Logo
Cookie Privacy

Hulp van een mediator (in eenvoudige taal)

Een mediator helpt u als u een juridisch verschil van mening heeft. Bijvoorbeeld met familie of met uw werkgever. Maar u wilt er wel samen uitkomen. Een mediator kan u daarbij helpen.

Samen in gesprek

Een mediator praat met u en de andere partij. U maakt samen afspraken om het probleem op te lossen. Een rechtszaak is dan niet nodig. Dat is prettig als u bijvoorbeeld contact wilt houden. Wij kunnen u doorverwijzen naar een mediator. Ook als u niet veel inkomen heeft.

Verschil mediator en advocaat

Een mediator helpt u én de andere partij om er samen uit te komen bij juridische problemen. Een advocaat staat aan uw kant en verdedigt alleen uw zaak. Bijvoorbeeld bij een rechtszaak. Vaak is een mediator sneller en goedkoper dan de hulp van een advocaat.

Doorverwijzen

Als u met uw juridische probleem bij ons komt, kijken we eerst samen naar uw situatie. We kijken of een mediator u kan helpen. We kijken ook naar de hoogte van uw inkomen en uw vermogen. Daarna kunnen we u in contact brengen met een mediator die bij u past.

Kosten mediator

Hulp van een mediator kost geld. Een mediator bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn werk. Vraag uw mediator om een inschatting van de totale kosten. Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan heeft u misschien recht op een 'toevoeging'. De overheid betaalt dan een deel van uw kosten. U betaalt zelf ook een eigen bijdrage. Hoe lager uw inkomen, hoe lager uw eigen bijdrage. Uw mediator regelt de aanvraag voor de toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand beslist of u recht heeft op de toevoeging.

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven