Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Hoe kan ik mijn bewindvoering stopzetten?

Wilt u dat uw beschermingsbewind stopt? Dan moet u dit aan de kantonrechter vragen. U kunt uw bewindvoering niet zelf stoppen. Wilt u een andere bewindvoerder? Dan kunt u dat ook aan de rechter vragen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Verzoek kantonrechter

Als u uw bewind wilt stoppen, moet u toestemming vragen aan de kantonrechter. U kunt dit zelf doen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief bewindvoering stoppen

Bespreek eerst met uw bewindvoerder dat u wilt stoppen. Hij hoeft niet akkoord te gaan. Maar u heeft meer kans op toestemming van de rechter als uw bewindvoerder het met u eens is.

Leg in uw brief aan de rechter uit dat uw situatie is veranderd. Stuur hiervan bewijs mee. Had u bijvoorbeeld een verslaving? Vertel dan dat u niet meer verslaafd bent, en stuur een bewijs van uw arts mee. Of stuur een brief mee van uw bewindvoerder waarin hij uitlegt dat bewind niet meer nodig is.

Rechtszaak einde bewind

4 tot 6 weken na uw brief ontvangt u een uitnodiging voor een rechtszaak. De rechter bespreekt dan uw situatie. Hier kunnen ook andere mensen bij zijn, zoals uw bewindvoerder of de persoon die bewind voor u aanvroeg.

Na de rechtszaak beslist de rechter of uw bewindvoering stopt. Stopt uw bewind? Dan moet u uw geldzaken weer zelf regelen.

Let op

Heeft u een Wsnp-bewindvoerder? Dat stopt uw bewind automatisch als het Wsnp-traject stopt.


Andere bewindvoerder

Wilt u niet stoppen met uw bewind, maar wel met uw bewindvoerder? Dan kunt u de rechter schriftelijk vragen om een andere bewindvoerder. U kunt ook een klacht indienen tegen uw bewindvoerder.

Kosten procedure

Voor een vraag aan de rechter betaalt u meestal griffierecht. Dit zijn kosten die u aan de rechtbank moet betalen. U heeft geen advocaat nodig. Wilt u toch een advocaat? Dan moet u die waarschijnlijk zelf betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video op YouTube

Kan ik tussentijds stoppen met bewindvoering?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe verloopt een Wsnp-traject?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven