Overslaan en naar de inhoud gaan

Controleer de afspraken

U en de aannemer moeten zich allebei aan de afspraken in uw contract houden. De aannemer moet het werk afmaken zoals afgesproken. En u moet bijvoorbeeld zorgen dat hij uw huis in kan om zijn werk te doen.

Bent u niet tevreden over uw aannemer? Lees dan eerst het contract goed door en controleer wat u precies afsprak.

Heeft u geen schriftelijk contract maar maakte u afspraken in een gesprek? Controleer dan of u app- of e-mailberichten heeft over deze afspraken. Want daarmee kunt u de afspraken bewijzen.

De aannemer is nog niet begonnen

Komt de aannemer of klusser niet? Neem dan contact op en vraag wat er aan de hand is. Spreek een nieuwe dag en tijd af waarop de aannemer begint met het werk.

Komt de aannemer weer niet? Of krijgt u geen contact? Laat de aannemer dan schriftelijk weten dat hij de afspraken niet nakomt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. Hierin vraagt u de aannemer om binnen 2 weken toch met het afgesproken werk te beginnen.

Begint de aannemer ook na uw brief niet met het werk? Dan kunt u de opdracht stoppen. Dat doet u met onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst. Deed u al een aanbetaling? Dan vraagt u in de brief ook de aanbetaling terug.

Betaalt de aannemer u niet terug? Dan kunt u naar de geschillencommissie, de Raad van Arbitrage of de rechter.

De aannemer is bezig

Is uw aannemer of klusjesman aan het werk in uw huis of tuin en gaat er iets mis? Probeer er dan eerst samen uit te komen in een gesprek.

Aannemer houdt zich niet aan de afspraken

Houdt uw aannemer zich niet aan de afspraken uit het contract? Komt hij bijvoorbeeld vaak te laat of is het werk slordig? Stuur de aannemer dan zo snel mogelijk een brief of e-mail.

Schrijf daarin dat u vindt dat het werk niet goed gaat en waarom. Vraag de aannemer om het werk te doen zoals afgesproken.

Helpt dat niet? Stuur dan onze voorbeeldbrief ingebrekestelling.

Schade tijdens het werk

Tijdens het werk kan er schade ontstaan. Laat de aannemer bijvoorbeeld iets zwaars op uw vloer vallen en is uw vloer beschadigd? Dan moet hij de schade betalen. Dit geldt ook als iemand die voor de aannemer werkt de schade veroorzaakt. Zoals een stukadoor.

Ontstaat er schade door slechte materialen? En wist de aannemer vooraf dat de materialen niet goed waren? Dan moest hij u van tevoren waarschuwen voor de gevolgen. Deed de aannemer dat niet, dan moet hij de schade betalen.

Schade gratis herstellen

Vraag de aannemer om de schade gratis te herstellen. Doet hij dit niet? Stuur hem dan een brief of e-mail. Vraag de aannemer daarin de schade te herstellen op zijn kosten. Dat moet de aannemer binnen redelijke tijd doen.

Reageert de aannemer niet, of wil hij niet gratis herstellen? Dan kunt u mediation voorstellen, naar de geschillencommissie gaan of een proces starten bij de rechter. Neem in dat geval contact op met een van onze juristen.

Komt de schade door uw eigen fout? Kocht u bijvoorbeeld verkeerde materialen voor de klus? Dan moet u zelf de schade betalen en alsnog de goede materialen kopen.

Contract stoppen

U kunt op elk moment uw contract met de aannemer of klusjesman stoppen. Meestal moet u dan wel kosten betalen. Hoeveel u de aannemer moet betalen, hangt af van de reden waarom u stopt.

Stopt u het contract bijvoorbeeld omdat de aannemer steeds niet langskomt? Ook al maakte u meerdere afspraken? Dan hoeft u niet te betalen. Kijk ook wat uw contract of de algemene voorwaarden zeggen over stoppen.

Stoppen om persoonlijke reden

U kunt het contract stoppen om een persoonlijke reden. Bijvoorbeeld omdat u gaat scheiden of onverwacht uw baan verliest. Dit heet ‘opzegging’. Stuur de aannemer een brief waarin u het contract opzegt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief opzeggen contract met aannemer.

Bij opzegging betaalt u het hele bedrag dat u afsprak. Ook als het werk nog niet klaar is. Staan er kosten in het contract die de aannemer nu niet meer hoeft te maken? Bijvoorbeeld materialen die hij niet meer hoeft te kopen? Dit zijn ‘besparende kosten’. Die hoeft u niet te betalen.

Heeft de aannemer al spullen gekocht, maar zijn die spullen ook geschikt voor een ander project? Of kan de aannemer het personeel dat voor u zou werken ergens anders laten werken? Dan hoeft u deze kosten niet te betalen.

Ontbinden door wanprestatie

Houdt de aannemer zich niet aan de afspraken? Dan heet dit ‘wanprestatie’. Vraag de aannemer toch te doen wat is afgesproken. Of fouten te repareren. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. Doet de aannemer dit niet? Dan kunt u het contract stoppen. Dit heet ‘ontbinden’. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst.

Bij ontbinding stopt het contract, maar u hoeft niet het hele afgesproken bedrag te betalen. U betaalt alleen voor het werk dat al af is. Is dit werk niet goed gedaan? Dan betaalt u minder.

De wanprestatie moet ernstig genoeg zijn om het contract te stoppen. Uw aannemer heeft bijvoorbeeld een muur geplaatst waar scheuren in zitten. Ook moet u de aannemer eerst de kans geven om het gebrek te repareren.

De aannemer is klaar

Zegt de aannemer dat het werk klaar is? Dan moet u het werk goed controleren. Dit is uw ‘onderzoeksplicht’. Doe die controle zo snel mogelijk. Wacht u te lang? Dan mag de aannemer zeggen dat het werk klaar is en goed gedaan.

Als het werk af is, volgt de oplevering. Bij de oplevering kijken u en de aannemer samen naar het resultaat van de klus. En laten jullie elkaar officieel weten dat het werk echt klaar is. Vindt u dat het werk niet af is, dan weigert u de oplevering.

Oplevering accepteren

Bent u na het bekijken van het werk tevreden? Dan accepteert u de oplevering. De aannemer is vanaf dan niet meer verantwoordelijk voor fouten die u bij de oplevering kon zien. Zet samen op papier dat het afgesproken werk af is. En zet allebei uw handtekening.

Oplevering weigeren

Vindt u dat de aannemer (een deel van) het werk niet of niet goed deed? Zit er bijvoorbeeld een keukenkastje verkeerd om, of heeft de nieuwe vloer geen plinten? Weiger dan de oplevering. Zeg wat u niet goed vindt of wat er niet af is. Praat met de aannemer over een oplossing. En schrijf duidelijk op wat er moet gebeuren voordat u de oplevering accepteert.

Gaat de aannemer niet akkoord? Vraag hem dan om zich toch aan de afspraken te houden. Of het werk dat niet goed ging te herstellen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling.

Verborgen gebreken

Na de oplevering is de aannemer niet meer verantwoordelijk voor fouten. Behalve als het gaat om fouten die u niet kon zien omdat u geen vakman bent. Deze fouten heten ‘verborgen gebreken’. De aannemer maakte bijvoorbeeld een uitbouw. En er komen na een tijdje scheuren in een muur. Na onderzoek blijkt de fundering niet goed te zijn.

Heeft u schade door een verborgen gebrek? Vraag de aannemer dan om die schade te repareren. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verborgen gebrek aannemer.

Plaatste uw aannemer iets dat u zelf in de winkel kocht, bijvoorbeeld een keuken? En laat de laklaag van de kastjes los? Dan moet de verkoper van de keuken het probleem oplossen, niet de aannemer. Want de aannemer heeft de keuken goed geplaatst.

De betaling

U hoeft niet het hele bedrag vooraf te betalen. Een aanbetaling van 10 tot 30% van de totaalprijs is redelijk. Vaak staan er betalingstermijnen in het contract. Is dat niet zo? Dan betaalt u meestal voor iedere stap.

Een bouw gaat namelijk in stappen. De aannemer maakt voor iedere stap kosten, bijvoorbeeld voor materialen. Is een stap klaar? Dan mag de aannemer voor dat deel om betaling vragen.

Vindt u de rekening te hoog? Kijk dan eerst naar de afspraken die u vooraf met de aannemer maakte over de prijs. En mogelijke extra afspraken die u tijdens de opdracht maakte. Bijvoorbeeld over meerwerk of minderwerk.

Klopt de rekening niet met wat u in het contract of tijdens de opdracht afsprak? Ga dan in gesprek met de aannemer. Helpt een gesprek niet? Stuur dan onze voorbeeldbrief onjuiste rekening.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Wat moet er in een contract met een aannemer staan?

    Huurt u een aannemer of klusjesman in? Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een keuken of het aanleggen van een tuin? Maak dan duidelijke afspraken over het werk en over de prijs. Zet de afspraken op papier in een contract. Meestal doet de aannemer dat.

    U en de aannemer moeten allebei uw handtekening op het contract zetten. Als u uw handtekening op de offerte van uw aannemer zet, is dat ook een contract.

    Aannemings-overeenkomst

    Een contract met een aannemer heet een ‘aannemings-overeenkomst’. In dit contract staat bijvoorbeeld:

    • wat de aannemer gaat doen
    • welke materialen hij gebruikt
    • wat de kosten zijn
    • wanneer het werk begint
    • wanneer het werk klaar is

    Bij het contract horen meestal algemene voorwaarden. Dat zijn regels over bijvoorbeeld garantie en oplevering. U krijgt de algemene voorwaarden bij het contract of de offerte. Of u kunt ze lezen op de website van de aannemer.

    Klachtenregeling

    Heeft u een klacht over uw aannemer? In uw contract of in de algemene voorwaarden staat meestal een klachtenregeling. Daarin kan staan dat u:

    • met uw klacht naar de geschillencommissie kunt. Uw aannemer is dan aangesloten bij de geschillencommissie.
    • met uw klacht naar de Raad van Arbitrage (RvA) kunt. Uw aannemer is dan niet aangesloten bij een geschillencommissie.

    Staat er geen klachtenregeling in uw contract? Dan kunt u naar de rechter. Of toch naar de RvA, als u dat alsnog met de aannemer afspreekt.

  • Ik heb geen schriftelijke afspraken met mijn aannemer, wat nu?

    Afspraken die u maakt in een gesprek zijn geldig, maar wel lastig te bewijzen. Mogelijk heeft u getuigen die bij het gesprek waren. Of heeft u e-mails of apps over de afspraken die u maakte met de aannemer. Bijvoorbeeld over het soort werk en de betaling. Via getuigen, e-mails of apps kunt u de afspraken bewijzen.

    Heeft u een probleem met uw aannemer, en heeft u geen contract? Neem dan contact op met een van onze juristen. Bijvoorbeeld als u een rechtszaak wilt starten.

  • Wat is meerwerk en minderwerk?

    Meerwerk betekent: kosten voor extra werk dat u van de aannemer vraagt, bovenop de afspraken in uw contract. Bij minderwerk doet de aannemer in overleg met u niet al het afgesproken werk. U spreekt dan een nieuw, lager bedrag af.

    Soms staat informatie over meerwerk en minderwerk in de algemene voorwaarden.

    Maakt u een afspraak over meerwerk of minderwerk? Zet deze afspraken dan op papier om problemen te voorkomen.

    Meerwerk

    Wilt u extra werk laten doen dat niet in het contract staat en waarover u geen afspraak maakte? Bijvoorbeeld extra stopcontacten of een dakraam? Dan is dat meerwerk. Daarvoor moet u extra betalen. De aannemer moet van tevoren zeggen hoeveel u ongeveer extra betaalt voor het meerwerk.

    Minderwerk

    Vraagt u de aannemer om minder werk te doen dan u van tevoren afsprak? Zou de aannemer bijvoorbeeld alle muren schilderen, maar wilt u dat toch liever zelf doen? En vindt de aannemer dat goed? Spreek dan af hoeveel minder u betaalt.

  • Heb ik garantie op het werk van mijn aannemer?

    Volgens de wet heeft u recht op goed werk. Dat is uw wettelijke garantie.

    In uw contract of aannemings-overeenkomst staat mogelijk dat u naast de wettelijke garantie extra garantie heeft. Er staat dan waarop u garantie heeft en hoe lang die garantie duurt. Gaat er binnen die tijd iets stuk? Dan repareert de aannemer dit gratis. Vindt de aannemer dat het uw fout is dat het stuk ging? Dan moet hij dit bewijzen.

    Verborgen gebreken

    Garantie staat los van verborgen gebreken of fouten van de aannemer. Bij garantie is het werk goed gedaan, maar gaat na een tijd toch iets stuk. Bij een verborgen gebrek of fout van de aannemer is het werk niet goed gedaan. U kwam daar alleen pas na de oplevering achter. En u kon het verborgen gebrek of de fout niet eerder zien. U kunt de aannemer vragen het gebrek of de fout gratis te herstellen.

  • Wat gebeurt er als mijn aannemer overlijdt of niet meer kan werken door ziekte?

    Als uw aannemer of klusjesman overlijdt voordat het werk af is, kunt u het contract stoppen. Stuur een aangetekende brief aan de mensen die van de aannemer erven. Dat kan via het adres van de aannemer. Betaal het deel van het werk dat af is aan de erfgenamen.

    Ook als uw aannemer niet meer kan werken door ziekte, stopt het contract. U betaalt alleen de kosten voor het werk dat al af is.

Terug naar boven Shape