Logo
Cookie Privacy

Verandert de partneralimentatie als een van ons een nieuwe partner krijgt?

Bij de berekening van partneralimentatie wordt gekeken naar wat de een nodig heeft en wat de ander kan missen (draagkracht). Als een van u een nieuwe partner krijgt, kan de hoogte van de partneralimentatie veranderen. Soms stopt de partneralimentatie helemaal.

Kies uw situatie:

Ik krijg partneralimentatie
Ik betaal partneralimentatie

Ik krijg partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Krijgt u partneralimentatie en heeft u een nieuwe partner? Dan is het mogelijk dat de partneralimentatie stopt. U heeft geen recht meer op partneralimentatie als u en uw nieuwe partner:

  • trouwen

  • een geregistreerd partnerschap aangaan

  • gaan samenwonen en voor elkaar zorgen

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie wordt alleen gekeken naar het inkomen van uw ex-partner. Het inkomen van de nieuwe partner telt dus niet mee.

Mijn ex woont samen met de nieuwe partner

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner inkomen? Dan kan de nieuwe partner meebetalen aan woonkosten en andere uitgaven voor hen samen. Uw ex-partner heeft dan minder kosten en houdt meer geld over aan het einde van de maand. Mogelijk kan uw ex-partner meer partneralimentatie betalen.

Heeft de nieuwe partner geen inkomen? Dan moet uw ex de nieuwe partner onderhouden en alle woonkosten betalen. Uw ex-partner heeft dan meer kosten en houdt minder geld over. Mogelijk hoeft uw ex-partner minder partneralimentatie te betalen.

Niet-wijzigingsbeding

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie hetzelfde blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve in een bijzondere situatie die u niet kon verwachten. 

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Ik heb een nieuwe partner. Heb ik recht op alimentatie?

Ik betaal partneralimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Voor de berekening van partneralimentatie voor uw ex-partner wordt alleen naar uw eigen inkomen gekeken. Het inkomen van uw nieuwe partner telt niet mee.

Ik woon samen met de nieuwe partner

Als u gaat samenwonen, kan de partneralimentatie veranderen.

Heeft uw nieuwe partner inkomen? Dan kan uw nieuwe partner meebetalen aan de woonkosten en uitgaven voor u samen. U heeft dan minder kosten en u houdt meer geld over aan het einde van de maand. Mogelijk moet u meer partneralimentatie betalen.

Heeft uw nieuwe partner geen inkomen? Dan heeft u extra kosten. U onderhoudt uw nieuwe partner en u betaalt de woonlasten alleen. Daardoor houdt u minder geld over. Mogelijk hoeft u minder partneralimentatie te betalen.

Niet-wijzigingsbeding

Soms staat in uw echtscheidingsconvenant een niet-wijzigingsbeding. Dat betekent dat uw partneralimentatie hetzelfde blijft als de situatie van u of uw ex-partner verandert. De partneralimentatie verandert dan niet, behalve als er sprake is van een bijzondere situatie die u niet kon verwachten.

Mijn ex heeft een nieuwe partner

Uw verplichting om partneralimentatie te betalen stopt als uw ex-partner:

  • trouwt

  • een geregistreerd partnerschap aangaat

  • gaat samenwonen

Is uw ex-partner het er niet mee eens dat de partneralimentatie stopt? Vraag dan de rechter om de partneralimentatie te stoppen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Let op

Vraagt u de rechter om de partneralimentatie stop te zetten? Dan moet u bewijzen dat uw ex-partner en de nieuwe partner samenwonen en voor elkaar zorgen.

Proefperiode

Soms heeft u in het echtscheidingsconvenant een proefperiode afgesproken. Deze kan bijvoorbeeld 6 maanden duren. U hoeft tijdens deze proefperiode geen partneralimentatie te betalen. Heeft uw ex-partner na deze periode nog steeds een relatie met de nieuwe partner? Dan stopt de partneralimentatie. Eindigt de relatie van uw ex-partner en de nieuwe partner in deze proefperiode? Dan gaat uw plicht om partneralimentatie te betalen door.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Heb ik recht op partneralimentatie?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven