Wat te doen bij een onveilige werkplek? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen gesloten. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd aan de telefoon is langer dan normaal.

Regels veilig werken

Uw werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Hij moet daarbij rekening houden met belangrijke regels, zoals de inrichting van een werkplek.

Zo moet een werkgever maatregelen nemen tegen valgevaar bij werken op hoogte. Ook moeten de juiste veiligheidsvoorschriften gevolgd worden bij werken met elektriciteit of gevaarlijke stoffen. Bespreek problemen over een onveilige werkplek met uw werkgever.

Stap 1

Neem contact op met een vertrouwenspersoon

Vindt u uw werkplek onveilig? Dan kan het fijn zijn dit eerst met een vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker te bespreken. Bijvoorbeeld als er sprake is van pesten op de werkvloer. De vertrouwenspersoon en bedrijfsmaatschappelijk werker geven tips hoe u een gesprek met uw werkgever start.

Stap 2

Bespreek de onveilige situatie met uw werkgever

Uw werkgever moet risico's inschatten, vastleggen en beoordelen. Dit doet hij met een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). In dit document staan de risico's voor veiligheid en gezondheid en hoe deze risico's worden aangepakt.

Is er geen RI&E of is een onveilige situatie niet opgemerkt? Bespreek dit dan met uw werkgever. Leg uit waarom u zich onveilig voelt en wat u van uw werkgever verwacht. Samen komt u misschien tot een oplossing.

Als u er met uw werkgever niet uitkomt, kunt u het probleem ook melden bij uw ondernemingsraad.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 3

Vraag advies aan de arbodienst

Soms is het lastig te bepalen of een situatie echt onveilig is. Zoals wanneer het te koud is om te werken of wanneer de werkdruk te hoog is. Vraag advies aan de arbodienst als u er met uw werkgever niet uitkomt.

Stap 4

Dien een klacht in bij Inspectie SZW

Wordt uw klacht niet opgelost en vindt u dat de arboregels worden overtreden? Dan kunt u uw klacht melden bij Inspectie SZW. De Inspectie SZW controleert of werkgevers zich aan de wet houden.

Stap 5

Stel uw werkgever aansprakelijk bij schade

Lijdt u schade door een onveilige situatie, bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval? Dan kunt u misschien uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw schade. Neem contact op met een van onze juristen.

Terug naar boven Shape