Logo
Cookie Privacy

Heb ik een vergunning nodig om een boom in mijn tuin te kappen?

In sommige gemeenten is er een verbod om bomen te kappen of te verplaatsen. U moet in dat geval een vergunning aanvragen. Soms is een vergunning niet nodig, maar moet u de kap wel melden.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Vergunningscheck per gemeente

Elke gemeente heeft eigen regels voor het kappen van bomen. Via het Omgevingsloket kunt een online vergunningcheck doen. U ziet dan direct of u:

  • een vergunning nodig heeft (omgevingsvergunningsplichtig)
  • geen vergunning nodig heeft
  • de kap moet melden

U kunt de regels ook navragen bij uw gemeente.

Omgevingsvergunning aanvragen

Mag u de boom alleen kappen met een vergunning? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente. Dit is een vergunning die u soms nodig heeft als u iets wil bouwen of slopen.

Vaak heeft uw gemeente hiervoor een digitaal aanvraagformulier. U kunt de aanvraag ook doen via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. In uw aanvraag legt u uit:

  • om welke boom het gaat
  • hoe u de boom wilt kappen
  • waarom u de boom wilt kappen

Heeft u bewijs om uw aanvraag te helpen? Stuur dit dan mee met de aanvraag. Is de boom ziek? Stuur dan bijvoorbeeld een uitleg van een boomdeskundige mee.

U kunt alleen een omgevingsvergunning aanvragen als u eigenaar bent van de grond waarop de boom staat. En u moet betalen voor uw aanvraag. De prijs is verschillend in elke gemeente.

Beslissing in 8 weken

Uw gemeente neemt binnen 8 weken een beslissing over uw aanvraag. Om mensen de kans te geven om in bezwaar te gaan, maakt uw gemeente uw aanvraag bekend. Zij plaatst uw aanvraag op haar website of in de plaatselijke krant. Krijgt u de vergunning van uw gemeente? Dan maakt uw gemeente dit meestal ook bekend.

Heeft uw gemeente meer tijd nodig om een beslissing te nemen? Dan kan zij de termijn met 6 weken verlengen. U krijgt hierover in de eerste 8 weken bericht. Uw gemeente mag de termijn tot maximaal 26 weken verlengen.

Beslissing te laat

Neemt uw gemeente te laat een beslissing? Dan krijgt u de vergunning automatisch. De gemeente noemt dit soms ‘van rechtswege’. U krijgt hierover binnen 2 weken bericht.

Hoort u niets? Dan kunt u vragen om een dwangsom. U vraagt uw gemeente dan om u een boete te betalen. Gaat het om een ingewikkelde aanvraag? Dan geldt de dwangsom niet.

Bent u geholpen met deze informatie?
Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat doe ik als de boom of heg van mijn buren te dicht bij mijn erfgrens staat?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven