Logo
Cookie Privacy

Verbod op ongevraagde telefonische verkoop

Actueel
28 juni 2021

Verkopers mogen u vanaf 1 juli 2021 niet meer ongevraagd bellen om iets te verkopen. Alleen als u hiervoor toestemming geeft. Overtredingen kunt u melden bij de Autoriteit Consument & Markt.

Bel-me-niet-register

Tot 1 juli 2021 mochten bedrijven u bellen om iets te verkopen. Om dit te voorkomen, kon u zich inschrijven in het Bel-me-niet-register. Door de nieuwe regels verdwijnt dit register vanaf 1 juli 2021.

Verkopers mogen u vanaf 1 juli 2021 nog wel bellen als u hiervoor toestemming heeft gegeven. Maar dat mogen ze niet meer met een onbekend nummer doen. Hun nummer moet op uw telefoon verschijnen als zij u bellen.

Toestemming telefonische verkoop

Koopt u iets of sluit u een contract met een verkoper? En laat u hierbij uw gegevens achter? Dan geeft u automatisch toestemming aan de verkoper om u in het vervolg te mogen bellen. Hij hoeft u daar dus niet meer om te vragen.

U kunt ook toestemming geven aan een verkoper van wie u geen klant bent. Bijvoorbeeld als u uw telefoonnummer invult op een formulier waarin staat dat de verkoper u mag bellen. De verkoper moet u daarbij vertellen hoe u deze toestemming weer kan stoppen.

Was u voor 1 juli 2021 al ergens klant? Dan mag het bedrijf u nog bellen tot drie jaar nadat u klant werd.

Recht van verzet

Wordt u gebeld door een verkoper van wie u vroeger klant was? Dan kunt u gebruik maken van uw ‘recht van verzet’. In het telefoongesprek vertelt u dat u ‘terugkomt op uw eerder gegeven toestemming’. Dat betekent dat u uw toestemming intrekt. De verkoper moet dan uw telefoonnummer verwijderen en mag u niet meer bellen.

Overtreding nieuwe regels

De nieuwe regels gelden voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Wordt u toch ongevraagd gebeld door een verkoper? Dan kunt u een melding doen bij de Autoriteit Consument & Markt. Deze kan het bedrijf een boete geven.

Wordt u ongevraagd gebeld door een verkoper en weet u niet goed wat u moet zeggen? Zeg dan liever niets of ‘nee’ als u het niet vertrouwt en verbreek de verbinding.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven