Logo
Cookie Privacy

Op weg naar een socialer notariaat

Nieuws
5 april 2023

Iedereen moet notarieel advies en bijstand kunnen krijgen. Ook mensen met een laag inkomen, mensen met een taalachterstand of mensen met een beperking. Op basis van de vragen die wij dagelijks krijgen van rechtzoekenden, verzamelden wij 4 tips voor een socialer notariaat.

Niet voor iedereen toegankelijk

Een grote groep mensen in Nederland komt nooit bij de notaris. Omdat ze geen idee hebben wat die voor hen kan betekenen. Of omdat het gewoonweg te veel geld kost. Terwijl het ook, of misschien zelfs juíst, voor deze mensen belangrijk is om zaken goed vast te leggen. Zodat zij bijvoorbeeld bij het overlijden van hun partner niet zonder partnerpensioen en erfenis komen te zitten.

4 tips voor een socialer notariaat

Iedereen moet notarieel advies en bijstand kunnen krijgen. Op basis van de vragen die wij dagelijks krijgen van rechtzoekenden, hebben wij hiervoor 4 tips:

 1. Sluit aan bij al bestaande initiatieven
  Bijvoorbeeld met een notarieel spreekuur in bibliotheek, gemeente of buurthuis.

 2. Zet samenwerking op tussen eerstelijns hulpverleners en notarissen
  Zodat hulpverleners zaken kunnen voorleggen aan een notaris en zo hun cliënten goed kunnen adviseren.

 3. Gebruik het huidige systeem van gefinancierde rechtsbijstand ook bij de financiering van notariële kwesties
  Want: mensen die weinig te besteden hebben, kunnen een tegemoetkoming in de notariskosten aanvragen. Maar dit is lastig om te doen. En de eigen bijdrage die de notaris in rekening mag brengen, is vaak te hoog. Ook merken wij in de praktijk dat het lastig is om een notaris te vinden die een gefinancierd advies kan of wil geven.

 4. Vergoed voor specifieke doelgroepen en/of zaken de notariskosten
  Bijvoorbeeld voor minderjarigen die te maken hebben met de wettelijke procedure rond een nalatenschap. Ook hier kan een soortgelijk systeem als gefinancierde rechtsbijstand een oplossing zijn.

Samenwerking nodig

Dit alles kan niet zonder meer en verdergaande samenwerking tussen notarissen en partijen in het juridische en sociaal domein. Laten we er samen voor zorgen dat iedereen, ook mensen met een laag inkomen, mensen met een taalachterstand of mensen met een beperking, gebruik kunnen maken van een notaris. Volgens ons kan dit het best door aan te sluiten bij en gebruik te maken van bestaande initiatieven.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven