Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwijsarrangement

Het Juridisch Loket biedt nuldelijns en eerstelijns juridische dienstverlening. Onze juristen geven juridisch advies, zij staan rechtzoekenden niet bij in een procedure. Heeft een rechtzoekende verdere rechtsbijstand nodig? Dan verwijzen wij hem door naar u als advocaat of mediator. Wij maken hierbij gebruik van het 'verwijsarrangement'. 

Wilt u zich aansluiten bij het verwijsarrangement bij het Juridisch Loket? Meld u aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

De meeste rechtzoekenden die wij naar u verwijzen, komen in aanmerking voor een toevoeging.

Wijzigingen doorgeven

Bent u al opgenomen in het verwijsarrangement bij het Juridisch Loket en wilt u een wijziging doorgeven? Dan kunt u dit doen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Denk hierbij aan:

  • wijzigen van NAW-gegevens en/of telefoonnummer
  • wijzigen van rechtsgebied(en)
  • (tijdelijk) uitschrijven uit het verwijsarrangement

Diagnosedocument

Een diagnosedocument is tijdelijk niet nodig voor de korting van € 58 op de eigen bijdrage van rechtzoekenden. De Raad voor Rechtsbijstand verleent deze korting automatisch.

Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz)

Sinds 1 juli 2021 bestaat de Regeling Adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). Hiermee krijgt u als advocaat een lichte adviestoevoeging voor bepaalde zaken. Het gaat om zaken waarvoor u op basis van bestaande richtlijnen van de Raad voor Rechtsbijstand geen adviestoevoeging krijgt, én:

  • die te complex zijn voor de eerstelijns rechtshulp, óf
  • waarbij rechtzoekenden meer hulp nodig hebben dan de eerstelijn kan bieden, omdat zij niet voldoende zelfredzaam zijn

Rechtzoekenden krijgen van het Juridisch Loket een verwijzing als dat nodig is. Onze juristen bekijken of dat het geval is. De Regeling Atz geldt tot 1 april 2024.

Heeft u als advocaat een zaak die geschikt is voor de Ratz? Mail dan de benodigde informatie naar [email protected]. Binnen 3 werkdagen neemt een van onze juristen contact op met u en/of met de rechtzoekende.

Terug naar boven Shape