Logo
Cookie Privacy

Afsluitverbod energie tot 1 april 2023

Actueel
10 november 2022

Tot 1 april 2023 mag u niet worden afgesloten van energie als u uw energierekening niet betaalt. Bij een betaalachterstand moet uw leverancier u 3 herinneringen sturen en persoonlijk contact zoeken.

Afsluiten elektriciteit en gas

Normaal mag uw energieleverancier bij een betaalachterstand uw elektriciteit en gas afsluiten. Behalve als het winter is en u in de schuldhulpverlening zit.

Niet afsluiten tot 1 april 2023

Tot 1 april 2023 moeten leveranciers zich aan extra regels houden voordat zij uw energie mogen afsluiten. Als u een betalingsachterstand heeft, moet uw energieleverancier:

  • u minstens 3 keer een betalingsherinnering sturen. U krijgt steeds 14 dagen de tijd om te betalen.
  • u een betalingsregeling aanbieden die u kunt betalen
  • u laten weten dat u hulp kunt krijgen als u schulden heeft
  • er alles aan doen om persoonlijk contact met u te krijgen. Bijvoorbeeld per brief, e-mail, telefonisch of door bij u langs te gaan.

Schuldhulp via gemeente

Lukt het uw leverancier niet om persoonlijk contact met u te krijgen? Dan stuurt hij een melding naar de gemeente. Uw gemeente neemt dan binnen 4 weken contact met u op voor een gesprek over schuldhulpverlening. In die 4 weken mag de energieleverancier u niet afsluiten.

Accepteert u het aanbod van de gemeente voor schuldhulp? Dan geldt opnieuw een termijn van 4 weken. Ook binnen die periode mag de energieleverancier u niet afsluiten.

Let op

Bent u toch afgesloten van energie? Vraag uw leverancier dan om een betalingsregeling met onze voorbeeldbrief betalingsregeling. Hij moet u dan gratis opnieuw aansluiten voor energie. 
Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven