Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Ga na of het een particuliere opleiding is

Een particuliere opleiding wordt ook wel privéschool genoemd. Voor particuliere opleidingen krijgt u geen studiefinanciering. U betaalt zelf voor de opleiding. Het gaat bijvoorbeeld om een opleiding bij de LOI, NCOI, NTI of een rijschool.

Stap 2

Bekijk wat u moet betalen

Bij een particuliere opleiding geldt dat u op elk moment mag stoppen. U betaalt alleen kosten die de opleider voor u gemaakt heeft, zoals administratiekosten. Als u nog bedenktijd heeft, betaalt u mogelijk niets.

Geen annuleringskosten

Wanneer u zich inschrijft bij een particuliere opleiding of cursus ontvangt u algemene voorwaarden. Hierin staan afspraken over het stoppen met de opleiding of cursus. Sommige afspraken zijn niet geldig. Bijvoorbeeld als er staat dat u al het lesgeld moet betalen als u stopt met de opleiding of cursus. Of als de opleider annuleringskosten vraagt. In de wet staat dat een opleider dit niet mag vragen. U kunt deze algemene voorwaarde 'vernietigen' als u wilt stoppen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief vernietiging algemene voorwaarden.

Gemaakte kosten

Als u stopt met uw opleiding of cursus, moet u kosten betalen die de opleider voor u maakte. Is de opleiding nog niet gestart? Dan betaalt u vaak alleen inschrijf- of administratiekosten. Is de opleiding al wel gestart? Dan betaalt u ook een deel van de opleidingskosten. De opleider moet laten zien dat hij deze kosten heeft gemaakt. Kosten die u wel moet betalen noemen we redelijke kosten.

Redelijke kosten zijn bijvoorbeeld:

  • inschrijf- of administratiekosten
  • kosten voor het deel van de opleiding dat u wel heeft gevolgd
  • kosten voor lesmateriaal

Bedenktijd

Heeft u zich aangemeld voor de opleiding via internet, telefoon, op straat of aan de deur? Dan heeft u 14 dagen bedenktijd. U kunt in die periode annuleren zonder reden. U hoeft niets te betalen. Heeft u al betaald? Dan krijgt u uw geld terug.

Begon u al met de opleiding tijdens de bedenktijd? Dan geldt de bedenktijd niet meer en betaalt u de kosten die de opleider maakte.

Stap 3

Stuur een brief

Stopte u met de opleiding of cursus en vraagt de opleider u te veel te betalen? Ga met hem in gesprek over een oplossing.

Komt u er samen niet uit? Stuur dan de voorbeeldbrief kosten voor annuleren opleiding of cursus. Bewaar zelf een kopie van uw brief.

Stap 4

Ga naar de geschillencommissie

Reageert de opleider niet op uw brief of geeft hij u geen gelijk? Dan kunt u uw klacht sturen naar de geschillencommissie. Deze beslist hoeveel u moet betalen. Controleer wel eerst of de opleider is aangesloten bij de geschillencommissie. Dit staat in de algemene voorwaarden. Alleen als de opleider is aangesloten, kunt u uw klacht hier naartoe sturen.

Stap 5

Ga naar de rechter

Is de opleider niet aangesloten bij de geschillencommissie? En bent u het niet eens met de rekening die de opleider u heeft gestuurd? Dan kunt u ervoor kiezen niet te betalen. U heeft in uw brief al uitgelegd waarom u het niet eens bent met de rekening. De opleider kan naar de rechter om betaling te vragen. Er is wel het risico op extra kosten als de rechter het niet (helemaal) met u eens is.

Heeft u het geld voor de opleiding of cursus al betaald, of een groot deel hiervan? Dan kunt u de rechter om terugbetaling vragen. U kunt hierbij hulp vragen aan een advocaat, maar dit is niet verplicht.

Wilt u vooraf advies over wat te doen? Neem contact op met een van onze juristen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u daarmee contact opnemen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Kan ik mijn hbo- of mbo-opleiding stoppen zonder annuleringskosten?

    De regels hierboven gelden voor particuliere opleidingen. Hbo- en mbo-opleidingen zijn vaak niet particulier. Voor niet-particuliere opleidingen gelden andere regels. Hoe weet u of uw opleiding particulier is? Als u collegegeld betaalt en recht heeft op studiefinanciering is de opleiding die u volgt niet particulier. Toch zijn er ook particuliere hbo- en mbo-opleidingen. We spreken dan van een privéschool.

Terug naar boven Shape