Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn werkgever heeft een camera opgehangen

Uw werkgever mag een camera op het werk ophangen als dit belangrijk is. Uw werkgever gebruikt de camera bijvoorbeeld om diefstal te voorkomen. Of hij hangt een camera op voor de veiligheid van u of uw collega's.

De camera moet hiervoor noodzakelijk zijn. Is er een andere manier om diefstal te voorkomen? Dan mag de werkgever de camera niet ophangen. 

Uw werkgever mag beelden niet langer dan 4 weken bewaren. Behalve als hij daar een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld als op de beelden bewijs staat van diefstal.

Mijn werkgever controleert e-mail en internetgebruik

U heeft recht op privacy op het werk. Zo mag u ook privé gebruik maken van e-mail en internet tijdens het werk. Dit geldt ook als u thuiswerkt

Uw werkgever mag wel samen met de ondernemingsraad regels maken over het privégebruik van e-mail en internet. Hij mag ook controleren of werknemers zich aan deze regels houden. Het doel van de controle moet vooraf duidelijk zijn.

Uw werkgever moet de werknemers laten weten dat deze regels er zijn. En hij moet melden wanneer hij e-mail en internetgebruik controleert en waarom.

Mijn werkgever controleert mijn werktelefoon

U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, behalve als hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u te vaak privé belt met uw werktelefoon? Of dat u privé dure gesprekken voert, bijvoorbeeld naar het buitenland? Dan mag hij dit controleren. Het maakt niet uit of u uw telefoon gebruikt op kantoor of als u thuiswerkt.   

Het opnemen van telefoongesprekken mag alleen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van de telefoongesprekken te verbeteren. Uw werkgever moet u vooraf vertellen dat uw gesprekken worden opgenomen.

Mijn werkgever controleert sociale media

Uw werkgever mag uw berichten op sociale media controleren, bijvoorbeeld op Instagram of Twitter. Maar alleen als hij daarvoor een goede reden heeft. Bijvoorbeeld als hij wil controleren wat er over zijn bedrijf wordt geschreven. 

Uw werkgever mag alleen openbare informatie op sociale media controleren. Hij mag u bijvoorbeeld niet dwingen om hem tot vriend te maken op Facebook. Hij moet u vooraf laten weten dat hij u controleert.

Mijn werkgever controleert op gebruik van alcohol of drugs

In de wet staat wanneer een werkgever mag controleren op het gebruik van alcohol of drugs. Dit mag bijvoorbeeld als u piloot bent.

Onderzoek naar alcohol of drugs mag alleen worden gedaan door bepaalde personen. Zoals politieagenten of artsen.

Uw werkgever heeft een reden nodig om op alcohol- of drugsgebruik te testen. Wil uw werkgever u controleren zonder reden? Geef dan een klacht door aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag mijn werkgever mij stiekem controleren?

  Uw werkgever mag u controleren zonder dat u dat weet. Maar alleen als hij denkt dat u iets doet wat niet mag. Bijvoorbeeld als hij u verdenkt van diefstal. 

  Uw werkgever mag u alleen controleren zonder dat u dit weet, als:

  • er geen andere manier is om het probleem op te lossen
  • de controle tijdelijk is
  • hij het achteraf aan u meldt
  • hij vooraf onderzoek doet naar de gevaren voor uw privacy
  • hij maatregelen neemt om uw privacy te beschermen. Lukt dit niet? Dan moet hij toestemming vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens
 • Wie controleert of mijn werkgever zich aan de regels houdt?

  Controles op het werk kunnen gevolgen hebben voor uw privacy. Uw werkgever moet daarom vooraf onderzoek doen naar de risico's. En hij moet uw privacy beschermen. 

  Autoriteit persoonsgegevens

  Blijkt uit het onderzoek dat uw werkgever uw privacy niet helemaal kan beschermen? Dan moet hij dit bespreken met de Autoriteit Persoonsgegevens. Die bepaalt of uw werkgever u wel of niet mag controleren. 

  Denkt u dat uw werkgever zich niet aan de regels houdt? Meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens

 • Mag ik de gegevens bekijken die mijn werkgever over mij heeft?

  Als uw werkgever gegevens over u heeft opgeslagen, mag u die bekijken.

  Kloppen de gegevens niet? Vraag uw werkgever dan deze aan te passen. Doet hij dat niet? Dan kunt u naar de rechter. Bespreek dit altijd vooraf met een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond. 

Terug naar boven Shape