Bod op huis: rechten en plichten | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik wil een bod doen

Het kopen van een huis door een particulier is alleen geldig als u een schriftelijke overeenkomst sluit. Brengt u een bod uit, dan zit u dus niet meteen aan de woning vast. Ook niet als u de vraagprijs of meer biedt.

Doet u een bod op een woning? Meld dan aan de verkoper:

 • hoeveel u biedt
 • hoelang uw bod geldig is
 • op welke datum u in de woning wilt
 • uw voorwaarden voor de koop, bijvoorbeeld ‘onder voorbehoud van financiering’ (dat de koop niet doorgaat als u geen hypotheek krijgt)

Ik heb nog geen reactie op mijn bod

De verkoper is niet verplicht om op uw bod te reageren. Zolang u geen reactie krijgt, kan de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen. Hij mag ook met een andere koper onderhandelen of een ander bod accepteren.

In de tussentijd mag u het bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen.

Heeft u een bod gedaan dat tot een bepaalde datum geldig is? Dan vervalt uw bod na deze datum automatisch.

Ik heb een tegenbod van de verkoper gekregen

Zodra de verkoper een tegenbod doet, bent u in onderhandeling. De verkoper accepteert uw bod niet, maar stelt een andere koopprijs voor.

U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden.

Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen. Hij kan u ook vragen om een uiterste bod uit te brengen. De verkoper kan op elk moment de onderhandelingen met u afbreken.

Gedragsregels makelaar

Voor makelaars gelden gedragsregels als zij met u onderhandelen:

 • De makelaar moet het aan u melden als hij met meerdere partijen tegelijk onderhandelt.
 • De makelaar mag partijen niet tegen elkaar uitspelen. Bijvoorbeeld door het bod van de ene partij steeds te gebruiken om de andere partij onder druk te zetten om zijn bod te verhogen.

De verkoper heeft mijn bod geaccepteerd

Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is alleen geldig als deze schriftelijk is vastgelegd. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.

Zolang er geen schriftelijk contract is, kan een particuliere verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen. Alleen in zeer bijzondere situaties kunt u dan misschien een schadevergoeding vragen van de verkoper.

Ik heb het voorlopig koopcontract getekend

Drie dagen bedenktijd

Nadat u en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heeft u een bedenktijd van 3 dagen. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen. Tijdens de bedenktijd kunt u de koop ongedaan maken. U hoeft hiervoor geen reden op te geven aan de verkoper. U hoeft ook geen boete aan de verkoper te betalen.

Wilt u de koop afzeggen? Laat dit dan voor het einde van de bedenktijd aan de verkoper weten. Dat mag mondeling, maar doe het liever schriftelijk. Zo heeft u bewijs en voorkomt u discussies.

De verkoper heeft geen bedenktijd. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract kan hij de koop dus niet meer annuleren.

Na de bedenktijd

Is de bedenktijd voorbij? Dan kunt u niet meer zonder kosten van de koop af. Vaak staat in het contract dat u dan een boete van 10% van de afgesproken koopprijs moet betalen.

Ontbindende voorwaarden

Via de ontbindende voorwaarden in het contract kunt u de koop misschien nog ongedaan maken na de bedenktijd. U heeft bijvoorbeeld afgesproken dat u de koop ongedaan mag maken als:

 • uit de bouwkundige keuring bepaalde gebreken of extra kosten naar voren komen
 • u geen hypotheek kunt krijgen. Dit heet ‘onder voorbehoud van financiering’.
Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe bereken ik de wettelijke bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract?

  Heeft u een afschrift gekregen van het koopcontract waar de handtekeningen van u en de verkoper op staan? Dan begint de bedenktijd de volgende dag om 0.00 uur. De bedenktijd eindigt 3 dagen later om 23.59 uur.

  In de bedenktijd van 3 dagen zitten altijd tenminste 2 werkdagen. Binnen deze termijn moeten dus minimaal 2 dagen zitten die niet een zaterdag, zondag of een erkende feestdag zijn.

 • Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik als eerste (meer dan) de vraagprijs bied?

  Nee. De verkoper is niet verplicht om op uw bod te reageren. De vraagprijs is een uitnodiging om te onderhandelen. De verkoper mag dus zelf kiezen of hij op uw bod ingaat en met wie en wanneer hij onderhandelingen gaat voeren. Het maakt dus niet uit of u als eerste een bod doet, of dat u minimaal de vraagprijs biedt.

 • Wat kan ik doen als de verkoper na het tekenen van het (voorlopig) koopcontract zijn afspraken niet nakomt?

  Als het voorlopig koopcontract door beide partijen is ondertekend, zit de verkoper aan de koop vast. Kijk in uw koopcontract welke afspraken er precies zijn gemaakt. En of het contract iets zegt over de gevolgen van het niet nakomen van de afspraken.

  Komt de koper de gemaakte afspraken niet na? Stel hem dan in gebreke en wijs hem op de gevolgen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u advies geven of verwijzen naar een advocaat.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
  Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Wat kan ik doen als ik een klacht heb over de makelaar?

  Bespreek uw klachten met de makelaar en dien schriftelijk een klacht in bij de makelaar. Levert dat niets op? Check dan of de makelaar lid is van een brancheorganisatie voor makelaars zoals de NVM of de VBO en informeer daar naar de klachtenprocedure.

  Heeft u een klacht over uw eigen makelaar? Misschien kunt u dan ook terecht bij de Geschillencommissie Makelaardij Consumentenmarkt.

  Wilt u meer informatie of een verwijzing naar een advocaat? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Terug naar boven Shape