Nederlands kind adopteren
Bij adoptie stopt het ouderschap van de eerste ouder(s). Vanaf dat moment wordt de adoptieouder de juridische ouder van het kind.
Voorwaarden adoptie
Om een Nederlands kind te adopteren, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:
- De adoptie is in het belang van het kind.
- Het kind is onder de 18. Is het kind 12 jaar of ouder? Dan moet het kind het eens zijn met de adoptie. Ook jongere kinderen mogen hun mening geven over de adoptie. Kinderen van 18 jaar of ouder kunt u alleen bij hoge uitzondering adopteren.
- De eerste moeder van het kind is 16 jaar of ouder als het kind wordt geadopteerd.
- De adoptieouders zijn minstens 18 jaar ouder dan het kind.
- De adoptieouders zijn niet de grootouders van het kind.
- De eerste ouders zijn het eens met de adoptie of geven geen mening. Dit geldt voor de juridische ouders en voor de biologische ouders. Deze voorwaarde geldt niet als de ouders:
- nooit met het kind hebben samengeleefd
- het gezag hebben misbruikt
- de verzorging op grove wijze hebben verwaarloosd
- zijn veroordeeld voor een ernstig misdrijf tegen het kind
Adoptieprocedure
Om een kind te adopteren, dienen de adoptieouders een verzoek in bij de rechtbank. Zij hebben hiervoor verplicht de hulp nodig van een advocaat.
Inspraak belanghebbenden
Als de adoptie bij de rechtbank is aangevraagd, mogen belanghebbenden reageren. Dit heet inspraak. De rechter bepaalt wie de belanghebbenden zijn, bijvoorbeeld de biologische ouders van het kind. Zij mogen hun mening geven over de adoptie. Dit kan schriftelijk via een advocaat, of in een gesprek tijdens de zitting.
Is de belanghebbende het eens met de adoptie? Dan kan hij de instemmingsverklaring tekenen. Dit formulier zit bij de kopie van het adoptieverzoek. Hierin staat dat hij het eens is met de adoptie. Als hij niet reageert, beoordeelt de rechter het adoptieverzoek zonder zijn mening.
Uitspraak rechter
De rechter kan ervoor kiezen advies te vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Meestal gebeurt dit. De Raad voor de Kinderbescherming doet dan een gezinsonderzoek. Dit betekent dat een expert kijkt of het gezin goed voor het kind kan zorgen.
Door de uitspraak van de rechter ontstaat de adoptie. Vanaf dat moment zijn de adoptieouders de juridische ouders van het kind. Hiervan wordt een aantekening gemaakt in het gezagsregister bij de rechtbank.