juiste locatie verwezen. De dagvaarding is niet ongeldig als de verkeerde aanduiding voor u geen schade oplevert.
  • Kleine verschrijvingen in de tenlastelegging. Bijvoorbeeld in de omschrijving van de plaats of de datum waarop u het strafbare feit heeft gepleegd. De officier van justitie kan deze tijdens de zitting herstellen. Doet hij dit niet? Dan kan dit gevolgen hebben voor de uitspraak van de rechter.

Dagvaarding ongeldig

De volgende fouten maken de dagvaarding ongeldig:

  • Een fout in uw persoonlijke gegevens. Maar alleen als daardoor niet duidelijk is dat het om u gaat;
  • Het adres van de rechtbank klopt niet;
  • In de dagvaarding staat geen datum of een verkeerde datum. Het ontbreken van het jaartal van de zitting maakt  de dagvaarding meestal niet ongeldig;
  • De verkeerde rechter wordt genoemd. Maar alleen als de verkeerde aanduiding schade voor u oplevert.

Wat te doen?

Staat er een fout in de dagvaarding en denkt u dat de dagvaarding ongeldig is? Neem dan contact op met het Juridisch Loket of met uw advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape