Partneralimentatie bij nieuwe partner | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen gesloten. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd aan de telefoon is langer dan normaal.

Ik krijg partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

U heeft geen recht meer op partneralimentatie als u en uw nieuwe partner:

 • gaan trouwen
 • een geregistreerd partnerschap aangaan
 • gaan samenwonen, waarbij u voor elkaar zorgt en een gezamenlijke huishouding heeft

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie wordt alleen gekeken naar het inkomen van uw ex-partner.

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner inkomen? Dan kan de nieuwe partner meebetalen aan de woonkosten en andere gezamenlijke uitgaven. Daardoor heeft uw ex-partner minder kosten en kan zijn draagkracht stijgen. Mogelijk kan uw ex-partner meer partneralimentatie betalen.

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner geen inkomen? Dan moet uw ex-partner zijn nieuwe partner onderhouden en alle woonkosten en gezamenlijke lasten betalen. Daardoor heeft uw ex-partner meer kosten en kan zijn draagkracht dalen. Mogelijk hoeft uw ex-partner minder partneralimentatie te betalen.

Niet-wijzigingsbeding

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie gelijk blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve als er bijzondere omstandigheden zijn die u niet kon verwachten.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden

Ik betaal partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie voor uw ex-partner wordt alleen naar uw eigen inkomen gekeken.

Heeft uw nieuwe partner inkomen? Dan kan hij of zij meebetalen aan de woonkosten en gezamenlijke uitgaven. U heeft daardoor minder kosten en uw draagkracht kan stijgen. Mogelijk moet u meer partneralimentatie betalen.

Heeft uw nieuwe partner geen inkomen? Dan heeft u extra kosten, omdat u uw nieuwe partner onderhoudt. Daardoor kan uw draagkracht dalen. Mogelijk hoeft u minder partneralimentatie te betalen.

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie gelijk blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve als er bijzondere omstandigheden zijn die u niet kon verwachten.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Uw verplichting om partneralimentatie te betalen stopt als uw ex-partner:

 • gaat trouwen
 • een geregistreerd partnerschap aangaat
 • gaat samenwonen, waarbij uw ex-partner en de nieuwe partner voor elkaar zorgen en een gezamenlijke huishouding hebben

Gaat uw ex-partner niet akkoord dat u geen partneralimentatie meer betaalt? Vraag dan de rechter om de partneralimentatie stop te zetten. Hier heeft u een advocaat voor nodig.

Vraagt u de rechter om de partneralimentatie stop te zetten? Dan moet u bewijzen dat uw ex-partner en de nieuwe partner samenwonen, voor elkaar zorgen en een gezamenlijke huishouding hebben.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe kan ik de partneralimentatie aanpassen?

  Bespreek de situatie met uw ex-partner. U kunt een berekening van de partneralimentatie laten maken door het LBIO.

  Komt u er samen niet uit? Probeer dan afspraken te maken met behulp van een mediator. Lukt dat niet, dan kunt u een advocaat inschakelen. Neem contact op met het Juridisch Loket voor een doorverwijzing.

Terug naar boven Shape