Fout in een dagvaarding? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Fout in persoonlijke gegevens

Staat er een kleine verschrijving in uw persoonlijke gegevens? Dan blijft de dagvaarding geldig. Het is duidelijk dat het om ù gaat.

Is het onduidelijk wie er wordt bedoeld in de dagvaarding? Dan is de dagvaarding mogelijk niet geldig. Ga naar de zitting en meld bij het Parket (administratie van het OM) of bij de rechtbank dat de gegevens niet kloppen.

Is een dagvaarding duidelijk voor iemand anders bedoeld? Dan wordt u niet vervolgd.

Fout in adres rechtbank

In de dagvaarding staat de datum en het tijdstip waarop u bij de rechtbank moet komen. Staat er geen tijd in de dagvaarding? Dan kunt u het tijdstip opvragen bij de rechtbank. De dagvaarding blijft dan geldig.

In de dagvaarding staat ook bij welke rechter u moet verschijnen. Dit kan bijvoorbeeld de politierechter, kantonrechter (sector straf), meervoudige kamer of kinderrechter zijn.

Schade door fout

Het kan vervelende gevolgen hebben als de verkeerde rechter in de dagvaarding wordt genoemd. U kunt hebben besloten geen advocaat in te schakelen of te laat op de zitting komen. Heeft u schade door de fout? Dan is de dagvaarding misschien ongeldig. Vraag aan rechter of hij de dagvaarding ongeldig kan verklaren. U krijgt een nieuwe dagvaarding, zodat u zich beter kunt voorbereiden.

Foute verdenking

De tenlastelegging is een omschrijving van de plaats of datum van het strafbare feit waarvan u wordt verdacht. De officier van justitie moet de tenlastelegging opstellen. Staat hier een fout in? Dan kan de officier van justitie de fout tijdens de zitting aanpassen.

Laat de officier van justitie de fout in de dagvaarding staan? Dan kan dit gevolgen hebben voor de uitspraak van de rechter.

Dagvaarding te laat ontvangen

Moet u bij de politierechter voorkomen? Dan krijgt u de dagvaarding meestal 10 dagen voor de terechtzitting.
Krijgt u de dagvaarding na de zitting? En bent u niet bij de zitting aanwezig geweest? Dan heeft u uw mening niet bij de rechter kunnen geven.

Bent u het niet mee eens met de uitkomst? Dan kunt u mogelijk in hoger beroep. Neem contact op met een van onze juristen of met uw advocaat.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat kan ik doen als de dagvaarding geldig is?

  Als alle informatie in de dagvaarding klopt, moet u bij de rechter verschijnen. Bij de rechter kunt u vertellen hoe u de zaak ziet. De rechter neemt uiteindelijk een beslissing en legt een straf op.

  Wilt u de hulp van een advocaat tijdens de zitting? U hoeft misschien alleen een eigen bijdrage te betalen als u bij de politierechter moet komen. Moet u bij de kantonrechter (sector straf) voorkomen? Dan betaalt u het uurtarief van een advocaat.

  Neem contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape