Is uw aannemer of klusjesman aan het werk in uw huis of tuin en gaat er iets mis? Probeer er dan eerst samen uit te komen in een gesprek.
Aannemer houdt zich niet aan de afspraken
Houdt uw aannemer zich niet aan de afspraken uit het contract? Komt hij bijvoorbeeld vaak te laat of is het werk slordig? Stuur de aannemer dan zo snel mogelijk een brief of e-mail.
Schrijf daarin dat u vindt dat het werk niet goed gaat en waarom. Vraag de aannemer om het werk te doen zoals afgesproken.
Helpt dat niet? Stuur dan onze voorbeeldbrief ingebrekestelling.
Schade tijdens het werk
Tijdens het werk kan er schade ontstaan. Laat de aannemer bijvoorbeeld iets zwaars op uw vloer vallen en is uw vloer beschadigd? Dan moet hij de schade betalen. Dit geldt ook als iemand die voor de aannemer werkt de schade veroorzaakt. Zoals een stukadoor.
Ontstaat er schade door slechte materialen? En wist de aannemer vooraf dat de materialen niet goed waren? Dan moest hij u van tevoren waarschuwen voor de gevolgen. Deed de aannemer dat niet, dan moet hij de schade betalen.
Schade gratis herstellen
Vraag de aannemer om de schade gratis te herstellen. Doet hij dit niet? Stuur hem dan een brief of e-mail. Vraag de aannemer daarin de schade te herstellen op zijn kosten. Dat moet de aannemer binnen redelijke tijd doen.
Reageert de aannemer niet, of wil hij niet gratis herstellen? Dan kunt u mediation voorstellen, naar de geschillencommissie gaan of een proces starten bij de rechter. Neem in dat geval contact op met een van onze juristen.
Komt de schade door uw eigen fout? Kocht u bijvoorbeeld verkeerde materialen voor de klus? Dan moet u zelf de schade betalen en alsnog de goede materialen kopen.
Contract stoppen
U kunt op elk moment uw contract met de aannemer of klusjesman stoppen. Meestal moet u dan wel kosten betalen. Hoeveel u de aannemer moet betalen, hangt af van de reden waarom u stopt.
Stopt u het contract bijvoorbeeld omdat de aannemer steeds niet langskomt? Ook al maakte u meerdere afspraken? Dan hoeft u niet te betalen. Kijk ook wat uw contract of de algemene voorwaarden zeggen over stoppen.
Stoppen om persoonlijke reden
U kunt het contract stoppen om een persoonlijke reden. Bijvoorbeeld omdat u gaat scheiden of onverwacht uw baan verliest. Dit heet ‘opzegging’. Stuur de aannemer een brief waarin u het contract opzegt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief opzeggen contract met aannemer.
Bij opzegging betaalt u het hele bedrag dat u afsprak. Ook als het werk nog niet klaar is. Staan er kosten in het contract die de aannemer nu niet meer hoeft te maken? Bijvoorbeeld materialen die hij niet meer hoeft te kopen? Dit zijn ‘besparende kosten’. Die hoeft u niet te betalen.
Heeft de aannemer al spullen gekocht, maar zijn die spullen ook geschikt voor een ander project? Of kan de aannemer het personeel dat voor u zou werken ergens anders laten werken? Dan hoeft u deze kosten niet te betalen.
Ontbinden door wanprestatie
Houdt de aannemer zich niet aan de afspraken? Dan heet dit ‘wanprestatie’. Vraag de aannemer toch te doen wat is afgesproken. Of fouten te repareren. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. Doet de aannemer dit niet? Dan kunt u het contract stoppen. Dit heet ‘ontbinden’. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst.
Bij ontbinding stopt het contract, maar u hoeft niet het hele afgesproken bedrag te betalen. U betaalt alleen voor het werk dat al af is. Is dit werk niet goed gedaan? Dan betaalt u minder.
De wanprestatie moet ernstig genoeg zijn om het contract te stoppen. Uw aannemer heeft bijvoorbeeld een muur geplaatst waar scheuren in zitten. Ook moet u de aannemer eerst de kans geven om het gebrek te repareren.