Wat te doen als een bedrijf failliet gaat? | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan

Webshop is failliet

Gaat de webshop failliet, voordat u uw product heeft ontvangen? Dan is de curator degene die beslist wat met het geld en de spullen van het failliete bedrijf gebeurt.

In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of de rechter het faillissement van de webshop heeft uitgesproken en wie de curator is.

Product leveren of geld terug

Heeft u al betaald? Meld u dan als schuldeiser bij de curator via onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf. Soms kunt u het product alsnog ontvangen of krijgt u (een deel van) uw geld terug. Dat hangt af hoeveel geld het failliete bedrijf heeft.

Heeft u met een creditcard met aflevergarantie betaald? Dan kunt u uw geld waarschijnlijk terugkrijgen als het product niet is geleverd. Neem hiervoor contact op met uw creditcardmaatschappij.

Nog niet betaald

Heeft u nog niet betaald? Betaal dan niet, voordat u het product heeft ontvangen. Neem contact op met de curator over de levering van uw product. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf gebruiken.

Wordt uw product niet meer geleverd of wilt u van uw bestelling afzien? Dan kunt u de overeenkomst ontbinden en hoeft u niets te betalen.

Reisorganisatie is failliet

Heeft u bij een reisorganisatie een reis geboekt en gaat deze failliet? Bekijk dan of de reisorganisatie is aangesloten bij een garantiefonds. Bekende garantiefondsen zijn:

In de algemene voorwaarden van de reisorganisatie staat of deze is aangesloten bij een garantiefonds. Soms zijn er andere maatregelen genomen bij een faillissement. Of dit het geval is, vindt u bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden, overeenkomst of de website van de reisorganisatie.

Is de reisorganisatie aangesloten bij een garantiefonds? Neem contact op met het garantiefonds.

Geen garantiefonds

Is de reisorganisatie niet aangesloten bij een garantiefonds? Neem contact op met de curator en vraag of de reis doorgaat. Gaat de reis niet door? Meld u dan als schuldeiser bij de curator. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf.

De curator beslist wat met het geld en de spullen van de failliete reisorganisatie gebeurt. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of de rechter het faillissement van de reisorganisatie heeft uitgesproken en wie de curator is.

Vliegtuigmaatschappij is failliet

Heeft u via een reisorganisatie een complete vakantie (pakketreis) inclusief vliegtickets geboekt? Dan moet de reisorganisatie u een andere vlucht aanbieden of uw geld terugbetalen. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie.

Los vliegticket geboekt

Heeft u alleen een vliegticket geboekt en gaat de vliegtuigmaatschappij failliet? De curator beslist wat met het geld en de spullen van het failliete bedrijf gebeurt. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of de rechter het faillissement heeft uitgesproken en wie de curator is.

Meld u als schuldeiser bij de curator via onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf. Soms krijgt u (een deel van) het geld terug. Dat hangt af van hoeveel geld het failliete bedrijf heeft.

Heeft u met een creditcard betaald? Dan bent u hier misschien voor verzekerd. U kunt dit navragen bij uw creditcardmaatschappij.

Vliegticketgarantie

Heeft u een vliegticketgarantie bij uw vliegticket geboekt? Dan bent u verzekerd voor een faillissement van de vliegtuigmaatschappij. U krijgt via deze verzekering uw geld terug.

Energieleverancier is failliet

Gaat uw energieleverancier failliet? Dan komt u niet zonder gas of elektriciteit te zitten. Hiervoor bent u wettelijk beschermd. 

Binnen 20 werkdagen wordt gezocht naar een oplossing. In deze ‘vensterperiode’ kunt u zelf niet overstappen naar een ander energiebedrijf. Soms neemt een nieuwe energieleverancier alle klanten over of maakt het failliete energiebedrijf een doorstart.

Nieuwe energieleverancier

Krijgt u een nieuwe energieleverancier? Dan kunt u kiezen of u bij deze energieleverancier wilt blijven of wilt overstappen naar een ander energiebedrijf.

Blijft u bij de nieuwe energieleverancier? Dan kan deze het oude energiecontract overnemen of u een nieuw aanbod doen.

Stapt u over naar een ander energiebedrijf? Dan geldt een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Geld tegoed energiebedrijf

Heeft u nog geld tegoed van het failliete energiebedrijf? Meld u als schuldeiser bij de curator via onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf. Soms krijgt u (een deel van) het geld terug. Dat hangt af van hoeveel geld het failliete energiebedrijf heeft.

De curator beslist wat met het geld en de spullen van het failliete energiebedrijf gebeurt. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of de rechter het faillissement heeft uitgesproken en wie de curator is.

Woonwinkel is failliet

Heeft u een meubel besteld en een aanbetaling gedaan? Bekijk of de winkel CBW-erkend is als het bedrijf failliet gaat. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u een beroep doen op Stichting Garantieregelingen CBW. 

Is de winkel niet CBW-erkend of kunt u geen beroep doen op de Stichting Garantieregelingen CBW? Meld u dan als schuldeiser bij de curator via onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijf.

De curator beslist wat met het geld en de spullen van het failliete bedrijf gebeurt. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of de rechter het faillissement heeft uitgesproken en wie de curator is.

Soms krijgt u (een deel van) het geld terug. Dat hangt af van hoeveel geld het failliete bedrijf heeft.

Faillissement overige bedrijven

Heeft u een aankoop gedaan bij een bedrijf en gaat deze failliet? Bekijk dan eerst of er een garantiefonds is waar u een beroep op kunt doen. Meestal vindt u dit terug in de algemene voorwaarden van het bedrijf.

Is er geen garantiefonds? Meld u als schuldeiser bij de curator via onze voorbeeldbrief aankoop bij failliet bedrijfDe curator beslist wat met het geld en de spullen van het failliete bedrijf gebeurt. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of het bedrijf failliet is en wie de curator is.

Soms krijgt u (een deel van) het geld terug. Dat hangt af van hoeveel geld het failliete bedrijf heeft.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
  • Wat gebeurt er als het failliete bedrijf een doorstart maakt?

    Zodra een bedrijf door de rechtbank failliet is verklaard, wordt een curator benoemd. In het Centraal Insolventieregister kunt u zien of een bedrijf failliet is en wie de curator is.

    De curator bekijkt wat de mogelijkheden zijn om zoveel mogelijk schuldeisers te betalen. Een doorstart is een van die mogelijkheden. De curator verkoopt (een deel van) de bezittingen en activiteiten van het failliete bedrijf aan een nieuwe partij. De koper van het bedrijf zet het bedrijf dan voort. Dat kan onder dezelfde naam, maar dat hoeft niet.

    De schulden gaan meestal niet mee en blijven voor het failliete bedrijf. Met de opbrengst uit de verkoop kan de curator schuldeisers betalen. Dat is vaak niet genoeg om alle schulden te betalen.

Terug naar boven Shape