Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik krijg partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Krijgt u partneralimentatie en heeft u een nieuwe partner? Dan is het mogelijk dat de partneralimentatie stopt. U heeft geen recht meer op partneralimentatie als u en uw nieuwe partner:

 • trouwen
 • een geregistreerd partnerschap aangaan
 • gaan samenwonen en voor elkaar zorgen

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie wordt alleen gekeken naar het inkomen van uw ex-partner. Het inkomen van de nieuwe partner telt dus niet mee.

Mijn ex woont samen met de nieuwe partner

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner inkomen? Dan kan de nieuwe partner meebetalen aan woonkosten en andere uitgaven voor hen samen. Uw ex-partner heeft dan minder kosten en houdt meer geld over aan het einde van de maand. Mogelijk kan uw ex-partner meer partneralimentatie betalen.

Heeft de nieuwe partner geen inkomen? Dan moet uw ex de nieuwe partner onderhouden en alle woonkosten betalen. Uw ex-partner heeft dan meer kosten en houdt minder geld over. Mogelijk hoeft uw ex-partner minder partneralimentatie te betalen.

Niet-wijzigingsbeding

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie hetzelfde blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve in een bijzondere situatie die u niet kon verwachten. 

Ik betaal partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie voor uw ex-partner wordt alleen naar uw eigen inkomen gekeken. Het inkomen van uw nieuwe partner telt niet mee.

Ik woon samen met de nieuwe partner

Als u gaat samenwonen, kan de partneralimentatie veranderen.

Heeft uw nieuwe partner inkomen? Dan kan uw nieuwe partner meebetalen aan de woonkosten en uitgaven voor u samen. U heeft dan minder kosten en u houdt meer geld over aan het einde van de maand. Mogelijk moet u meer partneralimentatie betalen.

Heeft uw nieuwe partner geen inkomen? Dan heeft u extra kosten. U onderhoudt uw nieuwe partner en u betaalt de woonlasten alleen. Daardoor houdt u minder geld over. Mogelijk hoeft u minder partneralimentatie te betalen.

Niet-wijzigingsbeding

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie hetzelfde blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve als er sprake is van een bijzondere situatie die u niet kon verwachten.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Uw verplichting om partneralimentatie te betalen stopt als uw ex-partner:

 • trouwt
 • een geregistreerd partnerschap aangaat
 • gaat samenwonen

Is uw ex-partner het er niet mee eens dat de partneralimentatie stopt? Vraag dan de rechter om de partneralimentatie te stoppen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Vraagt u de rechter om de partneralimentatie stop te zetten? Dan moet u bewijzen dat uw ex-partner en de nieuwe partner samenwonen en voor elkaar zorgen.

Proefperiode

Soms heeft u in het echtscheidingsconvenant een proefperiode afgesproken. Deze kan bijvoorbeeld 6 maanden duren. U hoeft tijdens deze proefperiode geen partneralimentatie te betalen. Heeft uw ex-partner na deze periode nog steeds een relatie met de nieuwe partner? Dan stopt de partneralimentatie. Eindigt de relatie van uw ex-partner en de nieuwe partner in deze proefperiode? Dan gaat uw plicht om partneralimentatie te betalen door.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe kan ik de partneralimentatie aanpassen?

  Bespreek de situatie met uw ex-partner. U kunt een berekening van de partneralimentatie laten maken door het LBIO.

  Komt u er samen niet uit? Probeer dan afspraken te maken met behulp van een mediator. Lukt dat niet, dan kunt u een advocaat om hulp vragen. Het Juridisch Loket kan u doorverwijzen naar een advocaat.

Terug naar boven Shape