Logo
Cookie Privacy

Betere arbeidsvoorwaarden vanaf 1 augustus 2022

Actueel
31 juli 2022

Vanaf 1 augustus 2022 verandert een aantal regels voor werknemers. Zo mag uw werkgever geen studiekostenbeding afspreken voor een verplichte opleiding. Hij moet u meer informatie geven over uw arbeidsvoorwaarden. En nevenarbeid is niet meer verboden.

Betere arbeidsvoorwaarden

Vanaf 1 augustus 2022 heeft u recht op betere arbeidsvoorwaarden en meer zekerheid over uw rooster. Het gaat om de volgende wijzigingen.

Geen studiekostenbeding voor verplichte opleiding

Als u een studiekostenbeding in uw contract heeft, moet u de kosten voor een opleiding terugbetalen als u weggaat bij uw werkgever. Vanaf 1 augustus 2022 is een studiekostenbeding niet geldig als het gaat om een verplichte opleiding.

Een verplichte opleiding is gratis en valt onder werktijd. Is de opleiding buiten werktijd, dan moet uw werkgever deze tijd vergoeden in geld of uren.

Werkgever heeft extra informatieplicht

Vanaf 1 augustus 2022 moet uw werkgever u extra informatie geven over uw arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over scholing, pensioen, ontslag en opzegtermijn. Deze informatie moet hij u geven binnen 1 maand nadat u begint met werken.

Let op

Ook als u vóór 1 augustus 2022 in dienst bent, heeft u recht op extra informatie over uw arbeidsvoorwaarden. Sommige werkgevers sturen een brief. U kunt ook zelf vragen om deze informatie. Heeft u vragen over de brief? Neem dan contact op met een van onze juristen. 

Voorspelbaar werkrooster

Als u als oproepkracht werkt, moet uw werkgever u voortaan informatie geven over de dagen en uren die u moet werken. Wordt u buiten deze periode opgeroepen? Dan bent u niet verplicht om te werken.

Wilt u meer zekerheid over uw werkrooster? Bijvoorbeeld over de dagen en uren die u moet werken? Dan kunt u uw werkgever vragen om een vast werkrooster.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Geen verbod meer op nevenarbeid

Vanaf 1 augustus 2022 is ‘nevenarbeid’ toegestaan. U mag tijdens uw contract ook voor een andere werkgever werken. Of voor uzelf. Behalve als uw werkgever een goede reden heeft om nevenarbeid te verbieden. Bijvoorbeeld als u daardoor meer uren zou werken dan volgens de wet mag.

Uw werkgever kan wel een concurrentiebeding met u afspreken. Dan mag u na afloop van uw contract niet hetzelfde werk doen voor een andere werkgever of voor uzelf.Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven