Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik wil een bod doen

De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.

Als u een bod doet op een woning, meld dan aan de verkoper:

 • hoeveel u biedt
 • hoelang uw bod geldig is
 • wanneer u in de woning wilt
 • uw voorwaarden voor de koop, bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als u geen hypotheek krijgt

Professionele verkoper

Maakt u van het kopen en verkopen van huizen uw werk? En brengt u in die rol een bod uit op een huis? Dan bent u een professionele verkoper. Er gelden dan mogelijk andere regels.

Ik heb nog geen reactie op mijn bod

De verkoper hoeft niet op uw bod te reageren. Zolang u geen reactie krijgt, kan de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen. Hij mag ook met een andere koper onderhandelen, of een ander bod accepteren.

In de tussentijd mag u het bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen.

Deed u een bod dat tot een bepaalde datum geldig is? Dan is uw bod na deze datum automatisch niet meer geldig.

Ik kreeg een tegenbod van de verkoper

Bij een tegenbod accepteert de verkoper uw bod niet, maar stelt een andere koopprijs voor. Vanaf dat moment bent u in onderhandeling.

U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden.

Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen. Hij kan u ook vragen om uw beste en hoogste bod uit te brengen. De verkoper kan op elk moment de onderhandelingen met u afbreken.

Gedragsregels makelaar

Als een makelaar met u onderhandelt, moet hij zich aan gedragsregels houden:

 • De makelaar moet het aan u melden als hij met meer dan 1 partij tegelijk onderhandelt.
 • De makelaar mag partijen niet tegen elkaar uitspelen, bijvoorbeeld door het gebruiken van het bod van de ene partij tegen de andere partij. De andere partij kan zich gedwongen voelen om het bod te verhogen.

De verkoper accepteert mijn bod

Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.

Is er nog geen schriftelijk contract? Dan kan de verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen. U heeft dan meestal geen recht op een schadevergoeding. Alleen in hele bijzondere situaties.

Professionele verkoper

Maakt de verkoper van het kopen en verkopen van huizen zijn werk? En verkoopt de verkoper om die reden het huis? Dan is de verkoper een professionele verkoper. Een professionele verkoper mag zich meestal niet meer terugtrekken. Ook als er nog geen schriftelijk contract is.

Ik heb het voorlopig koopcontract getekend

Ook na het tekenen van een voorlopig koopcontract kunt u soms nog af van de koop.

Drie dagen bedenktijd

Nadat u en de verkoper het voorlopig koopcontract tekenen, heeft u een bedenktijd van 3 dagen. Dit moeten minimaal 2 werkdagen zijn.

Tijdens de bedenktijd kunt u de koop terugdraaien. U hoeft hiervoor geen reden op te geven aan de verkoper. U hoeft ook geen boete aan de verkoper te betalen.

Wilt u de koop afzeggen? Laat dit dan voor het einde van de bedenktijd aan de verkoper weten. Dat mag in een gesprek, maar doe het liever schriftelijk. Zo heeft u bewijs en voorkomt u discussies. De verkoper heeft geen bedenktijd. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract kan hij de koop dus niet meer terugdraaien.

Na de bedenktijd

Als de bedenktijd voorbij is, kunt u niet meer zonder kosten van de koop af. Vaak staat in het contract dat u dan een boete van 10% van de afgesproken koopprijs moet betalen.

Ontbindende voorwaarden

In het contract kunt u afspreken dat u ook na de bedenktijd zonder boete het contract kunt stoppen. Bijvoorbeeld door een ontbindende voorwaarde af te spreken. Bij een ontbindende voorwaarde spreekt u van tevoren een situatie af. Gebeurt die situatie? Dan stopt het contract automatisch.

Via de ontbindende voorwaarden in het koopcontract kunt u de koop misschien nog terugdraaien. Ook na de bedenktijd. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u de koop mag terugdraaien als:

 • uit de bouwkundige keuring grote problemen of extra kosten naar voren komen
 • u geen hypotheek kunt krijgen

Afspreken dat u de koop mag terugdraaien als u geen hypotheek kunt krijgen komt veel voor. Dit heet ‘kopen onder voorbehoud van financiering’.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe bereken ik de wettelijke bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract?

  Kreeg u een kopie van het koopcontract met daarop de handtekeningen van u en de verkoper? Dan begint de bedenktijd de volgende dag om 0.00 uur. De bedenktijd stopt 3 dagen later om 23.59 uur.

  In de bedenktijd van 3 dagen zitten altijd tenminste 2 werkdagen. Een zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn geen werkdagen.

 • Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik als eerste meer dan de vraagprijs bied?

  Nee. De verkoper hoeft niet op uw bod te reageren. De vraagprijs is een uitnodiging om te onderhandelen. De verkoper mag dus zelf kiezen of hij op uw bod ingaat of niet, maar ook met wie hij onderhandelingen gaat voeren en wanneer. Het maakt dus niet uit of u als eerste een bod doet, of hoe hoog uw bod is.

 • Wat als de verkoper zich niet houdt aan de afspraken uit het koopcontract?

  Is het voorlopig koopcontract door beide partijen ondertekend? Dan zit de verkoper aan de koop vast. Kijk in uw koopcontract wat de afspraken precies zijn. En of het contract iets zegt over de gevolgen als een partij zich niet houdt aan de afspraken.

  Komt de koper de gemaakte afspraken niet na? Stel hem dan in gebreke en wijs hem op de gevolgen. Komt u er niet uit? Schakel dan een advocaat in. Of vraag hulp van uw rechtsbijstandverzekeraar.

 • Wat kan ik doen als ik een klacht heb over de makelaar?

  Bespreek uw probleem met de makelaar. Als dat niet helpt, stuur hem dan een schriftelijke klacht.

  Levert dat niets op? Dan kunt u de klachtenprocedure van de NVM volgen als de makelaar daar lid van is.

  Voor klachten over uw aankoopmakelaar kunt u soms ook terecht bij de Geschillencommissie Makelaardij.

Terug naar boven Shape