Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga meteen naar
Stap 1

Vraag uw geld terug

Neem contact op met de geldlener en vraag het geld terug. Doe dit schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail of sms. Dan heeft u bewijs.

Stap 2

Spreek een betalingsregeling af

Kan de geldlener het bedrag niet terugbetalen? Spreek dan een betalingsregeling af. De ander betaalt het bedrag dan terug in delen. Spreek ook af op welke dagen u het geld wilt ontvangen.

Zet de betalingsregeling op papier, dan heeft u bewijs. Zet hier ook in dat u het geld terug zult eisen als de ander zich niet aan de afspraken houdt.

Stap 3

Eis het geld terug via een brief

Komt u er met elkaar niet uit? Stuur de geldlener dan een brief waarin u eist dat u het geld voor een bepaalde datum terugkrijgt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief onderhandse lening terugvorderen.

Stuur de brief aangetekend. U krijgt dan bewijs dat brief is verstuurd en ontvangen.

Stap 4

Vraag hulp van een mediator

Krijgt u het uitgeleende geld niet terug, maar wilt u wel met elkaar in gesprek? Vraag dan hulp van een mediator. Een mediator helpt u en de ander om samen een oplossing te vinden.

Stap 5

Ga naar de rechter

Betaalt de ander de lening nog steeds niet terug? Dan kunt u soms naar de rechter. U moet dan bewijzen dat u geld uitleende en dat de geldlener zich niet houdt aan de afspraken.

Neem hierover contact op met een van onze juristen.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Mag ik rente berekenen voor de onderhandse lening?

    U mag rente afspreken bij onderhands lenen, maar dit is niet verplicht.

    Zet de afspraak over de rente in een overeenkomst. Dan heeft u bewijs, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst. Een redelijke rente is de marktconforme rente. Dat is de gemiddelde rente die u nu betaalt bij een bank of een andere geldverstrekker.

    Spreekt u geen rente af? Of een hele lage rente? Dan kan de Belastingdienst het verschil met de marktconforme rente zien als een schenking. Over een schenking betaalt u soms belasting.

  • Mag ik onderhands geld uitlenen zonder overeenkomst?

    Voor een onderhandse lening is geen schriftelijke overeenkomst nodig. U kunt dus ook mondeling een geldlening afspreken. Er staat dan niets op papier.

    Een mondelinge lening is wel moeilijk te bewijzen. Zorg daarom dat u afspraken op papier zet. Of ga akkoord met de afspraken in een e-mail of aangetekende brief.

  • Waar moet ik op letten als ik mijn geld wil uitlenen?

    Wilt u geld uitlenen aan een bekende? Bedenk dan dat u in de toekomst misschien moet bewijzen dat u het geld uitleende. Zet de afspraken over de lening daarom op papier. Dit heet een schriftelijke overeenkomst.

    Afspraken in contract

    Denk goed na over de betaalafspraken. Zet in elk geval in de schriftelijke overeenkomst:

    • Voor welke datum wilt u het geld terug hebben?
    • Wilt u het bedrag in één keer terugbetaald krijgen?
    • Of mag het bedrag in delen worden terugbetaald? Schrijf dan in het contract welk bedrag de ander op welke datum moet terugbetalen. Beschrijf ook op welke manier, bijvoorbeeld per bankoverschrijving of contant.
  • Waar moet ik op letten als ik zelf onderhands wil lenen?

    Spreekt u een datum af waarop u moet terugbetalen? Zorg dan dat u voor die datum kunt terugbetalen.

    Lukt het niet om op tijd terug te betalen? Probeer dan een betalingsregeling af te spreken. Dan kunt u in delen terugbetalen.

    Zorg voor betaalbewijzen

    Let er op dat u de betalingen kunt bewijzen:

    • Betaal het liefst per bankoverschrijving. En zet erbij waarvoor het bedrag bedoeld is.
    • Betaalt u liever contant? Vraag dan altijd een ondertekend bewijs van betaling. U moet namelijk bewijzen dat u de lening heeft afbetaald.
Terug naar boven Shape