Kinderalimentatie bij nieuwe partner | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Ik krijg kinderalimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Gaat u met uw nieuwe partner trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan wordt deze ook onderhoudsplichtig voor uw kind(eren). Dit geldt alleen voor kinderen die tot uw gezin behoren en voor zolang het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurt. Er kan soms ook sprake zijn van een onderhoudsplicht als u ongehuwd samenwoont. 

De kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie. Of de alimentatie wijzigt, hangt af van uw situatie. Dat zal niet snel het geval zijn. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

De nieuwe partner van uw ex hoeft uw kind(eren) niet te onderhouden. Het inkomen van de nieuwe partner heeft in principe geen invloed op de hoogte van de alimentatie die u voor uw kind(eren) ontvangt.

Heeft de nieuwe partner van uw ex geen of weinig inkomen? Dan brengt dit geen verandering in de situatie. Uw ex-partner moet evenveel kinderalimentatie blijven betalen.

Ik betaal kinderalimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Uw nieuwe partner hoeft uw kind(eren) niet te onderhouden. Het inkomen van uw nieuwe partner heeft in principe geen invloed op de hoogte van de alimentatie die u voor uw kind(eren) betaalt.

Heeft uw nieuwe partner geen of weinig inkomen? Dan brengt dit geen verandering in de situatie. U moet evenveel kinderalimentatie blijven betalen.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Is uw ex-partner met de nieuwe partner getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan wordt de nieuwe partner onderhoudsplichtig voor uw kind(eren). Dat betekent dat zijn inkomen meetelt voor de berekening van de kinderalimentatie. Dit geldt alleen voor kinderen die tot het gezin van de nieuwe partner behoren en voor zolang het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurt.

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner ouderlijk gezag gekregen? Dan wordt hij ook onderhoudsplichtig. Zijn inkomen telt mee voor de berekening van de kinderalimentatie die u moet betalen. 

Kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie. Of de alimentatie wijzigt, hangt af van uw situatie. Dat zal niet snel het geval zijn. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoe kan ik de kinderalimentatie veranderen?

    Denkt u dat de kinderalimentatie verandert, omdat een van u een nieuwe partner heeft? Dan kunt u dit eerst met elkaar bespreken en onderling of met hulp van een mediator nieuwe afspraken maken.

    Lukt dit niet? Dan heeft u een advocaat nodig.

Terug naar boven Shape