Aansprakelijkheid schulden bij samenwonen | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Schulden vóór samenwonen

Heeft u of uw partner schulden? Als u gaat samenwonen, wordt u niet aansprakelijk voor elkaars schulden. Alle bezittingen en schulden blijven van degene die ze heeft op het moment dat u gaat samenwonen.

Overweeg een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Daarin maakt u afspraken over gezamenlijke spullen en betaling van uw vaste lasten.

Schulden gemaakt tijdens samenwonen

Woont u samen en zijn er schulden ontstaan? Dan is afhankelijk van uw situatie wie aansprakelijk is.

Staat de schuld alleen op naam van u of van uw partner? Dan is alleen degene die de schuld heeft gemaakt aansprakelijk.

Heeft u een samenlevingsovereenkomst? Kijk wat voor afspraken daarin staan.

Hoofdelijk aansprakelijk

Heeft u samen de schuld gemaakt, bijvoorbeeld voor de huur van uw woning? Of een lening waarvoor u beiden heeft getekend?  Dan bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. Dat betekent dat de schuldeiser u beiden kan vragen de hele schuld te betalen.

Einde relatie

Bij beëindiging van uw relatie moet u met uw ex-partner afspraken maken over uw gezamenlijke bezittingen en schulden.

Heeft u een samenlevingsovereenkomst? Kijk wat voor afspraken daarin staan.

Met uw ex-partner kunt u afspreken dat een van u beiden een groter deel of de hele schuld betaalt. De schuldeiser heeft met deze afspraken niks te maken. Als uw ex-partner niet betaalt, bent u nog steeds aansprakelijk voor de hele schuld.

Betaalt u meer aan de schuldeiser dan het bedrag dat u met uw ex-partner afsprak? Vraag dan uw ex-partner het teveel betaalde aan u terug te betalen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag een deurwaarder beslag leggen op mijn inkomen of spullen voor een schuld van mijn partner?

  Woont u samen en bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan bent u niet aansprakelijk voor de schulden van uw partner. De deurwaarder mag dus geen beslag leggen op uw spullen of uw inkomen.

  Beslag op inboedel

  Als u en uw partner op hetzelfde adres staan ingeschreven, kan de deurwaarder bij u aan de deur komen. Hij kan beslag leggen op de inboedel in uw woning. Wil de deurwaarder beslag leggen op uw spullen om de schuld van uw partner te innen? Dan moet u bewijzen dat de spullen van u zijn. Komt u er met de deurwaarder niet uit, dien dan een klacht in.

  Beslag op inkomen partner

  Legt de deurwaarder beslag op het inkomen van uw partner? Dan moet hij rekening houden met de beslagvrije voet. Heeft uzelf ook inkomen? Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de beslagvrije voet van uw partner.

 • Wat zijn de gevolgen voor onze gezamenlijke schulden als mijn ex-partner in de schuldsanering gaat?

  Als uw ex-partner in de wettelijke schuldsanering (WSNP) gaat, lost hij na 3 jaar een bedrag af aan zijn schuldeisers. Uw partner krijgt dan een schone lei. Dat betekent dat hij het restant van de schulden niet hoeft te betalen.

  Schuldeisers kunnen u vragen het restant van de schuld te betalen. Zij hoeven zich niks aan te trekken van afspraken die u met uw ex-partner over de schulden heeft gemaakt. Door de schone lei kunt u de bedragen die u afbetaalt niet meer aan uw ex-partner terugvragen.

Terug naar boven Shape