Overslaan en naar de inhoud gaan

Er zijn al schulden vóór samenwonen

Heeft u of uw partner al schulden voordat u gaat samenwonen? Dan wordt u niet aansprakelijk voor elkaars schulden als u gaat samenwonen. Alle schulden blijven van de persoon die ze heeft, op het moment dat u gaat samenwonen.

Was de schuld al van u samen voordat u ging samenwonen? Dan blijft deze schuld van u samen.

U kunt in een samenlevingsovereenkomst afspraken maken over schulden van u samen.

Er ontstaan schulden tijdens samenwonen

Woont u samen en krijgt u schulden? Dan ligt het aan uw situatie wie aansprakelijk is. De schuldeiser kan alleen de persoon die aansprakelijk is, laten betalen.

Staat de schuld alleen op naam van u of van uw partner? Dan is alleen die persoon aansprakelijk.

Staat de schuld op naam van u beiden? Bijvoorbeeld een lening waarvoor u beiden tekende? Dan bent u allebei aansprakelijk voor de schuld.

Hoofdelijk aansprakelijk

Bent u allebei aansprakelijk voor de schuld? Dan bent u meestal allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat de schuldeiser u beiden de hele schuld kan laten betalen.

U kunt zelf andere afspraken maken over wie de schuld moet betalen. Bijvoorbeeld dat een van u meer betaalt dan de ander. Deze afspraken maakt u bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst.

Afspraken einde relatie

Aan het einde van uw relatie moeten u en uw ex-partner afspraken maken over de schulden van u samen.

Heeft u een samenlevingsovereenkomst? Kijk dan welke afspraken daarin staan.

Heeft u geen samenlevingsovereenkomst? Of staat er niet in wat u doet met schulden van u samen? Spreek dan af wie welk deel van de schuld betaalt. Als u hoofdelijk aansprakelijk bent, heeft de schuldeiser niks te maken met de afspraak met uw ex-partner. Hij kan u nog steeds allebei het hele bedrag laten betalen. Betaalt u meer dan de afspraak was? Dan moet uw ex-partner het te veel betaalde bedrag aan u terugbetalen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Mag een deurwaarder beslag leggen op mijn inkomen of spullen voor een schuld van mijn partner?

    Woont u samen en bent u niet getrouwd of geen geregistreerd partners? Dan bent u niet aansprakelijk voor de schulden van uw partner. De deurwaarder mag dus geen beslag leggen op uw spullen of uw inkomen.

    Beslag op inboedel

    Als u en uw partner op hetzelfde adres staan ingeschreven, kan de deurwaarder beslag leggen op de inboedel in uw woning. Wil de deurwaarder beslag leggen op uw spullen om de schuld van uw partner te betalen? Dan moet u bewijzen dat die spullen van u zijn. Komt u er met de deurwaarder niet uit? Stuur dan een klacht.

    Beslag op inkomen partner

    Legt de deurwaarder beslag op het inkomen van uw partner? Dan moet hij een bedrag laten staan waar uw partner van kan leven. Dit bedrag heet de beslagvrije voet.

    Heeft uzelf ook inkomen? Dan telt uw inkomen mee bij het berekenen van de beslagvrije voet van uw partner. De deurwaarder verwacht dat u een deel betaalt van de boodschappen en vaste rekeningen.

  • Wat zijn de gevolgen voor schulden van ons samen als mijn ex-partner in de schuldsanering gaat?

    Zit uw ex-partner in de gemeentelijke schuldhulpverlening of wettelijke schuldsanering (Wsnp)? Dan spreekt hij met de schuldeisers af wat hij terugbetaalt. De rest van de schulden hoeft hij meestal niet meer te betalen.

    Was u vóór de schuldsanering van uw ex-partner allebei hoofdelijk aansprakelijk voor een schuld? Dan bent u dat nog steeds. Dat betekent dat de schuldeiser ook van u kan eisen om de rest van de schuld te betalen.

    Betaalt u meer terug dan het bedrag dat u en uw ex-partner hadden afgesproken? Dan kunt u dit door de schuldsanering niet terugvragen van uw ex-partner.

Terug naar boven Shape