Logo
Cookie Privacy

De Koning en minister Weerwind bezoeken het Juridisch Loket

Nieuws
6 december 2023

Koning Willem-Alexander bezocht woensdagmiddag 6 december het Juridisch Loket in Den Haag. Op uitnodiging van demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming bracht hij hier een werkbezoek. De koning en minister spraken er met rechtzoekenden die vertelden over de vragen waarmee zij naar het Juridisch Loket kwamen. En hoe ze op weg geholpen zijn. Ook gingen ze in gesprek met juristen en verschillende partners waar het Juridisch Loket mee samenwerkt.

Minister ontvangt koning bij Juridisch Loket

Met het bezoek aan het Juridisch Loket toonde Minister Weerwind de koning welke stappen afgelopen jaren gezet zijn in een betere toegang tot het recht. Zodat iedereen informatie, advies en hulp kan vinden en krijgen. En passend bij zijn/haar hulpvraag en situatie. Dit voorkomt dat juridische problemen groter en complexer worden. Het Juridisch Loket is de belangrijkste landelijke basisvoorziening voor eerstelijns rechtshulp in Nederland. Dagelijks vinden duizenden mensen hun (online) juridische informatie en advies bij het Juridisch Loket. Het bezoek gaf de koning een goede inkijk in hoe toegang tot recht nu werkt.

In gesprek met rechtzoekenden

Minister Weerwind en Willemijn van Helden, bestuursvoorzitter van het Juridisch Loket, vertelden over het werk van het Juridisch Loket. Daarna spraken koning Willem-Alexander en minister Weerwind met juristen die werken bij de spoedlijn. Zij geven rechtszoekenden met acute problemen direct gratis telefonisch advies. Aansluitend ging de koning in gesprek met rechtzoekenden. Een kwam met vragen over zijn arbeidsovereenkomst, een ander had een vraag over hoe je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Beiden vertelden hoe het Juridisch Loket hen hierin verder hielp.

Escalaties voorkomen

Samenwerking tussen organisaties in de eerste lijn maakt toegang tot recht voor mensen gemakkelijker en beter. Projecten zoals het ‘Huis van het Recht’ in Heerlen en ‘Samen Recht Vinden’ in Zeeland laten dat zien. Beide projecten werden aan de koning en de bewindsman gepresenteerd. Bij het Huis van het Recht in Heerlen worden mensen die kampen met een opeenstapeling van problemen zowel vanuit het sociaal als het juridisch domein begeleid om escalatie te voorkomen. Samen Recht Vinden in Zeeland is een aanpak gericht op het voorkomen en de-escaleren van conflicten. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over de samenwerking binnen de eerstelijns rechtshulp en verbinding met de tweede lijn. Hierbij waren ook een sociaal raadsvrouw, een advocaat, een mediator, een accountmanager financiële hulpverlening van de gemeente Den Haag en de plaatsvervangend voorzitter van de rechtswinkels aanwezig.

Werkbezoeken van de koning

De koning brengt met regelmaat werkbezoeken samen met een minister of staatssecretaris. Tijdens deze bezoeken krijgt de koning aan de hand van concrete voorbeelden te zien welke effecten het beleid van de bewindspersoon heeft in de praktijk.

Foto: Arenda OomenAlle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven