Logo
Cookie Privacy

Hoe moet ik een testament opstellen?

Voor het opstellen van een testament moet u naar een notaris. Met de notaris bespreekt u wat u geregeld wilt hebben wanneer u overlijdt. Bijvoorbeeld wat er met uw woning, geld en spullen gebeurt. De notaris schrijft uw wensen in het testament.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Naar de notaris

U kunt een testament laten maken bij een notaris als u minimaal 16 jaar bent. De notaris bespreekt met u wat u wilt regelen. De notaris mag geen testament voor u maken als hij denkt dat:

  • u iets niet goed begrijpt

  • u iets eigenlijk niet wilt

Dit kan bijvoorbeeld door ziekte komen.

De notaris schrijft uw testament in bij het Centraal Testamentenregister. In dit register kan uw familie na uw overlijden controleren of u een testament heeft en bij welke notaris. De inhoud van het testament staat niet in het register. Hiervoor moet uw familie naar de notaris.

Wensen in uw testament

In uw testament laat u uw wensen opschrijven. U bepaalt zelf wie wat van u erft, bijvoorbeeld:

  • U wilt iemand erfgenaam maken, zoals de partner met wie u samenwoont. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap is uw partner namelijk niet automatisch erfgenaam.

  • U wilt geld geven aan een goed doel.

  • U wilt geld, sieraden of andere spullen aan iemand geven.

  • U wilt uw kind onterven, of regelen dat andere familieleden niets krijgen.

Als u niets regelt, staat in de wet wie uw erfgenamen zijn.

U kunt een executeur kiezen

In uw testament kunt u beslissen wie executeur wordt. Dat is iemand die na uw overlijden praktische zaken regelt. Zoals het opzeggen van de huur en abonnementen. De executeur kan een familielid, kennis of een notaris zijn. Dit mag een andere notaris zijn dan de notaris die uw testament maakt. U kunt ook 2 of meer executeurs kiezen.

De executeur heeft recht op een vergoeding. Die is 1% van de waarde van de erfenis. Maar u kunt in uw testament ook regelen dat de executeur een hogere, lagere of geen vergoeding krijgt.

Is een bewindvoerder nodig?

Denkt u dat uw erfgenamen niet verstandig met uw erfenis kunnen omgaan? Dan kunt u in uw testament een bewindvoerder noemen. Redenen zijn bijvoorbeeld:

  • U vindt uw erfgenaam nog te jong.

  • Uw erfgenaam heeft een geestelijke handicap.

  • Uw kind is jonger dan 18 jaar en u wilt niet dat uw partner of ex-partner over de erfenis beslist.

De bewindvoerder beslist dan over de erfenis van deze erfgenaam. In uw testament bepaalt u tot wanneer de bewindvoerder dit doet. Daarna mag uw erfgenaam zelf besluiten wat hij met de erfenis doet.

Voogd

U kunt ook een voogd voor uw kinderen aanwijzen in uw testament. Een voogd zorgt voor uw kinderen als u overlijdt. Dit heet: testamentaire voogdij. U laat in uw testament opschrijven wie u als voogd wilt.

U kunt ook zonder notaris een voogd aanwijzen. U moet dan een formulier opsturen naar de rechtbank. Het aanwijzen van een voogd is gratis als u het formulier digitaal invult.

Uw testament veranderen

Uw testament blijft geldig tot u het laat aanpassen. Verandert er iets in uw situatie? Stopt uw relatie bijvoorbeeld en wilt u niet dat uw ex-partner van u erft? Of overlijdt de executeur die in uw testament staat? Dan is het belangrijk om uw testament aan te passen. Bespreek dit met uw notaris.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video op youtube.com

Kan ik mijn testament nietig laten verklaren zonder notaris?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wie zijn erfgenamen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven