Ouderlijk gezag kwijtraken
Als er thuis problemen zijn, krijgt u meestal eerst hulp aangeboden. Als dat niet voldoende is kan de rechter een maatregel uitspreken om uw kind te beschermen, zoals ondertoezichtstelling (OTS).
Helpt dit niet om de problemen op te lossen? Dan kan de Raad voor de kinderbescherming of het Openbaar Ministerie de rechter vragen om uw ouderlijk gezag te stoppen. Dit kan in 2 situaties:
- De ontwikkeling van uw kind is in gevaar. En het is duidelijk dat u uw kind niet meer zelf kunt opvoeden.
- U maakt misbruik van uw ouderlijk gezag. U laat bijvoorbeeld uw kind niet naar school gaan. Of u mishandelt uw kind.
Rechter beslist
Voordat de rechter een beslissing neemt, vraagt hij uw mening. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan mag uw kind ook zijn mening geven.
Stopt de rechter uw gezag, dan gaat het gezag naar een jeugdzorginstelling of pleegouders. Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? Stel dan binnen 3 maanden hoger beroep in. U heeft hiervoor een advocaat nodig.
Eenhoofdig gezag aanvragen
Hebben u en uw partner beiden ouderlijk gezag over uw kind? Dan houdt u samen het gezag als u uit elkaar gaat.
Soms zijn er na een scheiding ernstige problemen tussen de ouders. Dan kan een ouder alleen het gezag aanvragen. Dit heet ‘eenhoofdig gezag aanvragen’. De rechter geeft het gezag aan een van beide ouders. De andere ouder heeft dan geen gezag meer.
Beste voor kind
De rechter vindt het meestal belangrijk voor uw kind dat beide ouders het gezag hebben. Soms is het toch beter voor uw kind als maar 1 ouder het gezag heeft. Bijvoorbeeld als:
- de ouders niet meer met elkaar kunnen praten
- een van de ouders ernstig verslaafd is aan alcohol of drugs
- een van de ouders in het buitenland gaat wonen en niet meer bereikbaar is
In deze situaties wordt gezegd dat het kind 'klem' komt te zitten tussen de ouders. Gaat de situatie niet verbeteren? Dan past de rechter het gezag aan. Dit noemt de rechter het ‘klemcriterium’.
Advocaat nodig
U heeft een advocaat nodig voor een verzoek om eenhoofdig gezag bij de rechter.
Vraagt uw ex-partner het eenhoofdig gezag aan en bent u het hier niet mee eens? Dan heeft u een advocaat nodig om verweer te voeren bij de rechter.