Logo
Cookie Privacy

Hulp bij hoge energiekosten

Actueel
26 oktober 2022

De energieprijzen zijn nog steeds hoog. Daarom geeft de overheid vanaf 1 november iedereen korting op de energierekening. Mensen met een laag inkomen krijgen ook een energietoeslag.

Korting energierekening

In november en december krijgt ieder huishouden korting op de energierekening. Hierdoor is uw energierekening in november en december € 190 per maand goedkoper. Hoe hoog uw totale energierekening is, hangt af van uw energieverbruik.

U krijgt de korting automatisch, u hoeft er niets voor te doen. Uw energieleverancier beslist hoe u de korting krijgt. Zij maken bijvoorbeeld het bedrag aan u over. Of u betaalt minder in november en december.

Is uw rekening in november en/of december lager dan € 190? Dan krijgt u nog steeds € 190 korting. Is uw rekening bijvoorbeeld € 150? Dan krijgt u € 40 terug van uw energieleverancier. Hij kan het bedrag overmaken of verrekenen met uw jaarafrekening.

Energietoeslag gemeente

Heeft u een laag inkomen of een bijstandsuitkering? Dan heeft u in 2022 en 2023 recht op een energietoeslag van maximaal € 1.300 per jaar. 

Krijgt u bijstand? Of heeft u een IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan ontvangt u de toeslag automatisch. U hoeft de toeslag niet zelf aan te vragen.

Toeslag aanvragen 

Heeft u geen bijstand, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Maar wel een minimum-inkomen? Vraag dan de toeslag aan bij uw gemeente.

Heeft u een hoog inkomen, maar ligt er beslag op? Dan telt het deel van uw inkomen waarop beslag ligt niet mee. Vraag de energietoeslag aan als het inkomen dat u overhoudt net zo laag is als een minimum-inkomen.

Krijgt u schuldhulpverlening of zit u in de Wnsp? En is het bedrag dat u krijgt om van te leven even groot als een minimum-inkomen? Vraag dan de energietoeslag aan bij uw gemeente.

Minder belasting

Voor energie betaalde u al minder doordat de overheid tot en met 31 december 2022 de belasting op energie verlaagt. Ook de belasting op brandstof is lager. Daardoor is tanken tijdelijk goedkoper.

Energiebesparende maatregelen

Heeft u een laag inkomen en woont u in een huis dat slecht geïsoleerd is? Dan kunt u misschien extra geld krijgen om uw huis energiezuinig te maken. Vraag naar de mogelijkheden bij uw gemeente.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven