Logo
Cookie Privacy

Kunnen ouders hun kind onterven?

Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kunnen zij regelen dat hun kind niet van hen erft. Maar het kind houdt recht op de legitieme portie.

Kies uw situatie:

Ik wil mijn kind onterven
Mijn ouder heeft mij onterfd

Ik wil mijn kind onterven

Uw kinderen zijn automatisch uw erfgenamen. Wilt u niet dat uw kind van u erft na uw overlijden? Dan moet u dit opschrijven in een testament

Kleinkinderen onterven

Heeft uw onterfde kind zelf kinderen? Dan erven deze kinderen in de plaats van hun ouder. Wilt u dat uw kleinkinderen ook niets erven? Dan moet u dit ook in uw testament zetten.

Legitieme portie

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Mijn ouder heeft mij onterfd

Als kind bent u automatisch erfgenaam van uw ouders. Zij kunnen in hun testament bepalen dat u niet van hen erft. U kunt wel uw legitieme portie eisen. Dit is het deel van de erfenis waar u recht op houdt. Uw legitieme portie is de helft van wat u zou hebben gekregen als erfgenaam. Het is een geldbedrag, u heeft geen recht op spullen of bezit.

Legitieme portie eisen

De legitieme portie moet u binnen 5 jaar na het overlijden van uw ouder opvragen. Doe dit via een brief aan de erfgenamen of de executeur. U heeft recht op alle gegevens over de erfenis die nodig zijn om uw legitieme portie te berekenen.

De erfgenamen mogen u een andere einddatum geven voor het eisen van uw legitieme portie. Dit moet een redelijke tijd zijn.

Als vaststaat op welk geldbedrag u recht heeft, kunt u dit eisen. Dit kan pas vanaf 6 maanden na het overlijden van uw ouder. De erfgenamen krijgen die eerste maanden de tijd om de erfenis te regelen. Is de partner van uw ouder nog in leven? Dan krijgt u vaak pas betaald als ook de partner overlijdt.

Let op

De erfgenamen of executeur zijn niet verplicht aan u te vertellen of uw ouder is overleden.


Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wie zijn erfgenamen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven