Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Op dit moment is het drukker dan anders aan de telefoon. U kunt ook een van onze vestigingen bezoeken.

Ik krijg kinderalimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Heeft u een nieuwe partner en gaat u trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan wordt uw nieuwe partner stiefouder. Een stiefouder is onderhoudsplichtig. Dit betekent dat de stiefouder financieel verantwoordelijk is voor de verzorging van de kinderen binnen het gezin. Dit zijn de kinderen die de meeste tijd bij u wonen. Uw nieuwe partner is alleen stiefouder zolang uw huwelijk of geregistreerd partnerschap duurt.

Als u samenwoont, heeft uw nieuwe partner soms ook een onderhoudsplicht. Dat is in elk geval zo als u met uw nieuwe partner het ouderlijk gezag heeft over uw kinderen.

Is uw nieuwe partner stiefouder, of heeft u samen het gezag over uw kinderen? En heeft uw nieuwe partner inkomen? Dan verandert de kinderalimentatie mogelijk. Uw ex-partner hoeft misschien minder te betalen. Neem contact op met een van onze juristen om uw situatie te bespreken.

Kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie. Of de alimentatie wijzigt, hangt af van uw situatie. Dat zal niet snel het geval zijn.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

De nieuwe partner van uw ex is niet financieel verantwoordelijk voor de verzorging van uw kinderen. Ook niet als uw ex gaat trouwen met zijn nieuwe partner. De kinderen behoren dan niet tot hun gezin. De nieuwe partner heeft dus geen onderhoudsplicht.

Het inkomen van de nieuwe partner telt niet mee in de berekening van de kinderalimentatie die u ontvangt. De hoogte van de kinderalimentatie verandert niet. 

Ik betaal kinderalimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Uw nieuwe partner is niet verantwoordelijk voor de verzorging van uw kinderen. Ook niet als u gaat trouwen. De kinderen behoren niet tot uw gezin als zij niet de meeste tijd bij u wonen. Uw nieuwe partner heeft dus geen onderhoudsplicht. Het inkomen van uw nieuwe partner telt niet mee bij het berekenen van de kinderalimentatie die u betaalt. De hoogte van de kinderalimentatie verandert niet.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Is uw ex-partner met de nieuwe partner getrouwd of hebben zij een geregistreerd partnerschap? Dan wordt de nieuwe partner stiefouder. Een stiefouder is onderhoudsplichtig voor uw kinderen. Dat betekent dat de nieuwe partner financieel verantwoordelijk is voor de kinderen binnen het gezin van uw ex en de nieuwe partner. Dit zijn de kinderen die de meeste tijd bij uw ex en de nieuwe partner wonen. De nieuwe partner is alleen stiefouder zolang het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurt. Het inkomen van de nieuwe partner telt dan mee bij de berekening van de kinderalimentatie.

Kreeg de nieuwe partner van uw ex gezag over uw kinderen? Dan hoeft u misschien ook minder alimentatie te betalen. De nieuwe partner wordt namelijk onderhoudsplichtig. Het inkomen van de nieuwe partner telt dan mee in de berekening van de kinderalimentatie die u moet betalen.

Kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie. Of de alimentatie wijzigt, hangt af van uw situatie. Dat zal niet snel het geval zijn.

Meer informatie over dit onderwerp
  • Hoe kan ik de kinderalimentatie veranderen?

    Bespreek de situatie met uw ex-partner. U kunt een berekening van de kinderalimentatie aanvragen bij het LBIO.

    Komt u er samen niet uit? Probeer dan afspraken te maken met hulp van een mediator. Lukt dat niet, dan kunt u een advocaat om hulp vragen. De advocaat berekent de hoogte van de kinderalimentatie voor u en vraagt dit aan bij de rechter. 

Terug naar boven Shape