Logo
Cookie Privacy

Verandert de kinderalimentatie als een van ons een nieuwe partner krijgt?

Gaat u of uw ex samenwonen met een nieuwe partner? Dan kunt u nieuwe afspraken maken over de kinderalimentatie. Lukt dat niet? Dan kan u of uw ex naar de rechter voor aanpassing van de kinderalimentatie. De rechter kijkt naar verschillende dingen. Bijvoorbeeld of de nieuwe partner stiefouder is. En of het inkomen van de nieuwe partner zorgt voor een grote financiële verandering.

Kinderalimentatie aanpassen

Als u of uw ex gaat samenwonen met een nieuwe partner verandert jullie financiële situatie misschien. Dat kan een reden zijn om de kinderalimentatie aan te passen.

U kunt samen met uw ex nieuwe afspraken maken over de kinderalimentatie. Dat kan:

  • in overleg met elkaar

  • met hulp van een mediator

  • met hulp van een advocaat

  • met hulp van een notaris

Het is verstandig om alle afspraken over uw kinderalimentatie op te schrijven in een ouderschapsplan. Of u past het oude plan aan.

Lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan kan u of uw ex naar de rechter om hogere of lagere kinderalimentatie te vragen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Kies uw situatie:

Ik ga samenwonen met een nieuwe partner
Mijn ex gaat samenwonen met een nieuwe partner

Ik ga samenwonen met een nieuwe partner

Ik krijg alimentatie

De kinderalimentatie blijft hetzelfde als u gaat samenwonen met een nieuwe partner. Maar dat kan veranderen als uw nieuwe partner stiefouder wordt of ouderlijk gezag krijgt.

Stiefouder

Uw nieuwe partner is stiefouder als:

  • jullie trouwen of geregistreerd partners worden, én
  • de kinderen behoren tot uw gezin

Als stiefouder moet uw nieuwe partner soms ook meebetalen aan de verzorging van uw kinderen. Uw ex kan in dat geval de rechter vragen om de kinderalimentatie te verlagen. Of de rechter dat doet, hangt af van veel dingen. Bij co-ouderschap kunnen kinderen bijvoorbeeld tot 2 gezinnen behoren.

Ouderlijk gezag

Krijgt uw nieuwe partner ouderlijk gezag over uw kinderen en heeft deze nieuwe partner een eigen inkomen? Dan moet hij of zij meebetalen aan de verzorging van de kinderen. Uw ex kan de rechter in dat geval vragen om de kinderalimentatie te verlagen.

Wilt u weten hoe het zit in uw persoonlijke situatie? Vraag dan advies aan een advocaat. Of neem contact op met een van onze juristen.

Ik betaal alimentatie

U blijft dezelfde kinderalimentatie betalen als u gaat samenwonen met een nieuwe partner. Dat kan heel soms veranderen als uw nieuwe partner stiefouder wordt. Uw ex kan de rechter dan vragen om de alimentatie te verhogen. De rechter doet dat niet vaak.

Heeft uw nieuwe partner geen eigen inkomen? Dan kan de rechter de alimentatie heel soms verlagen als u dat vraagt.

Heeft u een co-ouderschap met uw ex-partner? Dan kunnen uw kinderen tot 2 gezinnen behoren. In dat geval kan het inkomen van uw nieuwe partner wel meetellen voor de alimentatie. Uw ex moet dan aan de rechter vragen om meer kinderalimentatie. Of de rechter dit doet, hangt af van veel dingen.

Let op

De rechter past kinderalimentatie alleen aan bij grote veranderingen in de financiële situatie. Dat gebeurt niet vaak.


Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Ik heb een nieuwe partner. Heb ik recht op (kinder)alimentatie?

Mijn ex gaat samenwonen met een nieuwe partner

Ik krijg alimentatie

Uw kinderalimentatie verandert niet als uw ex gaat samenwonen met een nieuwe partner. Het maakt niet uit hoeveel de nieuwe partner van uw ex verdient. U krijgt niet meer alimentatie. Behalve als de nieuwe partner van uw ex stiefouder wordt van uw kinderen. Als de nieuwe partner een eigen inkomen heeft, kunt u de rechter vragen om de alimentatie te verhogen. De rechter doet dit niet vaak.

Heeft de nieuwe partner van uw ex geen eigen inkomen? Dan kan de rechter de alimentatie heel soms verlagen als uw ex daar om vraagt.

Heeft u een co-ouderschap met uw ex? Dan kunnen uw kinderen tot 2 gezinnen behoren. In dat geval kan het inkomen van de nieuwe partner van uw ex wel meetellen voor de alimentatie. Dat gaat niet vanzelf. U moet de rechter vragen om de alimentatie te verlagen. Of de rechter dit doet, hangt af van veel dingen.

Ik betaal alimentatie

U blijft dezelfde kinderalimentatie betalen als uw ex gaat samenwonen met een nieuwe partner. Maar dat kan veranderen als deze nieuwe partner stiefouder wordt of ouderlijk gezag krijgt over uw kinderen.

Stiefouder

De nieuwe partner van uw ex is stiefouder als:

  • uw ex en de nieuwe partner zijn getrouwd of geregistreerd partners zijn, én
  • de kinderen behoren tot het gezin van uw ex en de nieuwe partner.

Als stiefouder moet de nieuwe partner soms meebetalen aan de verzorging van uw kinderen. U kunt in dat geval de rechter vragen om de kinderalimentatie te verlagen. Of de rechter dat doet, hangt af van veel dingen. Bij co-ouderschap kunnen kinderen bijvoorbeeld tot 2 gezinnen behoren.

Ouderlijk gezag

Krijgt de nieuwe partner van uw ex ouderlijk gezag over uw kinderen en heeft deze partner een eigen inkomen? Dan moet hij of zij meebetalen aan de verzorging van de kinderen. U hoeft dan mogelijk minder alimentatie te betalen. Dat gaat niet vanzelf. U moet de rechter vragen om de alimentatie te verlagen. Of de rechter dit doet, hangt af van veel dingen.

Wilt u weten hoe het zit in uw persoonlijke situatie? Vraag dan advies aan een advocaat. Of neem contact op met een van onze juristen.

Let op

De rechter past kinderalimentatie alleen aan bij grote veranderingen in de financiële situatie. Dat gebeurt niet vaak.


Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Heb ik recht op kinderalimentatie?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven