Ik heb een nieuwe partner
Voor de berekening van partneralimentatie voor uw ex-partner wordt alleen naar uw eigen inkomen gekeken. Het inkomen van uw nieuwe partner telt niet mee.
Ik woon samen met de nieuwe partner
Als u gaat samenwonen, kan de partneralimentatie veranderen.
Heeft uw nieuwe partner inkomen? Dan kan uw nieuwe partner meebetalen aan de woonkosten en uitgaven voor u samen. U heeft dan minder kosten en u houdt meer geld over aan het einde van de maand. Mogelijk moet u meer partneralimentatie betalen.
Heeft uw nieuwe partner geen inkomen? Dan heeft u extra kosten. U onderhoudt uw nieuwe partner en u betaalt de woonlasten alleen. Daardoor houdt u minder geld over. Mogelijk hoeft u minder partneralimentatie te betalen.
Niet-wijzigingsbeding
Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie hetzelfde blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve als er sprake is van een bijzondere situatie die u niet kon verwachten.
Mijn ex heeft een nieuwe partner
Uw verplichting om partneralimentatie te betalen stopt als uw ex-partner:
- trouwt
- een geregistreerd partnerschap aangaat
- gaat samenwonen
Is uw ex-partner het er niet mee eens dat de partneralimentatie stopt? Vraag dan de rechter om de partneralimentatie te stoppen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Vraagt u de rechter om de partneralimentatie stop te zetten? Dan moet u bewijzen dat uw ex-partner en de nieuwe partner samenwonen en voor elkaar zorgen.
Proefperiode
Soms heeft u in het echtscheidingsconvenant een proefperiode afgesproken. Deze kan bijvoorbeeld 6 maanden duren. U hoeft tijdens deze proefperiode geen partneralimentatie te betalen. Heeft uw ex-partner na deze periode nog steeds een relatie met de nieuwe partner? Dan stopt de partneralimentatie. Eindigt de relatie van uw ex-partner en de nieuwe partner in deze proefperiode? Dan gaat uw plicht om partneralimentatie te betalen door.