Logo
Cookie Privacy

Wat verandert er voor u in 2024?

Actueel
22 december 2023

Vanaf 1 januari 2024 stijgt het minimumloon naar € 13,27 per uur. Ook stijgen sommige toeslagen, zoals de huurtoeslag. In het nieuwe jaar kunt u uw kind een dubbele achternaam geven. En u krijgt geen energietoeslag meer. Wel gaat het Tijdelijk Noodfonds Energie weer open in 2024.

Veranderingen vanaf 1 januari 2024

In het nieuwe jaar zijn er veranderingen. Nieuwe wetten gaan in, maar er zijn ook regels die verdwijnen. Sommige bedragen en percentages gaan omhoog, of juist omlaag.

Vanaf 1 januari zijn er bijvoorbeeld nieuwe regels voor het aanvragen van een bouwvergunning. Maar er zijn meer veranderingen.

Hoger minimumloon

Het minimumloon stijgt op 1 januari 2024 naar € 13,27 per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Hierdoor gaan ook uitkeringen omhoog, zoals de bijstandsuitkering, WW en AOW.

Meer kilometervergoeding

Heeft u recht op een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer? Dan krijgt u in het nieuwe jaar een hogere vergoeding. De kilometervergoeding gaat omhoog naar € 0,23.

Meeste toeslagen gaan omhoog

De meeste toeslagen voor mensen met een laag inkomen gaan omhoog. Bijvoorbeeld de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan ligt het aan uw situatie of deze toeslag omhooggaat.

Wilt u weten hoeveel toeslag u krijgt in 2024? Maak dan een proefberekening.

Let op

De zorgtoeslag gaat omlaag.

Alimentatie gaat omhoog

Moet u partneralimentatie en/of kinderalimentatie betalen? Dan moet u vanaf 1 januari het bedrag met 6,2% verhogen.

Krijgt u alimentatie? Dan heeft u vanaf 1 januari recht op een hoger bedrag.

U kunt uw kind een dubbele achternaam geven

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ervoor kiezen om uw kind een dubbele achternaam te geven. Uw kind krijgt dan de achternaam van beide ouders. Geef uw keuze door aan de gemeente. Dit kan bij de geboorteaangifte of bij de erkenning van uw kind.

Geeft u uw eerste kind een dubbele achternaam? Dan krijgen volgende kinderen die u met dezelfde partner krijgt automatisch ook deze achternaam.

Wat verandert er voor huurders?

Vanaf 1 januari 2024 moet elke gemeente een meldpunt hebben voor huurproblemen. U kunt bij dit meldpunt terecht met klachten over uw verhuurder.

In 2024 is de liberalisatiegrens € 879,66. Deze grens bepaalt of u een sociale huurwoning of een vrijesectorwoning huurt.

Maximale huurverhoging

Als u in de vrije sector huurt, mag uw huur per 1 januari 2024 omhoog met maximaal 5,5%.

Huurt u een sociale huurwoning? Dan mag uw huur per 1 juli 2024 omhoog met maximaal 5,8%.

Let op

De huur van uw sociale huurwoning mag soms met méér dan 5,8% omhoog. Bijvoorbeeld als uw kale huur minder is dan € 300. Of als u een hoog inkomen heeft. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u een laag inkomen en een hoge energierekening? Dan helpt het Tijdelijk Noodfonds Energie u bij het betalen van uw energierekening.

Het Noodfonds gaat open in januari 2024. U kunt zich aanmelden tot 1 april 2024.

U krijgt in 2024 geen energietoeslag meer.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven