Logo
Cookie Privacy

Hoe werkt loonbeslag?

Bij loonbeslag legt de deurwaarder beslag op uw loon of uw uitkering. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder moet wel rekening houden met uw beslagvrije voet.

Stap 1

U ontvangt een vonnis, beschikking of dwangbevel

Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.

De deurwaarder bezorgt het vonnis, de beschikking of het dwangbevel bij u thuis. Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder het ook aan een huisgenoot geven of in uw brievenbus stoppen.

Uitvoerbaar bij voorraad

Staat in de uitspraak dat dit 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan mag de deurwaarder meteen na het bezorgen van de uitspraak beginnen met het beslag. Ook als u nog via hoger beroep kunt protesteren tegen de beslissing van de rechter.

Staat nergens dat het vonnis 'uitvoerbaar bij voorraad' is? Dan moet de deurwaarder 8 dagen wachten.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk alle contactmogelijkheden

Stap 2

Uw werkgever of uitkeringsinstantie krijgt een brief

De deurwaarder stuurt een beslagexploot naar uw werkgever of de instantie die uw uitkering betaalt, zoals de gemeente of het UWV. Een beslagexploot is een officiële brief van de deurwaarder waarmee hij beslag mag leggen op het inkomen. De deurwaarder stuurt ook een kopie mee van het vonnis, de beschikking of het dwangbevel. Uw werkgever of uitkeringsinstantie moet meewerken aan het beslag op uw loon of uitkering. Dit doen ze door informatie te geven aan de deurwaarder over uw loon of uitkering. Ook geven ze informatie over hoe uw gezin eruit ziet. Bijvoorbeeld of u alleen bent, of getrouwd. Dit heet een ‘verklaring’.
Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

U krijgt een brief over het loonbeslag

De deurwaarder stuurt u een brief waarin hij vertelt dat hij loonbeslag legt. Dit doet hij binnen 8 dagen nadat uw werkgever of uitkeringsinstantie het beslagexploot kreeg. U krijgt meestal ook een formulier waarin u informatie moet invullen voor de deurwaarder. De deurwaarder gebruikt die informatie om uw beslagvrije voet te berekenen.
Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Controleer uw beslagvrije voet

Bij beslag moet de deurwaarder altijd rekening houden met uw beslagvrije voet. Dat is het deel van uw loon of uitkering dat u niet kunt missen. U heeft dit geld bijvoorbeeld nodig om uw huur en boodschappen van te betalen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie maakt aan u de beslagvrije voet over. De rest van uw loon gaat direct naar de deurwaarder. Dit gebeurt net zolang totdat u de hele schuld heeft betaald. Krijgt u wekelijks loon? Dan moet de deurwaarder hier rekening mee houden.

Let op

Werkgevers en uitkeringsinstanties hebben niet altijd alle informatie die nodig is om uw beslagvrije voet te berekenen. Of de informatie klopt niet helemaal. Controleer daarom altijd de verklaring van uw werkgever of uitkeringsinstantie en uw beslagvrije voet.


Verkeerde beslagvrije voet
Klopt uw beslagvrije voet niet? Meld dan uw juiste beslagvrije voet zo snel mogelijk bij de deurwaarder. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet. Komt u er met de deurwaarder niet uit? Neem contact op met een van onze juristen.
Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 5

Beslag op mijn loon of uitkering

Alleen met een vonnis of dwangbevel mag een deurwaarder beslag leggen op uw loon of uitkering. Uw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht hieraan mee te werken. De deurwaarder moet altijd rekening houden met uw beslagvrije voet. Uw beslagvrije voet is het gedeelte van uw loon of uitkering dat u nodig heeft om van te kunnen leven. Uw werkgever of uitkeringsinstantie maakt aan u de beslagvrije voet over. De rest van uw loon gaat rechtstreeks naar de deurwaarder, net zolang totdat u de hele schuld heeft betaald.
Stappen beslaglegging loon of uitkering
De deurwaarder:
  • bezorgt het vonnis aan u, maar mag het ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten.
  • legt daarna loonbeslag bij uw werkgever of uitkeringsinstantie. Hij geeft daar een kopie van het vonnis en een beslagexploot af. Dit is een officieel stuk waarin staat dat de deurwaarder loonbeslag legt.
  • binnen 8 dagen nadat uw werkgever of uitkeringsinstantie het beslagexploot heeft ontvangen, ontvangt u hiervan een kopie.
Uw werkgever of uitkeringsinstantie: 
  • geeft informatie over uw salaris of uitkering en gezinssituatie aan de deurwaarder. Dit wordt ‘verklaring’ genoemd.
  • maakt de beslagvrije voet aan u over.
  • maakt de rest van uw loon of uitkering over aan de deurwaarder.
Krijgt u wekelijks loon? Dan moet de deurwaarder hier rekening mee houden.

Let op

Werkgevers en uitkeringsinstanties beschikken niet altijd over de volledige of juiste informatie. Controleer daarom altijd de verklaring en de beslagvrije voet. Klopt uw beslagvrije voet niet? Meld uw juiste beslagvrije voet zo snel mogelijk bij de deurwaarder. Komt u er met de deurwaarder niet uit? Neem contact op met een van onze juristen.


Bent u geholpen met deze informatie?

Bel gratis

Bel gratis

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Hoe kan ik mijn beslagvrije voet berekenen?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe kan ik mijn beslagvrije voet berekenen?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven