Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Heb ik recht op kinderalimentatie?

Als u uit elkaar gaat, moet u de kosten voor de kinderen samen betalen. Verdient uw ex-partner meer, of zijn de kinderen meer bij u? Dan heeft u mogelijk recht op kinderalimentatie. U krijgt dan een bedrag van uw ex-partner voor de verzorging van uw kinderen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Situatie ex-partner

U kunt kinderalimentatie vragen als uw ex-partner meer inkomen heeft. Of als de kinderen vaker bij u zijn dan bij uw ex-partner. Want u heeft dan meer kosten.

U kunt alleen kinderalimentatie vragen aan de juridisch ouder van uw kind. Is uw ex-partner niet de juridisch ouder? En is er geen ander juridisch ouder? Dan kunt u met een 'vaderschapsactie' toch kinderalimentatie vragen aan uw ex-partner als hij of zij:

  • de verwekker van uw kind is

  • toestemming gaf voor verwekking, bijvoorbeeld via een zaaddonor

Kinderalimentatie betalen

Uw ex-partner betaalt kinderalimentatie totdat uw kind 21 jaar is. Tot uw kind 18 jaar is, krijgt u de alimentatie.

Kind van 18 tot 21 jaar

Als uw kind 18 jaar wordt, hoeft uw ex-partner de kinderalimentatie niet meer aan u te betalen. Uw ex-partner betaalt de kinderalimentatie aan uw kind zelf. Willen jullie dit niet? Dan kunt u samen met uw kind en ex-partner afspreken dat u de kinderalimentatie blijft ontvangen.

Heeft uw kind voldoende inkomen om zijn eigen kosten te betalen? Dan mag uw ex-partner in overleg met uw kind de alimentatie verlagen of stoppen. Wil uw kind dit niet? Dan moet de rechter hierover beslissen. Hiervoor is de hulp van een advocaat nodig.

Kind van 21 jaar of ouder

Wordt uw kind 21 jaar? Dan hoeft uw ex-partner geen kinderalimentatie meer te betalen. Behalve als u hierover andere afspraken maakte, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Of als uw kind niet kan werken door een handicap en geen uitkering krijgt.

Kinderalimentatie berekenen

U maakt samen met uw ex-partner afspraken over het bedrag dat hij per maand betaalt. Uw ex-partner mag niet de hele kinderalimentatie in 1 keer betalen.

U kunt afspraken maken:

Het is verstandig om alle afspraken over uw kind op te schrijven in een ouderschapsplan. Ook afspraken over kinderalimentatie.

Hulp bij berekening

Weet u niet wat een goed bedrag is voor de kinderalimentatie? Dan kunt u het LBIO vragen om voor u een berekening te maken.

Lukt het niet om afspraken te maken met uw ex-partner? Dan kunt u de rechter vragen om de kinderalimentatie te bepalen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. 

Jaarlijkse indexering

Op 1 januari van elk jaar gaat de kinderalimentatie omhoog met een percentage. Dat heet 'indexering'. Uw ex-partner moet de alimentatie met dit percentage verhogen. 

Soms heeft u (tijdelijk) geen recht op verhoging van de alimentatie. Bijvoorbeeld als u dit samen heeft afgesproken. Of als de rechter dit heeft bepaald.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video op youtube

De vader erkent zijn dochter niet en betaalt geen alimentatie. Wat nu?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wanneer kan ik mijn kind erkennen?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven