Logo
Cookie Privacy

Prijsplafond voor energie

Actueel
10 mei 2023

Sinds 1 januari 2023 is er een ‘prijsplafond’. Hierdoor betaalt u een vaste lage prijs voor gas en elektriciteit. Het maakt niet uit wat voor contract u heeft bij uw energieleverancier. Het prijsplafond is voor 1 jaar.

Prijsplafond energie

Door het prijsplafond is er vanaf 1 januari 2023 een maximale prijs voor energie. U betaalt niet meer dan deze prijs, ook als in uw contract een hoger bedrag staat. U krijgt deze korting automatisch. Hoe hoog uw totale energierekening is, hangt af van uw energieverbruik. 

Maximale prijs voor gas

Vanaf 1 januari 2023 is de maximale prijs van gas € 1,45 per kubieke meter (kuub). Dit geldt voor de eerste 1.200 kuub. Verbruikt u meer dan 1.200 kuub? Dan betaalt u voor de rest de prijs die in uw contract staat.

Maximale prijs voor elektriciteit

Ook voor stroom betaalt u een vaste lage prijs vanaf 1 januari 2023. De maximale prijs voor elektriciteit is dan € 0,40 per kilowattuur (kWh). Dit geldt voor de eerste 2.900 kWh. Verbruikt u meer dan 2.900 kWh? Dan betaalt u voor de rest de prijs die in uw contract staat.

Let op

Soms betaalt u tóch een hoger tarief, ook al blijft uw energieverbruik onder het maximum voor het prijsplafond. Dit komt door de berekening van uw jaarafrekening.


Stadsverwarming 

Het prijsplafond geldt ook voor stadsverwarming. Bij stadsverwarming wordt uw huis verwarmd zonder gas.

Vanaf 1 januari 2023 is de maximale prijs van stadsverwarming € 47,39 per gigajoule (GJ) warmte. Dit geldt voor de eerste 37 GJ. Verbruikt u meer dan 37 GJ? Dan betaalt u voor de rest de prijs die in uw contract staat.

Blokverwarming

Het prijsplafond geldt niet voor blokverwarming, maar u krijgt wel een vergoeding voor de hoge energiekosten. Bij blokverwarming is er 1 aansluiting voor een hele flat of meerdere woningen.

U kunt de vergoeding meestal niet zelf aanvragen, dit doet uw verhuurder of Vereniging van Eigenaren. Vraag hen om uitbetaling van de vergoeding.

Staat het contract voor de aansluiting op uw naam? Dan kunt u de vergoeding zelf aanvragen.

Hulp bij betalen energierekening

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op een energietoeslag van de gemeente. Of op steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven