Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag betaling van de onderhandse lening

Bij een onderhandse lening wordt geld geleend zonder tussenkomst van een bank. U spreekt met elkaar af wanneer en hoe het geld moet worden terugbetaald.

U kunt geld lenen of uitlenen zonder schriftelijke overeenkomst. Voor een onderhandse lening hoeft u namelijk niets op papier te zetten. Een schriftelijke overeenkomst helpt wel als u de lening moet bewijzen.

Heeft u geen duidelijke afspraak gemaakt over terugbetalen? Of komt de geldlener gemaakte afspraken niet na? Neem contact op met de geldlener en vraag het geld terug.

Betalingsregeling

Lukt het de geldlener niet om de lening direct af te lossen? Spreek dan af dat hij het bedrag in delen terug betaalt en op welke dagen.

Zorg dat u de betalingsregeling schriftelijk vastlegt. Zet ook op papier dat u het bedrag opeist zodra de regeling niet wordt nagekomen. 

Stap 2

Eis schriftelijk uw onderhandse lening terug

Komt u er met elkaar niet uit? Stuur de geldlener een aangetekende brief waarin u eist dat u het geld voor een bepaalde datum terugkrijgt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief onderhandse lening terugvorderen.

 

Stap 3

Hulp van een mediator

Krijgt u het uitgeleende geld niet terug, maar bent u allebei bereid met elkaar in gesprek te gaan? Vraag dan hulp van een mediator. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar.

Stap 4

Ga naar de rechter

Wordt de lening niet terugbetaald? Dan kunt u soms naar de rechter. U moet dan bewijzen dat er een geldlening is afgesproken en dat de geldlener de afspraken niet nakomt. Neem contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag ik rente berekenen voor de onderhandse lening?

  U kunt afspreken rente in rekening te brengen, maar dit is niet verplicht. Leg een afspraak over rente vast in een overeenkomst.

  De Belastingdienst kan uitgaan van een marktconforme rente. Spreekt u geen rente af? Dan kan de Belastingdienst de niet-betaalde rente zien als een schenking. Over een schenking betaalt u soms belasting.

 • Wat kan ik doen als ik geld uitleen zonder overeenkomst?

  Heeft u geen schriftelijke overeenkomst? Dan heeft u misschien toch een onderhandse lening. Voor een onderhandse lening is geen schriftelijke overeenkomst nodig. U kunt dus ook mondeling een geldlening afspreken.

  Een mondelinge lening is moeilijk te bewijzen. Zorg dat u afspraken op papier zet of bevestig gemaakte afspraken per e-mail of aangetekende brief.

 • Waar moet ik op letten als ik geld wil uitlenen?

  Wilt u geld uitlenen aan een bekende? Bedenk dan dat u in de toekomst misschien moet bewijzen dat u het geld heeft uitgeleend. Leg de lening vast op papier.

  Contract

  Denk goed na over betaalafspraken. Zet deze afspraken in een schriftelijke overeenkomst:

  • Voor welke datum wilt u het geld terug hebben?
  • Wilt u het bedrag in één keer terugbetaald krijgen?
  • Of mag het bedrag in delen worden terugbetaald? Schrijf dan in het contract welk bedrag op welke datum moet worden terugbetaald. Beschrijf ook op welke manier, bijvoorbeeld per bankoverschrijving of contant.
 • Waar moet ik op letten als ik geld wil lenen?

  Spreekt u een datum af om terug te betalen? Zorg dan dat u voor die datum kunt terugbetalen. Spreek een betalingsregeling af als het niet lukt voor de afgesproken termijn terug te betalen.

  Betaalbewijzen

  Let er op dat u betalingen kunt bewijzen:

  • Betaal bij voorkeur per bankoverschrijving, met een omschrijving waar het bedrag voor bedoeld is.
  • Betaalt u liever contant? Vraag dan altijd een ondertekend bewijs van betaling. U moet namelijk bewijzen dat u de lening heeft afbetaald.
Terug naar boven Shape