Overslaan en naar de inhoud gaan

Dagvaarding strafzaak

Wordt u verdacht van een strafbaar feit? Dan kan het Openbaar Ministerie (OM) u vervolgen. U krijgt dan een dagvaarding. Een dagvaarding is een uitnodiging voor een zitting bij de rechter. U bent niet verplicht om naar de zitting te gaan, maar het is wel verstandig. Bij de rechter kunt u uw verhaal doen.

Kunt u niet naar de zitting komen? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent? Vraag dan uitstel aan bij de rechtbank.

Fout in dagvaarding

In de wet staat wat in een dagvaarding moet staan. Bijvoorbeeld waar u van verdacht wordt. En waar en wanneer de zitting is.

Staat er een fout in uw dagvaarding? Dan gaat uw strafzaak meestal gewoon door. Behalve als de dagvaarding ongeldig wordt door de fout. Bijvoorbeeld als er een verkeerde zittingsdatum in de dagvaarding staat.

Fout in persoonlijke gegevens

In de dagvaarding moet duidelijk staan dat het om u gaat. Staat er een fout in uw persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld een spelfout in uw naam of adres? Dan blijft de dagvaarding geldig als het duidelijk is dat het om u gaat. Uw strafzaak gaat door. U krijgt geen nieuwe dagvaarding.

Is het door de fout onduidelijk voor wie de dagvaarding bedoeld is? Dan is de dagvaarding misschien niet geldig. Ga toch naar de zitting. En meld vóór de zitting bij de rechtbank of bij het parket dat de gegevens niet kloppen. Het parket is de administratie van het OM.

Is de dagvaarding duidelijk voor iemand anders bedoeld? Dan hoeft u niet naar de zitting. U kunt de fout melden bij de rechtbank of bij het parket.

Fout in datum, tijd of soort rechter

In uw dagvaarding staat op welke dag uw strafzaak is, en hoe laat de zitting begint. Er staat ook voor welke rechter u moet komen. Bijvoorbeeld de politierechter, kantonrechter (sector straf), meervoudige kamer of kinderrechter. 

Verkeerde datum

Staat in uw dagvaarding een verkeerde datum voor uw zitting? En komt u daardoor niet naar de zitting? Dan is de dagvaarding ongeldig. Uw strafzaak gaat deze keer niet door. U krijgt een nieuwe dagvaarding voor een nieuwe zitting.

Fout in tijd

Staat in uw dagvaarding niet hoe laat de zitting begint? Vraag dit dan vóór de dag van de zitting aan de rechtbank. De dagvaarding blijft geldig. Uw strafzaak gaat door.

Staat er een verkeerde tijd in uw dagvaarding? En mist u daardoor de zitting? Dan is de dagvaarding niet geldig. Uw strafzaak gaat deze keer niet door. U krijgt een nieuwe dagvaarding voor een nieuwe zitting. 

Verkeerde rechter

Staat er een verkeerde rechter in de dagvaarding? Dan is de dagvaarding ongeldig als u nadeel heeft door deze fout. Bijvoorbeeld als u daardoor niet op tijd bij de juiste rechter bent. De strafzaak gaat niet door. U krijgt een nieuwe dagvaarding voor een nieuwe zitting.

Foute verdenking

In de dagvaarding staat waar u van verdacht wordt. En waar en wanneer u het strafbare feit zou hebben gepleegd. Dit heet de 'tenlastelegging'.

Staat er een fout in de tenlastelegging? Bijvoorbeeld een verkeerde tijd of plaats? Dan gaat uw strafzaak toch door. De officier van justitie mag de fout tijdens de zitting verbeteren.

Laat de officier van justitie de fout in de dagvaarding staan? Dan kan de rechter u soms vrijspreken. U krijgt geen straf.

Heeft u niet gedaan wat in de tenlastelegging staat? Ga dan toch naar de zitting. Zolang de rechter geen uitspraak doet, bent u onschuldig. U bent pas schuldig als de rechter vindt dat daar bewijs voor is.

Dagvaarding te laat ontvangen

Meestal moet u de dagvaarding minimaal 10 dagen voor de zitting krijgen. Krijgt u de dagvaarding later? Dan stelt de rechter de zitting uit als:

  • u niet op de zitting bent, én
  • als u niet van tevoren akkoord ging met het later ontvangen van de dagvaarding

De strafzaak gaat op een ander moment toch door. U krijgt dan een nieuwe dagvaarding voor een nieuwe zitting.

Komt u wel naar de zitting? Dan kunt u de rechter om uitstel vragen.

Terug naar boven Shape